Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Νέα μηχανήματα στο ΕΣΥ με «leasing» και νέα κτίρια από ιδιώτες – Όλο το σχέδιο για τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα

13/09/2021
42 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Έρχονται αλλαγές στα νοσοκομεία με ιδιωτικά κεφάλαια – Όλο το σχέδιο που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Νέα μηχανήματα με τη συμβολή ιδιωτών και αποπληρωμή leasing, αλλά και νέα κτίρια και πτέρυγες κατασκευασμένες από ιδιωτικές επιχειρήσεις και με ιδιωτικά κεφάλαια, θα αποκτήσουν σύντομα τα δημόσια νοσοκομεία.

Το ethnos.gr παρουσιάζει όλο το επιχειρησιακό σχέδιο που θα ακολουθήσει το υπουργείο Υγείας για τη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Κάτι που άλλωστε προανήγγειλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.  Το σχέδιο για τις Συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ) θα υλοποιηθεί σε πρώτη φάση σε δύο άξονες: Για τις κτιριακές αλλαγές και για την αγορά ιατρικών μηχανημάτων.

Ειδικότερα, προκειμένου να αποκτήσουν άμεσα όλα τα νοσοκομεία σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και για να ανακαινιστούν ή να δημιουργηθούν νέα τμήματα και πτέρυγες θα ακολουθηθεί το σύστημα των Συμπράξεων του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα, τα γνωστά ΣΔΙΤ που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει άπειρες αντιδράσεις στους εργαζόμενους του συστήματος υγείας.

Ήδη σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr ξεκίνησε ο διάλογος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με ιδιώτες ώστε να διερευνηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς για τη συνεργασία με το ΕΣΥ.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα κληθούν σε επίσημες συναντήσεις ιδιωτικές εταιρείες κατασκευής αλλά και ιατρικών μηχανημάτων, προκειμένου να συμφωνηθούν οι πρώτοι όροι της συνεργασίας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει διαγωνισμός όπου θα ορίζονται και όλες οι προϋποθέσεις.

Τα μηχανήματα
Σε ότι αφορά στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των δημοσίων νοσοκομείων, πηγές αναφέρουν στο ethnos.gr ότι θα αξιοποιηθεί η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να προμηθευτεί το δημόσιο νέα ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας τα οποία θα αποπληρώσει σε βάθος χρόνου με τη μορφή leasing.  Επελέγη μάλιστα αυτή η μέθοδος και όχι η αγορά υπηρεσιών όπου οι ιδιώτες θα λειτουργούν τα μηχανήματα και θα πληρώνονται με βάση τον αριθμό των εξετάσεων που θα πραγματοποιούν, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Αρχικά να σημειωθεί υπήρχε σχέδιο της κυβέρνησης – περιγράφουν πηγές στο ethnos.gr – ώστε ιδιωτικές εταιρείες να εγκαθιστούσαν δικά τους μηχανήματα στα νοσοκομεία και το ΕΣΥ θα τους πλήρωνε σύμφωνα με τον αριθμό των εξετάσεων που θα πραγματοποιούσαν.  Ωστόσο, επιλέχτηκε μία πιο ήπια μορφή συνεργασίας με τους ιδιώτες που προς ώρας περιλαμβάνει μόνο αγορά μηχανημάτων και αποπληρωμή με leasing.

Νέα κτίρια
Σε ό,τι αφορά στα κτίρια των νοσοκομείων, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα γίνει για την κατασκευή νέων τμημάτων σε υπάρχοντα νοσοκομεία, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό διαφόρων κτιρίων.

Συγκεκριμένα, ιδιώτες θα κληθούν να χτίσουν κάποιες νέες πτέρυγες ή να εκσυγχρονίσουν κάποιες μονάδες, ενώ θα πληρωθούν με δόσεις από το ελληνικό δημόσιο σε βάθος χρόνου, πιθανώς μέσα σε 30 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι αυτή η μέθοδος για κατασκευή και εκσυγχρονισμό κτιρίων έχει χρησιμοποιηθεί και για τις σχολικές αίθουσες τις οποίες κατασκευάζουν ιδιώτες.

Το νέο ογκολογικό νοσοκομείο
Εξαίρεση θα αποτελέσει το νέο ογκολογικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης που θα δημιουργηθεί άμεσα όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στην περίπτωση αυτή οι ιδιώτες που θα αναλάβουν την κατασκευή του θα το παραδώσουν με το κλειδί στο χέρι και θα μπορούν να έχουν τη συντήρηση και λειτουργία του για 30 χρόνια με βάση τη σύμβαση που θα γίνει, περιγράφουν έγκυρες πηγές στο ethnos.gr. Ταυτόχρονα θα παραδώσουν το νέο νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο με νέα ιατροτεχνολογικά συστήματα, ξενοδοχειακή υποδομή, κ.λ.π. ενώ το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να το λειτουργήσει με το προσωπικό του.

Να σημειωθεί ότι στο νέο ογκολογικό νοσοκομείο όταν ολοκληρωθεί, θα μεταφερθούν όλες οι μονάδες, οι υπηρεσίες αλλά και οι ασθενείς από το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο.

Πηγή ethnos.gr

Δήμητρα Ευθυμιάδου


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ