Διαφημίσεις - Top Left

Διαφημίσεις - Top Right

Monday, August 20, 2018

Τελευταία νέα

Συνέντευξη του Κώου καταξιωμένου σεφ Χρήστου Ξεραξούδη στην Σάντυ Λαδικού

«Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΡΩΤΑΣ»…

Μπορούμε και πρέπει να στηριχτούμε στα τοπικά προϊόντα

    • Συνεντεύξεις
    • Αρχική δημοσίευση
      3/18/2018 2:24:34 PM
    • Τελευταία ενημέρωση
      3/20/2018 1:24:00 PM
    • Διαβάστηκε 1571 φορές

    Συνέντευξη του Κώου καταξιωμένου σεφ Χρήστου Ξεραξούδη στην Σάντυ Λαδικού

    «Η ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΡΩΤΑΣ»…

    Μπορούμε και πρέπει να στηριχτούμε στα τοπικά προϊόντα

    Το δικό του στίγμα έχει δώσει ο συμπατριώτης μας και καταξιωμένος chef Χρήστος Ξεραξούδης στον ελληνικό χάρτη υψηλής γαστρονομίας. Σεβόμενος την παράδοση της ελληνικής κουζίνας , έχει καταφέρει να ξεχωρίσει πανελλαδικά για τον εξαιρετική του σύνδεση με την διεθνή κουζίνα και κυρίως την ιαπωνική.

    Για τον Χρήστο η μαγειρική δεν είναι απλώς μία δουλειά , αλλά έρωτας και μάλιστα νόστιμος και δημιουργικός. Πηγαίνοντας όχι ένα βήμα αλλά πολλά παραπέρα , έχει κερδίσει τον σεβασμό των Ελλήνων σεφ και γευσιγνωστών οι οποίοι τα καλοκαίρια επισκέπτονται το Πάτμος Ακτίς για να γευτούν τις δημιουργίες του. Σε μία από καρδιάς συνέντευξη στο «ΒτΚ» μας μιλάει για το πώς ξεκίνησαν όλα, την αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα και δίνει συμβουλές προκειμένου να απογειωθεί η Κωακή γαστρονομία.

     

    Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

     

    1. Χρήστο καταρχήν συγχαρητήρια. Τα τελευταία χρόνια είσαι ο σεφ στο Apocalypsis . Πως ξεκίνησε ο νόστιμος έρωτας με την μαγειρική και σε ποια εστιατόρια ήσουν πριν ;
    Για αρχή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία στην εφημερίδα σας. Αν με ρωτούσε κάποιος για το πως ξεκίνησε ο δρόμος προς την μαγειρική …σίγουρα η απάντηση δεν θα ήταν ότι ήμουν από μωρό σε μια κουζίνα να μαγειρεύω με την γιαγιά μου ή την μητέρα μου!!! Ο μόνος λόγος που πήγαινα στην κουζίνα μικρός ήταν για να ρωτήσω “τι φαγητό έχει μαμά; ”. Οπότε η σωστή απάντηση θα μπορούσε να είναι “τυχαία”!

    Πάντα υπήρχαν ερεθίσματα στην ζωή μου για την μαγειρική, ένα από αυτά ήταν και ο φούρνος των γονιών μου στην Κω. Μεγαλώνοντας όμως ακολούθησα διαφορετικούς δρόμους μέχρι να ανακαλύψω το δημιουργικό ταξίδι της μαγειρικής. Αυτό που μου άρεσε πάντα να κάνω είναι να διασκεδάζω τους ανθρώπους. Αυτός ήταν και ο λόγος που στο παρελθόν ασχολήθηκα με την μουσική, στην συνέχεια έγινε ο λόγος να συνεχίσω δημιουργώντας γεύσεις και αναμνήσεις με το φαγητό μου.

    Αυτοί που με έκαναν να καταλάβω πως “έχω πάθει έρωτα με την μαγειρική” ήταν τρεις άνθρωποι που βρέθηκαν κοντά μου. Ο Αντώνης, ο Βασίλης και η Βαγγελίτσα που την κατάλληλη στιγμή με έσπρωξαν σε αυτό και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω έστω και 10 χρόνια μετά! Το μαγειρικό μου ταξίδι άρχισε στα Εξάρχεια με chef και δάσκαλο μου απτήν σχολή τον Αλέξανδρο Καρδάση, ο οποίος δεν με έμαθε μόνο να μαγειρεύω, με έμαθε πως πρέπει να είσαι ταπεινός και να δουλεύεις σκληρά για να καταφέρεις κάτι.

    Η στροφή προς την Ιαπωνική κουζίνα ήταν ένα σεμινάριο, εκεί κατάλαβα πως μου αρέσει πραγματικά η κουλτούρα τους και η τέχνη τους, έτσι έψαξα και βρήκα δουλειά σε ένα ιαπωνικό εστιατόριο όπου και έμεινα σχεδόν τρία χρόνια, πειθαρχεία, εργατικότητα, αφοσίωση, καθημερινή εκπαίδευση.

    Επόμενος σταθμός το Southampton, Long Island, New York…άλλος κόσμος, διαφορετικός τρόπος ζωής, ένα ταξίδι με πολλές εμπειρίες, πολύ καλούς συνεργάτες και καταπληκτικές αναμνήσεις!!!

    Ακολούθησε ένα όμορφο καλοκαίρι στην παλιά πόλη της Κω όπου και με υποδέχεται πλέον σαν μάγειρα σε ένα πολύ όμορφο μαγαζί με εξαιρετικούς συνεργάτες.

    Μετά η ανησυχία μου με έκανε να φτάσω στην Χαλκιδική στο ιαπωνικό εστιατόριο Sea you up στο Sani Resort με chef τον Ιάπωνα Katsu Hanamure το δεξί χέρι του Nobu Matsuhisa επί 18 χρόνια, όπου και με έμαθε να “κρατάω το μαχαίρι”.

    Σήμερα, για τρίτη χρονιά βρίσκομαι στο εξαιρετικό ξενοδοχείο Πάτμος Ακτίς του ομίλου Divine Hotels ως executive chef όπου και προσπαθώ να “σερβίρω” νόστιμες αναμνήσεις!

     

    2. Καθώς το εστιατόριο Apocalypsis και το Patmos Aktis είναι ένας λόγος από μόνος του για να επισκεφτεί κανείς την Πάτμο. Φέτος που θα βασίζεται το μενού; Έχεις κάποιους στόχους διάκρισης, να συμμετάσχετε σε διαγωνισμούς;

    Θεωρώ ότι το ξενοδοχείο μας πληροί τις προϋποθέσεις και μπορεί να υποστηρίξει κάθε προσδοκία του επισκέπτη. Φέτος το μενού θα έχει στοιχεία και γεύσεις απ τα Δωδεκάνησα, βασιζόμενο στις τοπικές συνταγές θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε δημιουργικά τοπικά φαγητά. Πάντα υπάρχει ο στόχος να κερδίζουμε τις εκάστοτε διακρίσεις, αλλά το μεγαλύτερο βραβείο όμως το παίρνουμε καθημερινά απ τους πελάτες του ξενοδοχείου που μας επισκέπτονται που μας ανταμείβουν με έναν όμορφο λόγο και το χαμόγελο τους!

     

    ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

     

    3. Υπάρχουν πιάτα που βασίζονται σε τοπικά προϊόντα της Δωδεκανήσου αλλά και άλλων περιοχών;

    Ναι έχω κάποια πιάτα με βασικά προϊόντα απ τα Δωδεκάνησα, όπως και από άλλα νησιά του Αιγαίου, φέτος έχω στόχο να βάλω περισσότερα στοιχεία από τα Δωδεκάνησα και να τα γνωρίσουν οι επισκέπτες του ξενοδοχείου.

     

    4. Θεωρείς ότι η Κωακή γαστρονομία μπορεί να στηριχτεί σε τοπικές πρώτες ύλες και αυτό μάλιστα να πλασαριστεί ως θετικό για κάποιο εστιατόριο;

    Φυσικά και μπορεί! Δεν μας λείπει σχεδόν τίποτα και αν εμείς οι μάγειρες δουλέψουμε με τοπικούς παραγωγούς σιγά σιγά μπορούμε να το εξελίξουμε και να έχουμε ακόμα πιο πολλά προϊόντα και ανταγωνιστικές τιμές στην πρώτη υλη, που είναι πολύ βασικό!

     

    5. Τι πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες του χώρου ώστε να αναβαθμίσουν υπηρεσίες και πιάτα προκειμένου να τους επιλέξει πελάτης all inclusive ξενοδοχεία;

    Αυτό που ‘πρέπει’ να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να τους μαγειρεύουμε παραδοσιακά και νόστιμα φαγητά, αυτό που μου έχει δείξει η εμπειρία μου είναι ότι ο πελάτης όταν πάει π.χ. σε ένα ταβερνάκι που είναι στην ακρογιαλιά θέλει να γευτεί ψαράκι, θαλασσινά, μαγειρευτά, λαδερά κάτι το οποίο έχει σχέση με την ελληνική κουλτούρα.

     

    6. Υπάρχει χώρος στην Κω για υψηλή γαστρονομία; Μπορεί να σταθεί ένα τόσο exclusive εστιατόριο όσο το Apocalypsis;

    Κατά την γνώμη μου υπάρχουν εστιατόρια που κάνουν εξαιρετική δουλειά, απλά δεν είμαστε συνηθισμένοι να επισκεπτόμαστε εστιατόρια τα οποία στεγάζονται μέσα σε ξενοδοχεία. Όσο για το Apocalypsis, θα μου άρεσε πολύ να το δω και στην Κω.

     

    7. Κλείνοντας, θέλουμε κάποια μυστικά - συμβουλές μαγειρικής που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην κουζίνα μας.

    «Μυστικά» δεν υπάρχουν, το μόνο που χρειάζεται είναι μεράκι για ότι και αν κάνουμε πόσο μάλλον για το φαγητό. Αυτό που θα ήθελα να σας συμβουλέψω, ψάξτε για καλή και σωστή πρώτη ύλη, μαγειρεύετε αργά και σε χαμηλές θερμοκρασίες, βάλτε βότανα και μυρωδικά φρέσκα, έχουμε πολλά στο νησί μας. Το φαγητό είναι απόλαυση και όχι μόνο ανάγκη!

    0 σχόλια
    Το όνομα και το σχόλιό σας θα δημοσιευθούν εφόσον ελεγχθούν από την συντακιτκή ομάδα.
    Τα σχόλια θα πρέπει να τηρούν τους όρους και τις προύποθέσεις της ιστοσείδας

    Δημοσκόπηση

    Η έλλειψη ποιας από τις παρακάτω τουριστικές αγορές, πιστεύεται ότι έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο πλήγμα στην τοπική οικονομία;

    Εξώφυλλο Εφημερίδας

    2533

    PAPARAZZI

    • ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ PAPARAZZI (18/8/18)

      ΜΕ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ PAPARAZZI (18/8/18)

    Γρήγορη αναζήτηση

    ΑΤΖΕΝΤΑ

      Διαφημίσεις - Right

      Widget Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

      Πρόγραμμα Τηλεόρασης

      Διαφημίσεις - Right 2

      ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

        Υπηρεσίες

        zwdia