Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο των Special Olympics κ. Διονύσιο Κοδέλλα: Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ SPECIAL OLYMPICS ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΣΒΟΥΡΕΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

10/03/2020
182 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Κοινό μας μέλημα η ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία

O Πρόεδρος των Special Olympics Hellas Πρέσβης ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας, σε συνέντευξή του στο «ΒτΚ» αναφέρεται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα των Special Olympics σε 21 πόλεις (ανάμεσά τους και η Κως) και στον μεγάλο στόχο, που είναι η σταδιακή ανάπτυξη σε ακόμα περισσότερες πόλεις
Aναλυτικά η συνέντευξη:
- Κύριε Κοδέλλα ποιο ήταν το κίνητρο σας να ασχοληθείτε με τα Special Olympics ; Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό το τεράστιο κίνημα, πόσους αθλητές περιλαμβάνει Παγκοσμίως , πόσα αθλήματα  και ποια η διαφορά τους ,με τα paralympics ;
Ξεκινάω με το τελευταίο ερώτημα σας. H διαφορά με τα Paralympics είναι απλή και καθαρή. Τα Special Olympics αφορούν άτομα με νοητική αναπηρία ενώ τα Paralympics αφορούν άτομα με κινητική αναπηρία. Σημαντική επίσης, διαφορά είναι ότι στους αγώνες τωνSpecialOlympicsπαίρνουν μετάλλια όλοι οι αθλητές μας τόσο για την κατάταξη όσο και για τη συμμετοχή τους.
Αυτό που με ώθησε να ασχοληθώ με τα SpecialOlympics είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι όλοι, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο φέρουμε μέσα στη ψυχή μας. Η ευαισθησία  προς τις ευπαθείς ομάδες και  η ζωηρή επιθυμία προσφοράς όπου υπάρχει ανάγκη.
Tα Special Olympics είναι ένα παγκόσμιο (λειτουργεί σε 192 χώρες) μη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό Κίνημα που στηρίζεται ολοκληρωτικά στον εθελοντισμό. Ιδρύθηκε από την οικογένεια Kennedy-Shriver πριν από 51 χρόνια με σκοπό να παρέχει σε άτομα με νοητική αναπηρία ευκαιρίες προπόνησης και συμμετοχής σε αγώνες. Πέρσι έλαβαν μέρος σε όλο τον κόσμο, πάνω από 6 εκατομμύρια άτομα,σε κάθε είδους αθλητικές δραστηριότητες.
Στη χώρα μας, τα Special Olympics λειτουργούν ήδη 33 χρόνια και έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών σαν ένας από τους πιο ενεργούς αθλητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, με κινητήρια δύναμή τους την ιδέα της κοινωνίας που προτιμά να εντάσσει και να ενδυναμώνει παρά να αποκλείει άτομα με νοητική αναπηρία.  
Προσφέρουμε, σε ετήσια βάση, δυνατότητες προπόνησης σε 28 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα, (22 θερινά και 6 χειμερινά), ενώ προσφέρουμε καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, δυνατότητες προπόνησης και συµµετοχής σε αγώνες, σε παιδιά και νέους µε νοητική αναπηρία, σε ένα φάσµα ολυµπιακών αθληµάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα SpecialOlympicsείναι το μοναδικό Σωματείο στην Ελλάδα που προσφέρει, χωρίς εξαίρεση, όλες τις υπηρεσίες του εντελώς δωρεάν!
-Τι περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πρόγραμμα και πόσες πόλεις θα ενταχθούν; Πως έγινε η επιλογή της Κω και ταυτόχρονα η συνεργασία σας με το Σβουρένειο ΚΔΑΠμεΑ ;
Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα αφορά στην δημιουργία Τοπικών Προγραμμάτων Special Olympics σε 21 πόλεις και στις 12 Περιφέρειες της Ελλάδας σε βάθος 3ετίας. Στόχος μας είναι η σταδιακήανάπτυξημας σε ακόμα περισσότερες πόλεις.
Η επιλογή μιας πόλης εξαρτάται από δύο κριτήρια. Πρώτον είναι να αφορά πόλεις στις οποίες λειτουργούν ειδικά σχολεία τα οποία είναι η δεξαμενή από όπου παίρνουμε τους μελλοντικούς αθλητές μας. Δεύτερο, να υπάρχουν επαρκείς αθλητικές εγκαταστάσεις για τη διενέργεια των δράσεων μας.
Ειδικότερα για την Κω, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και ο ανθρώπινος παράγων. Η ζωηρή εκδήλωση ενδιαφέροντος του Διευθυντή του Σβουρένειου ΚΔΑΠμεΑ, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Συντονιστή Τοπικού Προγράμματος κ Κ. Χατζηδαυιδ, ο οποίος κατά τους Πανελλήνιους Αγώνες μας το 2018 στους οποίους είχαν συμμετάσχει με αθλητές από τη Κω, διαπίστωσε τι μπορούν να προσφέρουν σε τα Special Olympics και η επιθυμία του για να επεκταθεί το Πρόγραμμα στο νησί της Κω ωρίμασε και έγινε πραγματικότητα.
Όμως ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο έπαιξε η άμεση ανταπόκριση από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως εκδηλώθηκε από τη κα Διονυσία Τελλή, η οποία ενστερνίστηκε τις ευγενείς αρχές του Κινήματος και οργάνωσε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννη Καλλουδη, τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Αβρίθη και τον Διευθυντή του ΚΔΑΠ κ. Κώστα Χατζηδαυίδ, όπου τέθηκαν τα θεμέλια της τόσο απαραίτητης για την ομαλή και επιτυχή λειτουργία των SpecialOlympicsστη Κω
- Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας  από την παρουσία του κόσμου και των φορέων  στην Ενημερωτική Συνάντηση στην Κω, αλλά και για τα Αθλητικά Προγράμματα που υλοποιεί ήδη το Σβουρένειο ΚΔΑΠ μεΑ ;
Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα. Παρόντες ήταν πολλοί σημαντικοί φορείς καθώς και οι Αρχές του νησιού. Ιδιαίτερα μας χαροποίησε η θερμότητα των κατοίκων της Κω αγκάλιασαν όλα τα μέλη της αποστολή μας. Τα αθλητικά προγράμματα που ήδη υλοποιεί το Σβουρένειο ΚΔΑΠ, τα οποία είναι πολλά και σημαντικά καθώς και οι δράσεις τους θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο με την συμβολή των Special Olympics.
- Η φιλοσοφία των special olypic shellas ταιριάζει απόλυτα με αυτή του Σβουρένειου; O τοπικός συντονιστής και διευθυντής του Κέντρου ο κ. Κώστας Χατζηδαυίδ έχει μεγάλη εμπειρία στον χώρο του ειδικού αθλητισμού και γενικότερα της ειδικής αγωγής. Τι απαιτήσεις έχετε από τους συνεργάτες σας .
Η φιλοσοφία των SpecialOlympics ταιριάζει απόλυτα με αυτή του Σβουρένειου καθώς κοινό μας μέλημα είναι η ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία.
Στη Κω είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε μια ομάδα ατόμων τα οποία μας εντυπωσίασαν για την αγάπη, την αφοσίωση και τις δράσεις τους για τα άτομα με νοητική αναπηρία.
Η κα Διονυσία Τελλή αλλά και ο  κ Κώστας Χατζηδαυιδ όπως αναμέναμε αποδείχθηκαν άξιοι και δραστήριοι συνεργάτες,γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία ότι το Πρόγραμμα Special Olympics - Kω θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Θα ήταν παράλειψη, αν δεν αναφερόμουν και στον  κ Δημήτρη Αναστασίου που πρόθυμα και εθελοντικά προσφέρθηκενα προπονεί τους αθλητές και με περίσσια ευγένεια παραχωρεί δωρεάν τις αθλητικές υποδομές του bowlingγια τις προπονήσεις.
- Kύριε Κοδέλλα, σε πρώτη φάση εντάχθηκε το άθλημα του Bowling. Aναμένουμε να εντάξουμε και άλλα αγωνίσματα στο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Κω ;
Ναι, συζητήθηκε σαν δεύτερο άθλημα η ποδηλασία μιας και το νησί ενδείκνυται για το συγκεκριμένο άθλημα, έχοντας ήδη έτοιμη τη σχετική υποδομή με τις λωρίδες για τους ποδηλάτες.
- Τι να αναμένει η κοινωνία της Κω από τη συνεργασία σας αυτή με το Δήμο ΚΩ και με το Σβουρένειο ; Η συνεργασία αυτή μπορεί να φέρει στο νησί μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που αφορούν τον αθλητισμό και  την αναπηρία όπως για παράδειγμα ένα πανελλήνιο τουρνουά bowling ή ακόμα και ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδηλασίας ;
Είμαστε σίγουροι ότι η συνεργασία μας θα είναι αγαστή όπως άλλωστε φάνηκε και από τις πρώτες μας επαφές.Είναι μέσα στα μελλοντικά μας σχέδια η διοργάνωση Πανελλήνιας εμβέλειας αγώνων, όταν το Πρόγραμμα θα έχει αναπτυχθεί σε όλη του την έκταση.
- Και άφησα για το τέλος κύριε Πρόεδρε το “ΙΣΝ”, που είναι δωρητής των special olympics hellas. Πείτε μας για την συμβολή του στην ανάπτυξη
Πιστεύω ότι όλη η χώρα γνωρίζει την μοναδική προσφορά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”  σε πολλούς τομής της δημόσιας ζωής, την υγεία, τη παιδεία, τον αθλητισμό, τις τέχνες για να αναφέρω μόνο λίγους από τους τομείς αυτούς.
Μέσα από τις στήλες της εφημερίδας σας επιθυμώ για μία ακόμη φορά να εκφράσω την βαθειά ευγνωμοσύνη του Κινήματος μας για την αμέριστη συμπαράσταση του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” στη προσπάθεια μας αφενός να επεκταθούν τα Special Olympics σε όλη την Ελλάδα, αφετέρου  να ενημερώσουμε χιλιάδες μαθητές και καθηγητές της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας μας  μέσω του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Παίζουμε Μαζί – Μαθαίνουμε μαζί  προκειμένου να εντάξουμε τα άτομα με νοητική αναπηρία σε συνθήκες σεβασμού, ισότητας και αξιοπρέπειας.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ