Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Τι κάνουν όσοι μαθητές δεν προμηθεύτηκαν self test, βήμα - βήμα οι διαδικασίες προσέλευσης

09/01/2022
136 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Μία διαφορετική Δευτέρα για τα σχολεία - Μαθητές και εκπαιδευτικοί για να περάσουν την είσοδο των σχολείων τους θα πρέπει να έχουν δηλώσει αρνητικό self test στην πλατφόρμα edupass.gov.gr - Αναλυτικός οδηγός

Tο άνοιγμα των σχολείων έφτασε. Το πρωί της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου δεν θα μοιάζει καθόλου με το κλείσιμο πριν από περίπου δύο εβδομάδες καθώς η αγωνία σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα είναι διάχυτη. Η μετάλλαξη Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα και παρά το γεγονός ότι το πρωτόκολλο λειτουργίας δεν διαφοροποιήθηκε, το αυξημένο testing προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης ώστε η παιδεία να μείνει ανοιχτή παρά το νέο κύμα που περνά η χώρα. 

Ετσι μαθητές και εκπαιδευτικοί για να περάσουν την είσοδο των σχολείων τους θα πρέπει να έχουν δηλώσει αρνητικό self test στην πλατφόρμα edupass.gov.gr. Όσοι μπόρεσαν να προμηθευτούν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, που σύμφωνα με τα στοιχεία είναι περίπου το 90% των δικαιούχων, θα πρέπει ως το βράδυ της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου να κάνουν τη διαδικασία. Οι υπόλοιποι θα έχουν την δυνατότητα να παραλάβουν τα δωρεάν self test από τα σχολεία τους τα οποία θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί. Με τη διαφορά ότι θα πρέπει επί τόπου να τα κάνουν και να τα δηλώσουν.

Σίγουρα δεν θα είναι μία εύκολη Δευτέρα και θα χρειαστεί υπομονή από όλους τους εμπλεκομένους. Ο Γιάννης Λογοθέτης διευθυντής του 7ου Δημοτικού Αγίας Παρασκευής, μιλώντας στο Open, δήλωσε πώς μαζί με υπόλοιπο προσωπικό βρέθηκε από το μεσημέρι της Κυριακής στη σχολική μονάδα για τις τελευταίες προετοιμασίες, ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί οι γονείς που δεν κατάφεραν να βρουν να είναι στο χώρο από τις 7.00 ώστε να γίνει ο έλεγχος πριν το πρώτο κουδούνι.

Βήμα - βήμα οι διαδικασίες για την προσέλευση στα σχολεία

Αναφορικά με τους μαθητές και όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς, ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεων:

 • Υποχρεωτική μάσκα παντού
 • Τα πέντε (5) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία καλύπτουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.
 • Το τεστ θα διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.
 • Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, παρέχεται ένα επιπρόσθετο self test – άρα, την πρώτη εβδομάδα, οι μαθητές θα προμηθεύονται δωρεάν και θα πρέπει να κάνουν 3 self test. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, κατ’ εξαίρεση, τα self test πρέπει να γίνουν έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Παρασκευή, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς.
 • Οι δηλώσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού rapid τεστ ή self μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr
 • Oι δηλώσεις self test μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Image

 

Για τους εκπαιδευτικούς η διαδικασία επιστροφής στις τάξεις περιλαμβάνει:

 • Υποχρεωτική μάσκα παντού
 • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε 2 δωρεάν self test την εβδομάδα.
 • Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, παρέχεται ένα επιπρόσθετο self test – άρα, την πρώτη εβδομάδα, οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα προμηθεύονται δωρεάν και θα πρέπει να κάνουν 3 self test. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, κατ’ εξαίρεση, τα self test πρέπει να γίνουν έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Παρασκευή, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού μετά τον αυξημένο συγχρωτισμό των διακοπών των Χριστουγέννων.
 • Την ίδια περίοδο, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα self test με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους rapid test.

To πρωτόκολλο λειτουργείας για κρούσματα, στενές επαφές και καραντίνα

Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα ή εάν διαγνωστούν θετικοί σε COVID-19;

 • Εάν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον.
 • Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό self test
 • Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self test (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.
 • Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον.
 • Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες
 • (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και
 • (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.
 • Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες

Σε περίπτωση που μαθητές ή εκπαιδευτικοί είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 εκτός σχολείου τότε:

 1. Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.
 2. Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
 3. Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία σελφ τεστ τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.
 4. Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεση.
 5. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Οι δηλώσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού ράπιντ τεστ ή self test μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, ενώ οι δηλώσεις σελφ τεστ μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.


https://www.reader.gr/koinonia/398639/sholeia-ti-kanoyn-osoi-mathites-den-promitheytikan-self-test-bima-bima-oi

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ