Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Νίκος Μυλωνάς: Υποκριτικό το βραβείο ανακύκλωσης στην Κω

14/09/2021
134 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

  1. Ο Δήμαρχος Θ. Νικηταράς παρέλαβε, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, το 1ο βραβείο στην ενότητα «Πρόγραμμα Ανακύκλωσης με διαλογή στην Πηγή σε νησιωτικό Δήμο»στο πλαίσιο του “THE THESSALONIKI METROPOLITAN SUMMIT 2021” που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το διεθνούς φήμης εβδομαδιαίο περιοδικό από τη Μ. Βρετανία “The Economist” σε συνεργασία με την ιστοσελίδα “Powergame.gr”, στο πλαίσιο των «GREEN AWARDS 2021­­­ Βραβεία στις σημαντικότερες δράσεις για το περιβάλλον». Το βραβείο παρέδωσε ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας.
  2. Μετά την επίσημη βράβευση αναρωτιόμαστε: Μήπως τα παραλέμε που γκρινιάζουμε με την δημοτική κακο-διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας; Γι αυτό ανεβήκαμε την επομένη μέρα στην περιοχή του ΧΥΤΑ και της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ (στην περιοχή ‘’Ματιάδες ή Γαουρόποες’’) να δούμε τις αλλαγές που έχουν γίνει από την νέα δημοτική αρχή, που να δικαιολογούν την βράβευση της. Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Ειδικά για τον χώρο της ανακύκλωσης η κατάσταση είναι αποκρουστική! Θυμίζει μισο-εγκαταλειμμένη βιομηχανική εγκατάσταση σε εμπόλεμη ζώνη ή σε μια αφρικανική αποικία. Πλαστικά σκεπάζουν όλο τον περιβάλλοντα χώρο. Εγκαταστάσεις γερασμένες-σκουριασμένες με άθλια εμφάνιση. Περίφραξη μισοκατεστραμένη. Ακατάστατη εναπόθεση ανακυκλώσιμων. Η ‘’βρώμα’’ των ‘’αρωματικών υδρογονανθράκων’’… Αυτή είναι μια απαλή περιγραφή μιας αποκρουστικής εικόνας. Σε όλες τις κακές καταστάσεις της δημόσιας ζωής, τα κύρια προβλήματα και τα ποιο επώδυνα είναι αυτά που δεν φαίνονται: μόλυνση υπογείου υδροφόρου ορίζοντα, μόλυνση ατμόσφαιρας, μόλυνση γης, οπτική ρύπανση, παραγωγική υποβάθμιση της περιοχής κλπ, που συνδυαζόμενα με την εμφάνιση του χώρου δεν δικαιολογούν την ΒΡΑΒΕΥΣΗ! Αντίθετα: την αναδεικνύουν σε βράβευση σκοπιμότητας και υποκρισίας.
  3. Το πιο απογοητευτικό στοιχείο της βράβευσης ήταν η ομιλία του κ. Δημάρχου: Είπε «…η ανακύκλωση είναι τρόπος και στάση ζωής. Για να έχει συνέχεια και να πετύχει αυτό το εγχείρημα πρέπει να γίνει η σωστή επένδυση. Δεν είναι άλλος ο δρόμος από την επένδυση στις νέες γενιές, στους νέους ανθρώπους, στα σχολεία,…» (ωραία ανώδυνα λόγια: μπλα-μπλα). « …η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί συνθήκη επιβίωσης και όρο ανάπτυξης ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως είναι τα νησιά μας. Η Κως υλοποιεί σημαντικές δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ πολίτες και επιχειρήσεις συμμετέχουν ενεργά και αποτελεσματικά» (ποιες, πότε, πού, με τι χρήματα;) «…. Σχεδιάσαμε και καταθέσαμε, προς χρηματοδότηση, ολοκληρωμένο σχέδιο για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των δράσεων ανακύκλωσης, με χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης και δημιουργία σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων’’ (που; πότε; πως;…).
  4. Αλήθεια που απευθύνεται ο κ. Δήμαρχος; Όχι στους Κώους γιατί αυτά που μας περιγράφει, είναι μια κατάσταση που δεν υπαρχει! Πρώτα γιατί η δημοτική ανακύκλωση Κω δυσλειτουργεί και το ξέρει. Αν εμφανίζονται κάποια καλά ποσοτικά αποτελέσματα του βάρους των ανακυκλώσιμων που παραδίδονται στην Αθήνα, αυτά ΔΕΝ οφείλονται στην δημοτική πολιτική διαχείρισης, αλλά στην υποχρέωση των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων από την τουριστική αγορά (και ΟΧΙ από το κράτος μας!) να παρουσιάζουν στοιχεια ανακύκλωσης των απορριμμάτων τους, αποφεύγοντας κακό-χαρακτηρισμούς από tour operators (TUI κλπ), όπως καλά γνωρίζει ο κ. Θ.Ν.! Σε ότι αφορά την κοινωνία μας η ανακύκλωση είναι μια υπόθεση περιθωριακή με ευθύνη της δημοτικής αρχής (-ων), κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Ν.Θ.! Για ποιες νέες επενδύσεις και νέα σχέδια μιλά ο κ. Δήμαρχος, κοροϊδεύοντας και τον εαυτό του; Θα μπορούσε και θα ήταν πιο χρήσιμο ενώπιων του Υπουργού να πει την αλήθεια (…άλλοι κάνουν την ανακύκλωση στην Κω) και να ζητήσει την οικονομική κρατική συνδρομή για να γίνει πραγματικά άξια η Κως για βράβευση! Έπρεπε να αποφύγει την ψεύτικη και υποκριτική αποδοχή ενός βραβείου που δεν αξίζουμε στέλνοντας κάποιον άλλο! Ο κ. Δήμαρχος όμως προτιμά το παιγνίδι των εντυπώσεων και της κυβερνητικής κάλυψης παρά του τοπικού συμφέροντος! Στην θέση της αλήθειας και του αγώνα έβαλε το ψέμα και η υποκρισία. Αν κ. Δήμαρχε η Κως βραβεύτηκε δικαίως, τότε σκεφτείτε τι κατάσταση επικρατεί στην υπόλοιπη Ελλάδα και πέστε μας: ποιοι ευθύνοντοι;
  5. Η βράβευση Πέτσα και η ομιλία του Δημάρχου ήταν από τραγελαφική έως σουρεαλιστική. Μας θύμισε την βράβευση 2017 του ΓΑΠ: ‘’Βραβεύτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου για την ‘’εξαίρετη’’ πρωθυπουργική θητεία του το χρονικό διάστημα 2009-2011’’ γιατί «Αντιμέτωπος με την πίεση του χρόνου και των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών, πήρε τη δύσκολη απόφαση να προχωρήσει σε προγράμματα λιτότητας και περικοπών» είπε η International Leadership Association!   ‘’Να καις’’ την χώρα σου βάζοντας την στην φυλακή των δανειστών της για 100 χρόνια, χωρίς να αντισταθείς, και να έχεις το θράσος να βραβεύεσαι για τις …υπηρεσίες σου’’, είναι τραγικό. Ο κ. Νικηταράς παρέκαμψε το τοπικό πρόβλημα απορριμμάτων και το αίτημα σύγχρονης διαχείρισης τους, συμμετέχοντας σε μια κυβερνητική φιέστα συγκάλυψης. Προφανής η υποκρισία και ο προκλητικός τοπικός πολιτικαντισμός.
  6. Πριν λίγα χρόνια το υπουργείο πολιτισμού βράβευσε ένα Έλληνα ποιητή που είχε υποφέρει στην ζωή του από τις κρατικές διώξεις και την κρατική αδιαφορία. δεν δήχθηκε το βραβείο λέγοντας ‘’φτάνει πια η ιστορία να δίνουμε ο ένας στον άλλο βραβεία…. αν σήμερα κυριαρχούν παραγοντίσκοι και τσανάκια δεν φταίει μόνο το κωλοχανείο , φταίνε και οι δικές μας παραχωρήσεις και αδυναμίες’’.

Ν. Μυλωνάς

IMG-dd7da0fbc91b638d91d004a39a1be1c4-V.jpg

IMG-8db071d71a6e66943ae10273d8be8e8f-V.jpg

IMG-4b58776834b532608988f821b2e26297-V.jpg

 

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Ανώνυμος 15/09 - 08:17
Ανακυκλωση
Επι των ημερων σου εγινε? Τι περιμενες!!

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ