Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ρεύμα: Σχέδια ιδιωτών προμηθευτών για προσωρινές έξτρα ελαφρύνσεις

14/09/2021
36 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Κλειστά τα χαρτιά τους κρατούν αρκετοί ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που προτίθενται να λάβουν το επόμενο τρίμηνο του 2021, με σκοπό να απορροφήσουν μέρος των επικείμενων αυξήσεων στους λογαριασμούς λιανικής, από την εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών. 

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες εταιρείες, βαρόμετρο για τις αποφάσεις τους θα αποτελέσει η σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα δώσει την ευκαιρία να αποσαφηνιστούν πλήρως τα νέα δεδομένα που «φέρνουν» στον κλάδο οι κρατικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, ώστε έως το τέλος του έτους να αντισταθμισθούν οι αυξήσεις για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. 


Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη όλων των παρόχων υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με τη συμμετοχή της ΡΑΕ, για την εξειδίκευση των μέτρων. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, ορισμένες εταιρείες προμήθειας δηλώνουν ότι ήδη «ωριμάζουν» τον τρόπο με τον οποίο θα αναπροσαρμόσουν την εμπορική τους πολιτική από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο. Έτσι, στο επίκεντρο των σχεδίων που επεξεργάζονται είναι παρεμβάσεις στο τμήμα της κατανάλωσης πελατών τους, το οποίο παραμένει «εκτεθειμένο» στις αυξήσεις. Κάτι που σημαίνει ότι εξετάζουν ελαφρύνσεις στις χρεώσεις στις μηνιαίες καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες, οι οποίες δεν καλύπτονται από την επιδότηση. 

Αυτόματη εφαρμογή της επιδότησης 

Σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, για να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις το επόμενο τρίμηνο, τα τιμολόγια χαμηλής τάσης όλων των προμηθευτών ρεύματος θα επιδοτηθούν με 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες της μηνιαίας κατανάλωσης. Επομένως, η μέγιστη μηνιαία επιδότηση είναι 9 ευρώ. 

Η επιδότηση θα ισχύσει από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από τον Οκτώβριο (καλύπτοντας επομένως τις καταναλώσεις του προηγούμενου μήνα) έως και τον Δεκέμβριο. Θα  εφαρμοστεί αυτόματα, με το ποσό ελάφρυνσης να αναγράφεται στον λογαριασμό του παρόχου. 

Για να συμπληρωθεί πάντως πλήρως το «τοπίο» της αγοράς τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, θα χρειαστεί να ξεκαθαρίσουν πλήρως και τα μέτρα που θα εφαρμόσει η ΔΕΗ για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σκοπό την ελάφρυνση των πελατών της. Επομένως, σύμφωνα με πηγές ιδιωτικών εταιρειών, η επίσημη αποσαφήνιση των παρεμβάσεων που θα θέσει σε ισχύ έως το τέλος του 2021 ο δεσπόζων «παίκτης» της αγοράς, στη σημερινή σύσκεψη του ΥΠΕΝ, είναι προϋπόθεση για τις όποιες αποφάσεις αναπροσαρμογής της τιμολογιακής πολιτικής τους. 

Οι πληροφορίες για τα μέτρα της ΔΕΗ

Σε αυτό το πλαίσιο, μένει να επιβεβαιωθούν στη σημερινή σύσκεψη οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, με βάση τις οποίες για την ελάφρυνση των καταναλώσεων έως 300 κιλοβατώρες, η ΔΕΗ θα «επιστρατεύσει» αποκλειστικά την κρατική επιδότηση (δηλαδή τις 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα), σε συνδυασμό με την έκπτωση ενέργειας 30% που έχει ενεργοποιήσει ήδη από τον Αύγουστο στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Τα δύο αυτά μέτρα εκτιμάται πως θα περιορίσουν αισθητά τις αυξήσεις στις χρεώσεις. 

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρεία εξετάζει να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων για τις καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες, αυξάνοντας προσωρινά την έκπτωση ενέργειας κατά 4-5% στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή στο 34-35%, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από την πορεία των χονδρεμπορικών τιμών. Σε μία τέτοια περίπτωση, και για τις κιλοβατώρες που θα ξεπεράσουν το «κατώφλι» της επιδότησης, οι αυξήσεις θα είναι περιορισμένες. 

«Δικλείδα ασφαλείας» για τα νοικοκυριά 

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ιδιώτες προμηθευτές που ήδη εξετάζουν πώς θα προχωρήσουν σε ελαφρύνσεις, σχεδιάζουν και αυτοί παρεμβάσεις για τη συγκεκριμένη κλίμακα καταναλώσεων, προσφέροντας μία έξτρα έκτακτη έκπτωση για το επόμενο τρίμηνο. Παρόλο που δεν θέλουν να αποκαλύψουν το ύψος στο οποίο μπορεί να κινείται αυτή η έκπτωση, σημειώνουν πως από αυτήν θα επωφεληθούν κυρίως μικρές επιχειρήσεις. 

Όπως συμπληρώνουν, η αλήθεια είναι πως ένα πολύ μικρό ποσοστό νοικοκυριών «καίει» παραπάνω από 300 κιλοβατώρες μηνιαίως. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρασχεθεί σε όλα τα νοικοκυριά μία «δικλείδα ασφαλείας» για όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ώστε οι καταναλωτές να είναι σίγουροι πως δεν θα εκτιναχθεί ο λογαριασμός τους, αν για τον οποιονδήποτε λόγο «κάψουν» λίγο περισσότερο ρεύμα από το κανονικό. 

Αντίθετα, λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε έξτρα ελαφρύνσεις για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, εκτιμώντας ότι ήδη η κρατική επιδότηση «ξεφουσκώνει» σημαντικά τις χρεώσεις. Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν τα στελέχη των ιδιωτών, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τα μέτρα του δεσπόζοντα «παίκτη», τότε τα τιμολόγιά τους θα εξακολουθήσουν να είναι αρκετά πιο ανταγωνιστικά.


https://www.insider.gr/epiheiriseis/189259/reyma-shedia-idioton-promitheyton-gia-prosorines-extra-elafrynseis

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ