Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
  • ΤΟΠΙΚΑ

Πλούσιο τραπέζωμα, γλέντια, χορός, μουσική, τραγούδι  και άφθονο φαγητό, με κρέας.                        Αυτή  είναι η  Τσικνοπέμπτη, που είναι η Πέμπτη,  ημέρα της δεύτερης εβδομάδας της κρεατινής, του Εκκλησιαστικού Τριωδίου και τρεις εβδομάδες, πριν την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής . Αυτή  την εβδομάδα, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, προετοιμάζονται και για την νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Έτσι  την Τσικνοπέμπτη τρώνε μεγάλες ποσότητες, κυρίως  από κόκκινο ψητό κρέας και πίνουν συνήθως κόκκινο κρασί.  Σε γιορτινό κλίμα, με γλέντι, χορό και τραγούδι,  προσπαθούν να καταναλώσουν τα κρεατικά του σπιτιού, πριν την μεγάλη νηστεία. Την  ονόμασαν Τσικνοπέμπτη,  διότι   η λέξη προέρχεται από την τσίκνα.  Επειδή   την ημέρα αυτή, πρέπει το κρέας να το ψήνουν και να λειώνουν το λίπος, από τα χοιρινά κρέατα.  Ο ιδιαίτερος καπνός και η μυρωδιά,  που βγάζει η τσίκνα από το ψήσιμο, έδωσε αυτό το όνομα,  στην Τσικνοπέμπτη. Με  το τσίκνισμα των κρεάτων την Τσικνοπέμπτη,  ξεκινούν και οι εκδηλώσεις για την  Αποκριά, που κορυφώνονται με την εξόρμηση στην εξοχή την  Καθαρά Δευτέρα, στα λεγόμενα νηστίσιμα κούλουμα. Η  Τσικνοπέμπτη  με τα τσικνιστά κρέατα, γιορτάζεται έντεκα μέρες πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Ο λόγος της κρεοφαγίας των τσικνιστών, με λουκάνικα και χοιρινό ή άλλο κόκκινο κρέας,  την ημέρα Πέμπτη, είναι γιατί η Τετάρτη και η Παρασκευή, αποτελούν σημαντικές μέρες νηστείας για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.         Για αυτό επιλέχτηκε η ενδιάμεση ημέρα, η Πέμπτη η αλλιώς η Τσικνοπέμπτη. Η προέλευση αυτού του εθίμου, χάνεται στις μέρες του Βυζαντίου και φτάνει ως την Αρχαία Ελλάδα. Την  συνδέουν με τις Βακχικές γιορτές των Αρχαίων Ελλήνων, αλλά και αργότερα των Ελληνο-Ρωμαίων, προς τιμή  του κρασοκανάτα μέθυσου, του  Βάκχου Διόνυσου. Το πλούσιο φαγοπότι, ήταν για αυτούς μια ιδιαίτερη ιεροτελεστία,   για  το ξεκίνημα της Άνοιξης, με κέφι, χορό, γλέντι και ευωχία, για την πλούσια ευφορία της  γης.   Στην Τσικνοπέμπτη και στην περίοδο της Αποκριάς, συναντάμε στη χώρα μας διαφορετικά είδη διασκέδασης, αλλά και πολλά ήθη και έθιμα, ξεχωριστά στον κάθε τόπο. Καθαρά Δευτέρα και ακολουθεί η εβδομάδα της Τυρινής, τότε οι νοικοκυρές στην Κω, φτιάχνουν και τα νηστίσιμα, στριφτά και νόστιμα,  τυροκούλουρα ή αλλιώς τα  κατιμέρια. Αναφορικά με τα παραδοσιακά κατιμέρια, αυτά είναι τηγανητά κουλούρια,  με ζύμη  και γεμιστά με τυρί,  που τα φτιάχνουν την περίοδο των Απόκρεω.  Στο  νησί  μας αλλά και σε άλλα νησιά, γίνονται  με διάφορες παραλλαγές,  κυρίως την Αντιμάχεια  και στο Μαστιχάρι, όπου τα τιμούν ιδιαιτέρως, την εβδομάδα της Τυρινής του Εκκλησιαστικού Τριωδίου.  Η συνταγή είναι απλή. Υλικά  για τα κατιμέρια. 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις-ένα  φλιτζάνι νισεστέ ή κορνφλάουρ-  3-4 αυγά- ένα τέταρτο  φλιτζανιού ελαιόλαδο -  δυο κουταλιές  σούπας μαλακό βούτυρο - λίγο αλάτι-  και λίγο λάδι, για το τηγάνισμα. Για  τη γέμιση.-Ανακατεύουμε  μισό κιλό ανθότυρο - ή άσπρη φρέσκια μυζήθρα - με δυο αβγά.- Για το σιρόπι.- Ένα  φλιτζάνι ζάχαρη- ένα φλιτζάνι νερό- μισό φλιτζάνι μέλι-δυο  ξυλάκια κανέλας- και το χυμό από ένα λεμόνι. Για το σερβίρισμα, βάζουμε σκόνη κανέλας και λίγο μέλι.- Η Διαδικασία- Χτυπάμε τα αυγά για δέκα λεπτά, προσθέτουμε το αλεύρι  λίγο, λίγο,  το νισεστέ ή το κορνφλάουρ, το βούτυρο, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη, ώσπου να μην κολλά. Την  αφήνουμε να ξεκουραστεί, για μια περίπου ώρα. Παράλληλα   ετοιμάζουμε τη γέμιση, αφού  λιώσουμε το φρέσκο ανθότυρο ή τη μυζήθρα , το ρίχνουμε στα χτυπημένα  αυγά. Χωρίζουμε τη ζύμη και σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε μακρόστενες λωρίδες  πλάτους  τέσσερα δάκτυλα.     Τις γεμίζουμε με το κουτάλι και τις στρίβουμε σε    ρολάκια, όπως τα μπουρεκάκια.  Τα  διπλώνουμε και τα πιέζουμε  με τον πλάστη, για να πλατύνουν και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι,  μέχρι να ροδίσουν. Τα  βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε,  για να στραγγίξουν. Αφού  βράσουμε τα υλικά για  το σιρόπι, για δέκα λεπτά, τα περιλούζουμε με το πηχτό σιρόπι. Πρέπει  να είναι χλιαρό και  όχι πολύ καυτό, το σιρόπι. Στο τέλος πριν τα σερβίρουμε, πασπαλίζουμε  τα ‘κατιμεράκια,’ με λίγο μέλι και σκόνη  κανέλλας.                                           Καλή   όρεξη και καλή επιτυχία.                                     ΥΓ. Η συνταγή είναι της αξέχαστης πεθεράς μου, της Αντιμαχίτισσας νοικοκυράς, Χριστοφιλίνας- Χριστινας Γεώργιου Αγρέλλη, που έφυγε 102 ετών πλήρης ημερών, πριν λίγα χρόνια στο Μαστιχάρι. Καλή Τσικνοπέμπτη  και χαρούμενες Απόκριες. Ξανθίππη Αγρέλλη 
  • 20 Φεβρουαρίου 2025
  • 0 Σχόλια

  • ΤΟΠΙΚΑ

Κέφι, χορό, τραγούδι, μεταμφιέσεις, και φυσικά πλούσιο μπουφέ περιελάμβανε το σημερινό πρόγραμμα των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών, καθώς και των γονέων, το σημερινό πρόγραμμα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, λόγω Τσικνοπέμπτης. 
  • 20 Φεβρουαρίου 2025
  • 0 Σχόλια

  • ΤΟΠΙΚΑ

Μικροί και μεγάλοι, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κω, φόρεσαν τις στολές τους και κινήθηκαν σε αποκριάτικους ρυθμούς, γιορτάζοντας την Τσικνοπέμπτη, με χορό, τραγούδι και φυσικά καλό φαγητό...
  • 20 Φεβρουαρίου 2025
  • 0 Σχόλια

Μάθε όλα τα τοπικά νέα γρήγορα και με εγκυρότητα

Αν θέλεις να μαθαίνεις αμέσως τα τελευταία νέα και τις εξελίξεις για όλα τα θέματα που συμβαίνουν ή που αφορούν άμεσα την Κω και τα γύρω νησιά, είσαι στον σωστό ιστότοπο. Οι έμπειροι δημοσιογράφοι, ρεπόρτερ και αρθρογράφοι της εφημερίδας μας ερευνούν, τρέχουν και ρωτούν για όλα τα θέματα που διαδραματίζονται στον τόπο μας και επιδρούν – είτε θετικά είτε αρνητικά – στον τρόπο διαβίωσης των πολιτών σε όλη την περιφέρεια. Ύστερα από εκτενή έρευνα, οι δημοσιογράφοι μας εμπλουτίζουν τις ψηφιακές σελίδες μας με άρθρα που διακρίνονται για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία τους. Πέρα όμως από το δημοσιογραφικό στοιχείο, η φωνή των νησιωτών γίνεται ακόμα πιο δυνατή, χάρη στους ενημερωμένους πολίτες που μοιράζονται και ανταλλάσουν απόψεις, σχολιάζοντας κάτω από κάθε άρθρο της ιστοσελίδας είτε στέλνοντας τους προβληματισμούς τους σε εμάς.

ΕΞΟΔΟΣ