Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Μητσοτάκης: Δεν θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

14/01/2022
267 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Τριπλό "όχι" του πρωθυπουργού σε εκλογές, ανασχηματισμό και συνεργασίες. Η ιδιαίτερη αναφορά στην στοχοποίηση του γιου του από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή νόσησε από τον κορονοϊό.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της μετάλλαξης "Όμικρον" εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός καθώς βλέπει πως ο αριθμός των κρουσμάτων να μειώνεται ενώ και η πίεση στα νοσοκομεία δεν είναι τόσο ασφυκτική όσο με την "Δέλτα".

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρομοίασε την νέα παραλλαγή της νόσου ως ένα "καλοκαιρινό μπουρίνι" το οποίο "έχει μεγάλη ένταση, ανεβαίνει γρήγορα, αλλά φεύγει και γρήγορα. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή".

Τα σημάδια αποκλιμάκωσης της μετάλλαξης κάνουν την κυβέρνηση να μην προχωρά στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για άλλες ηλικιακές κατηγορίες όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. "Δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε περαιτέρω την υποχρεωτικότητα, πόσο δε μάλλον αν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις ότι βαδίζουμε σιγά-σιγά προς το τέλος αυτού του κύματος, της Όμικρον," είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην δήλωση του για το "τελευταίο μίλι" της πανδημίας για την οποία δέχθηκε την κριτική της αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως τα όσα είπε ήταν πριν από την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην χώρα μας.


"Το τελευταίο μίλι το είπα τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν είχαν έρθει τα εμβόλια, και ουσιαστικά ισοδυναμούσε με μία εκτίμηση ότι βλέπουμε πια το τέλος της πανδημίας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο ιός μας επιφύλασσε ακόμα πολλές εκπλήξεις. Αυτό ειπώθηκε πριν ουσιαστικά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και βέβαια διαχειριστήκαμε πράγματι μια δύσκολη χρονιά".

Κάνοντας αυτοκριτική απάντησε στα όσα είχε πει από το βήμα της Βουλής ότι είναι το ίδιο αν είσαι διασωλημένος εντός η εκτός εντατικής. "Η δήλωση έτσι όπως ερμηνεύτηκε θα έπρεπε να ήταν καλύτερα διατυπωμένη. Το αναγνώρισα εξάλλου και στη Βουλή. Ξέρετε, δεν έχω καμία δυσκολία όταν διαπράττω κάποιο φραστικό λάθος, να το αναγνωρίζω", είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος Ιανουαρίου η άρση των μέτρων

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για τα μέτρα στήριξης στην εστίαση και τον πολιτισμό, εκτίμησε πως οι περιορισμοί που έχουν τεθεί, δεν θα ισχύσουν περισσότερο από δύο εβδομάδες. Εκτίμησε πως η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημική και θα εμβολιαζόμαστε μία φορά το χρόνο για τον κορονοϊό όπως γίνεται με το αντιγριπικό εμβόλιο.

Παράλληλα υπεραμύνθηκε του ανοίγματος των σχολείων τονίζοντας πως όλα δείχνουν πως ήταν μια σωστή απόφαση καθώς με την αύξηση των τεστ εντοπίστηκαν χιλιάδες κρούσμα που δεν θα ήταν γνωστά, ενώ για το (50% +1) που αφορά το κλείσιμο ενός σχολικού τμήματος υποστήριξε πως ήταν μια απόφαση που πήραν οι ειδικοί.

Κανονικά το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός για την επιβολή του προστίμου για τους ανεμβολίαστους για τους 60 ετών και άνω. Παράλληλα υποστήριξε πως θα ήταν άδικο για όσους έχουν εμβολιαστεί, η κυβέρνηση να αλλάξει στάση και να μην το εφαρμόσει.

"Μου έκανε εντύπωση η συζήτηση περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου. Δεν θα ήταν πάρα πολύ άδικο για αυτούς που το έκαναν το εμβόλιο με δυσκολία, με καχυποψία; Αλλά το έκαναν και σήμερα είναι διπλά ανακουφισμένοι, γιατί προστατεύτηκαν και δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο που ναι δεν είναι αμελητέο. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση".

Χάθηκε το μέτρο με τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον γιο μου

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως συστηματικά είναι αντίθετος με οποιαδήποτε πρόταση που φέρνει η κυβέρνηση και υποστήριξε πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ζήτημα της πανδημίας.

"Επέλεξε να σπεκουλάρει πολιτικά πάνω στην πανδημία. Το θεωρώ μεγάλο λάθος. Δεν φαίνεται εξάλλου να αποδίδει και πολιτικά. Αλλά και να απέδιδε πάλι λάθος θα ήταν. Ήταν ανήθικο αυτό το οποίο έγινε από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αυτή είναι η τακτική την οποία έχει επιλέξει ο αρχηγός της".

Ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για την στοχοποίηση του γιού από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν νόσησε από τον κορονοϊό. "Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Και πέραν του πόσο προσβλητικό αυτό μπορεί να είναι, όχι για εμένα αλλά για ένα παιδί 23 χρονών, νομίζω ότι όταν χάνεται το όριο και χάνεται το μέτρο στην πολιτική αντιπαράθεση, αυτό δεν μπορεί τελικά να κάνει καλό στην ποιότητα της δημοκρατίας μας".

Πανεπιστήμια χώροι γνώσης και όχι τραμπούκων

Κατηγορηματικός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ζήτημα της αστυνόμευσης των πανεπιστημίων. "Πιστεύω ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας απαιτεί πια τα πανεπιστήμια να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω".

Παράλληλα κάλεσε τους πρυτάνεις να συνεργαστούν με την πολιτεία, τονίζοντας πως τα πανεπιστήμια έχουν όλα τα όπλα στη διάθεσή τους για να λύσουν τέτοιου είδους ζητήματα. "Οι Πρυτάνεις έχουν υποχρέωση, βάσει του νόμου, να εκπονήσουν σχέδια ασφάλειας για τα πανεπιστήμια και πρέπει να καταλάβουν και αυτοί ότι έχουν μία υποχρέωση απέναντι στα ιδρύματα τα οποία υπηρετούν, να συνεργαστούν με την πολιτεία έτσι ώστε να τελειώνουμε πια μια και καλή με τα φαινόμενα αυτά".

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος πως την μάχη αυτή θα την κερδίσει το κράτος δικαίου σημειώνοντας πως "αν χρειαστεί η αστυνομία να μπαίνει πιο συχνά στα πανεπιστήμια για να εκκενώνει καταλήψεις θα το κάνει".

Τριπλό όχι σε εκλογές, ανασχηματισμό και συνεργασίες


Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τονίζοντας πως αυτό είναι "το θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο", σημειώνοντας πως η κατάσταση στην χώρα μας θα είναι καλύτερη το 2023. Χαρακτήρισε λογική τη δημοσκοπική φθορά που καταγράφεται τονίζοντας πως "είναι μια κυβέρνηση που προσπαθεί πολύ, η οποία άλλαξε τους κανόνες για το τι σημαίνει σοβαρή κυβέρνηση".

Παράλληλα διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί εκλογικού ανασχηματισμού "υπήρχε πάντα η έννοια του εκλογικού ανασχηματισμού δηλαδή πάμε να βάλουμε κανένα βουλευτή από τις περιφέρειες που δεν πάμε καλά. Σας ταιριάζει αυτή η λογική σε αυτά που ξέρετε για μένα;" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης απέρριψε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας τα δύο κόμματα τα "χωρίζει μία άβυσσος". Τάχθηκε υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων και εκτίμησε πως η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη.

"Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ένα κόμμα που παίρνει 38% να μπορεί να κυβερνά μόνο του. Αυτοί οι 30 μήνες έδειξαν ότι αυτή η μονοκομματική κυβέρνηση ενσωμάτωσε στελέχη που δεν ήταν από την παραδοσιακή κομματική μήτρα, μια ευρεία κυβέρνηση που προτάσσει την αποτελεσματικότητα και είναι πιο κατάλληλες αυτές οι κυβερνήσεις".

Ο Ανδρουλάκης ανήκει στην κεντροαριστερή πολυκατοικία

Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη τον οποίο κατέταξε στον χώρο της κεντροαριστεράς. "Δεν έχω να σας πω πολλά γιατί δεν έχω ακούσει πολλά. Έχω ακούσει κάποιες ενδιαφέρουσες πολύ γενικές τοποθετήσεις, ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, άρα τοποθετείται εκ των πραγμάτων στην κεντροαριστερή και όχι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία, αυτό κατάλαβα από αυτά τα οποία είπε. Ίδωμεν, ο χρόνος είναι μπροστά. Εξάλλου, όπως σας είπα, έχουμε ακόμα πολύ χρόνο μέχρι τις εκλογές".

Ωστόσο σημείωσε πως η ΝΔ "εκφράζει προοδευτικό μετριοπαθές κέντρο και δεν πιστεύω ότι θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία μας ουσιαστικά" δείχνοντας πως η εκλογή Ανδρουλάκη θα πλήξει κυρίως τον ιδεολογικό χώρο που κινείται".

Ρητορικές εξάρσεις της Τουρκίας στα όρια της γελοιότητας

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επιθέσεις της Άγκυρας για τα όσα είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την γενοκτονία των Ποντίων κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει να αποφύγει τις ρητορικές εξάρσεις που είναι στα όρια της γελοιότητας. "Υπάρχουν πεδία, δηλαδή, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε. Αλλά τουλάχιστον σε αυτά τα οποία διαφωνούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς ρητορικές εξάρσεις και χωρίς προβολές ισχύος οι οποίες τις πιο πολλές φορές, επιτρέψτε μου να πω, ενέχουν και ένα στοιχείο γραφικότητας αν όχι γελοιότητας".


thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Πολίτης
Πολίτης 14/01 - 09:47
Πανδημία
Σωστά τώρα που μας υποχρεωσατε για δύο τρεις δόσεις η τέταρτη περισσεύει. Εξάλλου διαπιστώσατε ότι τι με δύο τι με τρία εμβόλια πάλι αρωσταινουν οι ανθρωποι.Αλλοι την περνάνε ελαφρά και άλλοι καταλήγουν.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ