Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us

Θέλουμε την υγεία μας ή τουρίστες, που πιθανόν να μας φέρουν την πανδημική ασθένεια;

25/05/2020
202 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί σε όλους τους κλάδους του τουρισμού, αλλά και στους ίδιους τους ταξιδιώτες, που ο φόβος της θανατηφόρου πανδημικής ασθένειας, δεν τους αφήνει να βγουν για ταξίδια και για διακοπές.

Ας μπούμε στη θέση του Ευρωπαίου τουρίστα και ας ακολουθήσουμε την διαδρομή, της σκέψης και της θέλησης του  για διακοπές και της πραγματοποίησης, αυτής της επιθυμίας του.  Ας δούμε πως σχεδιάζει, πως σκέφτεται και πως θα οργανώσει τις διακοπές του, τον καιρό  της θανατηφόρας, απειλητικής πανδημίας. Μετά από δυο μήνες καραντίνας, εγκλεισμού στα σπίτια, όλοι επιθυμούν να βγουν για να ξεδώσουν, να διασκεδάσουν και να αλλάξουν παραστάσεις και  περιβάλλον, κάνοντας ταξίδια και διακοπές.

Πόσο  εύκολο και εφικτό είναι αυτό, για τους γνωστούς περιηγητές κυρίως της Ευρώπης;  Άλλο  οι σκέψεις και οι προγραμματισμοί και άλλο, οι πράξεις. Ένας μέσος Ευρωπαίος πολίτης, που η χώρα του χτυπήθηκε βάναυσα από την θανατηφόρο επιδημία, είτε  είναι νέος, είτε  ηλικιωμένος, θα σκεφτεί πολύ καλά πριν εμπιστευτεί την απειλητική αρρώστια, για να ξεμυτίσει από το σπίτι του. Οι  νέοι εργαζόμενοι, που αναγκαστικά έμειναν άνεργοι, μετά το πάγωμα των επιχειρήσεων ή απολύθηκαν μόνιμα ή προσωρινά, τι έχουν για να ξοδέψουν στις διακοπές τους;

 Αφού ό, τι τους απέμεινε και όσες οικονομίες είχαν, τις  κατανάλωσαν στη διαμονή τους σε ενοίκια και τρόφιμα,  περιορισμένοι στα σπίτια τους. Ακόμη  και αν επιδοτούνται οι διακοπές τους, έχουν βασικότερες ανάγκες επιβίωσης για  να καλύψουν.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι συνταξιούχοι είναι η άτυχη μερίδα της κοινωνίας, που ο φονικός ‘ ιός’ τους αφάνισε. Οι  υπόλοιποι ακόμη και αν έχουν την οικονομική δυνατότητα, μετά από τόση σύμφορα που έπληξε τη χώρα, την πόλη, την γειτονιά, τους συγγενείς και φίλους τους, δύσκολα θα εμπιστευτούν ένα ταξίδι το οποίο  αν και γίνεται με το περίσσευμα από τις οικονομίες τους, ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία τα τρία τέταρτα των θυμάτων του φονικού ΙΟΥ Covid 19, ήταν συνταξιούχοι ηλικιωμένοι και τα δυο τρίτα ήταν άνδρες.

Από το ταξί ή το μετρό, που θα τους μεταφέρει στο Αεροδρόμιο, την παραμονή τους στους χώρους έλεγχου του Αεροδρομίου, την  επιβίβαση τους στο Αεροπλάνο, μέχρι την  αποβίβαση  και τη μεταφορά τους, με πούλμαν στο ανάλογο Ξενοδοχείο, οι συνθήκες δεν είναι τόσο ασφαλείς,  όσες μάσκες και γάντια και αν φορέσουν. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις ασθενών που ανέκαμψαν ή  άλλων συμπτωματικών φορέων  που θα κυκλοφορούν και εν άγνοια τους,  μπορεί να είναι φορείς και να μολύνουν τους γύρω συνταξιδιώτες τους.

Έστω ότι ο τουρίστας, αποφασίζει να καταστείλει τους φόβους του και φροντίζει να  ακολουθήσει τους κανόνες ασφαλείας της χώρας του.  Πάλι θα διστάζει να ταξιδέψει, γιατί θα υποχρεωθεί εντός 72 ωρών να έχει εξεταστεί και βγάλει το ειδικό  πιστοποιητικό υγείας. Θα  υποχρεωθεί να ξανά εξεταστεί για πυρετό στα διάφορα Αεροδρόμια, θα φορεί την προστατευτική μάσκα ‘του ιατρού χειρουργού’ και τα γάντια σε όλες σχεδόν τις στιγμές των διακοπών του. Θα του απολυμαίνουν συχνά τις βαλίτσες και όλα τα χρηστικά αντικείμενα, καθώς και το δωμάτιο του.  Ερχόμενος θα αντιμετωπίσει την καχυποψία των εργαζομένων, στα καταλύματα που θα πάει. Θα  υποστεί νέες απαγορεύσεις , όπως πρωινό χωρίς μπουφέ ή σερβίρισμα στο δωμάτιο. Τήρηση των κανόνων, με αυστηρές  αποστάσεις ασφαλείας, στο εστιατόριο,  στην πισίνα στην παραλία. Θα ταξιδεύει με περιορισμούς, σε επιλεγμένες θέσεις στο αεροπλάνο,  στο πλοίο και στο λεωφορείο με τις ανάλογες αποστάσεις.  Σε  κάθε του βήμα θα ακολουθεί σχολαστικά, απαγορεύσεις και αυστηρούς κανόνες υγιεινής,  με κίνδυνο να πληρώσει πρόστιμο αν δεν τους εφαρμόσει.

Εάν είναι άτυχος και εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα της τρομερής, μεταδοτικής  επιδημίας, θα αποκλεισθεί σε κατάλληλο  χώρο ειδικού Ξενοδοχείου ή  θα μπει σε ειδικό Νοσοκομειακό   θάλαμο. Εάν  είναι ασυμπτωματικός, χωρίς εμφανή συμπτώματα, θα μεταδώσει εν αγνοία του τον επικίνδυνο ΙΟ COVID 19   στον τουριστικό προορισμό που επέλεξε, καταδικάζοντας   το Ξενοδοχείο του στην απομόνωση και στο κλείσιμο.  Επιστρέφοντας στη χώρα του, εάν υπάρχει κανόνας, θα υποχρεωθεί να παραμείνει σε δεκαπενθήμερη καραντίνα σε ειδικό Ξενοδοχείο κοντά στο Αεροδρόμιο, ή να απομονωθεί για  εβδομάδες στο σπίτι του. Θα κάνει μια δυο εβδομάδες διακοπές και έπειτα θα απομονωθεί άλλες δυο εβδομάδες, πριν επιστρέψει στην καθημερινότητα και στη δουλειά του. Στο μεταξύ, ίσως να έχει μολύνει και αρκετούς συνάνθρωπους του.

Ελάτε λοιπόν στη θέση αυτού του τουρίστα, μετά από όσα αναφέραμε. Νομίζετε ότι  έχει κανείς διάθεση για ταξίδια και διακοπές, σε αποστειρωμένους χώρους που θυμίζουν Νοσοκομείο;  Θα θελήσει ο Ευρωπαίος περιηγητής, να περάσει τις διακοπές του, με αυστηρές απαγορεύσεις Στρατιωτικής πειθαρχίας και με Μοναστηριακούς περιορισμούς;  Διότι   όπως όλοι γνωρίζουμε και εννοούμε τις διακοπές, αυτές  σημαίνουν,  ξεκούραση, ελευθερία, ξεγνοιασιά, ανεμελιά, διασκέδαση, βόλτες, ποδήλατο, ακρογιαλιά,  μπάνια και ηλιοθεραπεία.  

Διακοπές  δεν σημαίνουν  ότι ο τουρίστας κυκλοφορεί  σαν γιατρός  χειρούργος, με την μάσκα και τα γάντια. Να μετράει τα βήματα του, να κοσκινίζει σχολαστικά κάθε του κίνηση και να την απολυμαίνει. Διακοπές  δεν σημαίνουν,  ότι φοβάται τον συνταξιδιώτη του, μην  του κολλήσει  την μεταδοτική ασθένεια. Ούτε  όταν θα  πηγαίνει ο τουρίστας  στις καφετέριες και στα εστιατόρια,  θα πρέπει να κυκλοφορεί με μάσκα και να τηρεί  τις αποστάσεις, όπως και όταν  θα επισκέπτεται  τους Αρχαιολογικούς χώρους και στα τουριστικά και άλλα καταστήματα.  Θα υποχρεωθεί να κάνει  ημερήσιες εκδρομές, με τα τουριστικά λεωφορεία ή  με τα ημερόπλοια, μέσα σε αυστηρούς περιορισμούς.  Θα  υποστεί  την ακρίβεια των αεροπορικών  και των ακτοπλοϊκών εισιτήριων καθώς και την ακρίβεια του τουριστικού πακέτου, λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης. Αυτό δεν είναι διακοπές, ούτε ανέμελο ταξίδι, είναι μεγάλη ταλαιπωρία και πραγματικό μαρτύριο, σώματος και ψυχής. Αλήθεια με αυτά τα δεδομένα, πόσους περιμένουμε και πόσοι θα μας έλθουν;

Αναφορικά με τους επιχειρηματίες του τουρισμού ο κύκλος εργασίας δυο τριών μηνών, πόσα θα καλύψει; Θα καταφέρει ο ξενοδόχος, ο εποχιακός επιχειρηματίας και ο τουριστικός μαγαζάτορας, να καλύψει τα έξοδα σε ενοίκια, προμηθευτές, τρέχοντες λογαριασμούς, μισθούς προσωπικού κλπ.

 Λοιπόν πόσο σίγουροι είμαστε εφέτος με τα παραπάνω δεδομένα  απαγορεύσεων,  περιορισμών και αυστηρών κανόνων υγιεινής, ότι θα δεχθούμε  τουρίστες,  έστω και για δυο τρεις μήνες; Εκτός αν ελπίζουμε  όπως λένε  πολλοί με διάθεση χιούμορ, επειδή ο θανατηφόρος Κοροναιός  είναι Κινέζικος, μπορεί με την ζέστη και τον καλοκαιρινό καύσωνα να χαλάσει, σαν τα Κινέζικα φθηνά παιχνίδια και να εξαφανιστεί.

Διότι οι καλλίτεροι κομιστές του ΙΟΥ, είναι οι περιηγητές. Τον έφεραν από την Κίνα στην Ιταλική Λομβαρδία, τον πήραν οι Αυστριακές Άλπεις στα θέρετρα του σκι και γέμισε η Ευρώπη.  Στην συνέχεια, τον μετέφεραν οι Αμερικανοί τουρίστες και τον έφτασαν μέχρι την Βόρειο και την Νότιο Αμερική. Θέλουμε  λοιπόν να παραμείνουμε υγιείς ή να γεμίσουμε τουρίστες, με πιθανό  ‘κοροναιό,’ στο όνομα του χρήματος, τώρα που το νησάκι μας είναι καθαρό από την πανδημία. 


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ