Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ" Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΑΚΑΛΛΗΣ

16/12/2021
2615 Εμφανίσεις
11 Σχόλια

(Γράφει ο γιος του, Προμηθεύς, εκ μέρους της οικογένειάς του)

Στις 13/12/2021 έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο αγαπημένος μας Αναστάσιος Γιακαλλης 

Ήταν ένας άνθρωπος που φώτιζε όσους τον πλησίαζαν. 

Ήρθε στην Κω το 1979 και έφερε μαζί του, έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της ζωής, βασισμένο σε δεκαετίες ως κλινικός ψυχολόγος και ψυχαναλυτής στη Νέα Υόρκη.

Έφερε την γνώση και την σοφία της ψυχανάλυσης στο νησί μας, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τους λόγους, για τους οποίους πράττουμε, με τον τρόπο που πράττουμε, όντως το ζωντανό παράδειγμα ενός πραγματικού επαναστάτη, αφού ζούσε ότι δίδασκε. 

Έζησε με γνώμονα την αλήθεια και αυτή ήταν που τον καθοδηγούσε σε κάθε στάδιο της πολύ πλούσιας σε εμπειρίες ζωής του, ανατρέποντας λανθασμένες αντιλήψεις και βοηθώντας τον κόσμο να έρθει λίγο πιο κοντά στην ειρήνη και στο γνώθι σαυτόν.

Μαχητής μέχρι το τέλος, συνέχισε να διδάσκει και να καθοδηγεί όλους μας, προς την αλήθεια, ακόμα και στις τελευταίες μέρες της ζωής του.


Παρακάτω ένα από τα ποιήματά του, αγγλικό πρωτότυπο

" IF HAPPY IS WHAT YOU WANT TO BE, LEARN TO LOVE UNCONDITIONALLY.

TO YOURSELF AND OTHERS ALWAYS TRUTHFUL BE,

NEVER FAKE WHAT SHOULD COME NATURALLY.

LIFE IS TOO PRECIOUS TO WASTE FOOLISHLY,

YOUR HEART NOT YOUR MIND IS WHAT MAKES YOU FREE"


Το οποίο μας βοήθησε ο αγαπητός ξάδελφος κ Νίκος Γιακαλλής, σε ελεύθερη μετάφραση:


Φίλε μου, αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος,

δίχως όρια μάθε ν’ αγαπάς.

------

Αληθινός να είσαι απέναντι στον εαυτό σου και τους συνανθρώπους σου

και ποτέ μην προσπαθήσεις να δείξεις άλλο απ’ αυτό που αισθάνεσαι.

--------

Να αφουγκράζεσαι λοιπόν πρώτα την καρδιά, σου λέω, και μετά το μυαλό για να λογαριάζεσαι και συ με τους ελεύθερους.

----------

Γιατί η ζωή είναι πολύτιμη, πολύ, για να την σπαταλάς ανόητα.  Μην το ξεχνάς...Καλό παράδεισο αγαπημένε σύζυγε, πατέρα, φίλε, αδελφέ, καθοδηγητήΗ ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 11
Γιώργος
Γιώργος 20/12 - 18:43
.
Ότι κ να πω έχει ήδη ειπωθεί. Για αυτούς που τον γνώριζαν ,ήταν καταλύτης. Δεν θέλω να σκέφτομαιι τον εαυτο μου πριν τον γνωρίσω ,ούτε να φαντάζομαι ότι ζω χωρίς την αλήθεια του. Αυτό ήταν ο Τάσος για μένα αλλά κ πολλούς άλλους. Καλό Ταξίδι φίλε , αλλά κ πατέρα..
ΑνώνυμοςSteve Yacalis
ΑνώνυμοςSteve Yacalis 19/12 - 21:53
Nephew
Alas, Uncle Taso, I knew him well..... We spent every night in conversation the two summers I was building his home - nothing compared to the lifetime he spent building his family......
John Yacalis
John Yacalis 18/12 - 18:53
Ανιψιός
Η οικογένεια εδώ από την αμερικανική πλευρά είναι πολύ λυπημένη για την απώλεια μας. Θα θυμόμαστε πάντα τον θείο Τάσο για την πνευματική και γήινη καλοσύνη που προερχόταν από αυτόν. Από όσο μπορώ να θυμηθώ, πάντα είχε ένα χαμόγελο και μία γνήσια ανησυχία για εμάς. Ήταν διαρκώς δραστήριος πρόθυμος να παίξει μπάσκετ ή ποδόσφαιρο μαζί μας, πρόθυμος να παίξει επιτραπέζια παιχνίδια ή παιχνίδια με λέξεις και κυρίως να κάθεται και να ακούει ήσυχα. Είχε το χάρισμα να κάνει ερωτήσεις χωρίς να αδιαφορεί και θα έδινε συμβουλές μόνο αν νόμιζε ότι ψάχναμε για απαντήσεις. Ήταν αδύνατο να είσαι κοντά ή μαζί του και να μην νιώθεις αγάπη η υποστήριξη. Ήταν ένας βράχος τόσο συμπαγής όσο η Γη από κάτω μας από κάθε άποψη. Η ανιδιοτελής αγάπη του έκανε τον καθένα μας να νιώθει ξεχωριστός στη ζωή. Καθώς μεγαλώναμε αναγνωρίσαμε ότι η πολλή αγάπη και η σοφία του ενσωμάτωσαν το χιούμορ και το ίδιο το χιούμορ ήταν ένας φανταστικός τρόπος να μας βοηθήσει να είμαστε σε ειρήνη με τον κόσμο. Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους άντρες σαν αυτόν.
Γεωργία Παμπρή
Γεωργία Παμπρή 18/12 - 16:04
Καλό ταξιδι
Λυπάμαι πολύ! Να είστε καλά να το θυμαστε! Προσωπικά θα το θυμάμαι με ευγνωμοσύνη! Σε πολύ δύσκολη περίοδο μου έμαθε να διαχειρίζομαι το φόβο και τον πανικό!!!! Το αποτύπωμα που άφησε θα μείνει ανεξίτηλο σε όλους που εισέπραξαν τα μαθήματα αγάπης και αυτογνωσίας που δίδαξε! Σε ευχαριστώ Τάσο!!!!!!Καλό ταξίδι !!!!!
Περρή Σεβαστή
Περρή Σεβαστή 18/12 - 01:48
Thank you!
Στη δύσκολη στιγμή της ζωής μου ο κ.Τάσος ήταν αυτός που μου έδωσε τη δύναμη να συνεχίσω και να τα καταφέρω...τον ευχαριστώ!!!Καλή ανάπαυση!!!??
Hati Kortasan
Hati Kortasan 18/12 - 00:49
Κύριε Τάσο
Είναι όλα τόσα πολλά από που να ξεκινήσω, αρχικά δεν μπορώ να πιστέψω και δεύτερον σ ευχαριστώ για όλα όσα έκανες για μας... Επειδή ξέρω ότι θα με μαλωνες θα συνεχίσω.. Σ αγαπάμε πολύ θα είσαι πάντα μέσα στο μυαλό και την καρδιά μας
Γεωργιος Σβυνος
Γεωργιος Σβυνος 17/12 - 23:04
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΤΟ 1989. ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΘΗΣΑ ΤΟ ΑΓΑΠΗΣΑ ΤΟΝ ΕΚΤΙΜΗΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗ. ΕΖΗΣΑ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΟ ΜΟΧΘΟ ΤΟΥ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΤΟ ΜΑΣΤΙΧΑΡΗ. ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ. ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΜΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕ. ΘΑ ΜΕΙΝΗ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.
προμηθευς
προμηθευς 17/12 - 11:38
Γιος
Δεν θα μπορούσα να ζητήσω καλύτερο πατέρα. Από όσο παλιά μπορώ να θυμηθώ, πάντα με είχε κοντά του παρέα ενώ εχτιζε πέτρα-πέτρα και δεντράκι-δεντράκι το μέρος που σήμερα εχει μεταμορφωθεί σε έναν μικρό παράδεισο επί γης σε ένα-τότε απομερο- μέρος στην περιοχή του μαστιχαριου. Πάντα αντιμετώπιζε με ψυχραιμία,υπομονή και θετικοτητα οποιοδήποτε εμπόδιο βρισκόταν στον δρόμο του μέχρι να βρει την λύση. Ήταν μεγάλος υλοποιητης. Αυτό που ήθελε και σκεφτόταν το υλοποιουσε. Βοήθησε με την μέθοδο του τόσο κόσμο, έφερε το φως του και άνοιξε μυαλά και καρδιές, διώχνοντας την άγνοια και τον σκοταδισμο σε οποιον είχε την τύχη να καθίσει και να μιλήσει μαζί του, παρά το γεγονός που μιλούσε πολύ απλά την ελληνική γλώσσα. Όπως έλεγε ο ίδιος, η έκφραση έρχεται από την καρδιά και όχι τόσο από τα λόγια. Θυμάμαι πόσο όμορφα μεγάλωσα στην απλότητα της φύσης εδώ, πως με άφησε να αναπτυχθω χωρίς ποτέ να με πιέσει αλλά πάντα με καθοδήγηση και αγάπη. Θυμάμαι το πόση ενέργεια είχε,  πάντα ενεργός και όσο και να κουραζοταν, πάντα είχε χρόνο να με ακούσει. Ακόμη μου φαίνεται απίστευτο ότι δεν ειναι πλέον σε αυτήν την διάσταση. Σε αγαπώ μπαμπά. Ήσουν ο καλύτερος. Θα κάνουμε πάρτι όπως ζήτησες και θα φάμε πολύ παγωτό.
Tara
Tara 17/12 - 00:01
Love
So deep and beautiful ??? may he rest in peace
Κ. Φιοραβάντης
Κ. Φιοραβάντης 16/12 - 23:57
Στο επανειδείν φίλε Τάσο
Θα μπορούσα να πω πολλά για τον Τάσο. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό αυτή τη στιγμή είναι ότι ήταν το πιο λαμπρό παράδειγμα ανθρώπου που έζησε τη ζωή του με όλες τις αρετές που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Γνώρισα τα παιδιά του και σαν πατέρας μεγάλωσε θαυμάσιους, όμορφους και ελεύθερους ανθρώπους. Σαν ψυχαναλυτής, βοήθησε αμέτρητους ανθρώπους, κι εμένα μαζί, που κάποτε ήμουν εντελώς χαμένος, αλλά με τη βοήθεια και την αγάπη του βρήκα τον εαυτό μου και την ευτυχία μου. Σαν φίλος, μου στάθηκε στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Δεν θλίβομαι. Τα δάκρυα, είναι από νοσταλγία και μόνο. Αν ρωτούσες τον ίδιο, δε φοβόταν το θάνατο. Δεν υπάρχει. ΟΙ ψυχές ζούν για πάντα. Στο επανειδίν φίλε Τάσο.
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ
ΑΓΡΕΛΛΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ 16/12 - 21:55
Απώλεια
Θερμά συλλυπητήρια στην αγαπητή οικογένεια του

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ