Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ Η ΣΥΜΗ ΑΠΟΚΤΑ ΠΛΗΡΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ

24/02/2021
122 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δρομολόγηση ενός τεράστιου προβλήματος, που ταλαιπωρεί εδώ και δεκαετίες τους κατοίκους της Σύμης.

Αναφερόμαστε στα δίχτυα αποχέτευσης του Νησιού, όπου με ευρωπαϊκούς πόρους, σύντομα η Σύμη θα αποκτήσει ένα πλήρες σύστημα διαχείρισης λυμάτων.

Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, δημοπρατείται από την Περιφέρεια το δίκτυο αποχέτευση ακαθάρτων Σύμης, προϋπολογισμού 2,9 εκατ. Ευρώ, όπου μαζί με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων που δημοπρατήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, δίνεται οριστική λύση στο χρονίζον, σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων στο νησί.

Με απόφαση λοιπόν του Περιφερειάρχη, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων – Κύριοι συλλεκτήρες λιμένα Αιγιαλού Σύμης», προϋπολογισμού 2.900.000,00 ευρώ.

Σκοπός του έργου είναι η συγκέντρωση των λυμάτων του συνόλου των οικισμών πάνω από τον Αιγιαλό Σύμης και η μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Σύμης (ΕΕΛ) που θα κατασκευαστεί σε έκταση που βρίσκεται στη στροφή του δρόμου από Αιγιαλό προς Πανορμίτη. Οι έξι βασικοί αγωγοί βαρύτητας (συλλεκτήρες) που θα τοποθετηθούν κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, καταλήγουν σε τρία υπόγεια αντλητικά συγκροτήματα. Επίσης, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται και η κατασκευή των αναμονών των ιδιωτικών συνδέσεων.

Τα δύο έργα υλοποιούνται  από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (φορέας κατασκευής), μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΥΑ Σύμης,  και έρχονται να λύσουν οριστικά το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των λυμάτων, που ταλανίζει για πολλά χρόνια τη Σύμη, να αναβαθμίσουν το νησί περιβαλλοντικά, όσο και από απόψεως παρεχομένων υπηρεσιών στους κατοίκους του και στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που δέχεται κάθε χρόνο.

Αποτελεί υποέργο της Πράξης “Δίκτυα αποχέτευσης και ΕΕΛ Δήμου Σύμης”, που με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος ΑνάπτυξηΥΜ-ΕΠΕΡΑΑ 2014-2020. Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη που αφορά στη κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων ανέρχεται σε 2.713.283,00 ευρώ. Το μη επιλέξιμο τμήμα του έργου που αφορά στις αναμονές των ιδιωτικών συνδέδεων, προϋπολογισμού 186.717,00 ευρώ, θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου Σύμης.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 18 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για την κατασκευή του συνολικού έργου ανέρχεται σε 3.932.880 ευρώ και καλύπτεται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής.

Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά: «Η λίστα των έργων στα νησιά μας, είναι η αποτύπωση της δουλειάς πολλών Ανθρώπων, Υπηρεσιών, Οργανισμών. Είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας. Στη Σύμη, το έργο της κατασκευής δικτύων αποχέτευσης, το δημοπρατήσαμε για λογαριασμό του Δήμου Σύμης και έτσι κλείνουμε ένα κεφάλαιο πολλών ετών. Με προϋπολογισμό 2.900.000,00 € που προέρχονται απο τους Ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας μας, το έργο περνά επιτέλους στην διαγωνιστική διαδικασία. Η λίστα των έργων στα νησιά μας, είναι αποτέλεσμα αγάπης, υπευθυνότητας και μεγάλης αφοσίωσης. Γιατί, σε αυτά τα νησιά η παραγωγή έργου είναι, συχνά, περιπέτεια και η Περιφέρεια μας, εκτός απο την ευθύνη, αγαπά και την περιπέτεια

O Δήμαρχος της Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Σύμης και μπαίνει επιτέλους στο δρόμο της υλοποίησης Την διεκδίκηση του έργου, την ξεκίνησα το 2003 όταν βγήκα πρώτη φορά Δήμαρχος και τώρα το 2021 επιτέλους είναι στην φάση δημοπράτησης. Προχώρησαν όλα αυτά τα χρόνια πολλά σημαντικά έργα όπως τα λιμάνια, τα γήπεδα και η αποχέτευση που είναι για το καλό της υγείας μας, δεν προχωρούσε. Η γραφειοκρατία όμως ήταν τόσο μεγάλη που μας έδωσε καθυστερήσεις 20 ετών. Έπρεπε για τέτοιες περιπτώσεις που αφορά και την υγεία να προχωρούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. 

Εκτιμώ ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια μέχρι να παραδοθεί. Αν θεωρούμε επιτυχία ένα έργο να ξεκινά το 2003 και να ολοκληρώνεται το 2023 κάτι δεν πάει καλά. Το έργο της αποχέτευσης και των δικτύων είναι απαραίτητο για την δημόσια υγεία. Πρέπει το κράτος να ξεπερνά τα εμπόδια όταν μιλάμε για την υγεία των πολιτών ενός νησιού». 


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ