Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κορονοϊός: Αίτημα επείγουσας έγκρισης του εμβολίου καταθέτει η Pfizer

20/11/2020
21 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Επίσημο αίτημα για έγκριση του εμβολίου της στην Ομοσπονδιακή Αρχή Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) κατατίθεται από την φαρμακευτική εταιρεία Pfizer.

Η Pfizer είναι ήδη έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή δόσεων του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού «εντός ωρών» από τη στιγμή που θα λάβει επίσημη έγκριση από τις υγειονομικές αρχές, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά. 

Υπενθυμίζεται πως η Pfizer είχε ανακοινώσει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι σε ποσοστό 95%.

Βάσει της τελικής ανάλυσης της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της, το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό κατά 95% στην αποτροπή μολύνσεων ακόμη και σε ενήλικες και χωρίς σοβαρές ανησυχίες για θέματα ασφάλειας.

Το κόστος των εμβολίων 

Το ποσό που πλήρωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) στις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer-BioNTech και της CureVac για να εξασφαλίσει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της Ε.Ε., η ένωση μπορεί να πληρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει εκατομμύρια δόσεις από τα υποψήφια εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού των εταιριών Pfizer-BioNTech και της CureVac.

Μάλιστα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει να πληρώσει 15,50 ευρώ (18,34 δολάρια) τη δόση του υποψηφίου εμβολίου της Pfizer-BioNTech.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι για 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα δαπανηθούν 3.1 δισεκατομμύρια ευρώ (3.7 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ σε περίπτωση που αποφασιστεί ν’ αγοραστούν ακόμα 100 εκατομμύρια δόσεις τότε το ποσό αυτό θα φτάσει τα 4.65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι τιμές με τις οποίες η Ε.Ε. θ’ αγοράσει τα υποψηφία εμβόλια των Pfizer-BioNTech και CureVac, δεν έχουν ακόμα κοινοποιηθεί, ωστόσο όπως επιβεβαιώνουν πηγές της ένωσης, θα πληρώσει λιγότερα σε σχέση με τις ΗΠΑ για την αρχική προμήθεια των εμβολίων.

Η συγκεκριμένη συμφωνία περιλαμβάνει και ρήτρα για τις χώρες της Ε.Ε. ώστε ν’ αποζημιωθούν, εάν οι εταιρίες προβούν σε εκτροπή των συγκεκριμένων δόσεων και τις στείλουν προς τις ΗΠΑ, προσθέτει η πηγή που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της λόγω του ευαίσθητου του ζητήματος.

Ξεχωριστά η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει να πληρώσει 10 ευρώ (11,84 δολάρια) για την αρχική προμήθεια 225 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιο εμβόλιο της CureVac, κάτι που σύμφωνα με τον αξιωματούχο αποτελεί έκπτωση καθώς αρχικά η εταιρία είχε ορίσει την τιμή ανά δόση στα 12 ευρώ.

Η ένωση κατέληξε σε συμφωνία με την CureVac αυτή την εβδομάδα για να εξασφαλίσει 405 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, 180 εκ των οποίων είναι προαιρετικές.

Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι η CureVac έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει τις παραδόσεις των εμβολίων μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Ωστόσο παραμένει ασαφές εάν οι 180 εκατομμύρια προαιρετικές δόσεις θα κοστίσουν 10 ή 12 ευρώ. Εάν η Ε.Ε. αγοράσει και τις 405 εκατομμύρια δόσεις στο ποσό των 10 ευρώ τότε το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 2,05 δισεκατομμύρια ευρώ.


reader.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ