Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Γιατί με σκουντάει η γάτα μου;

21/07/2021
63 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Μπορεί οι γάτες να μην μιλάνε, αλλά σίγουρα επικοινωνούν. Μάλιστα, το κάνουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, πέρα από το νιαούρισμα και το γουργούρισμα. 

Για την ακρίβεια, τα μικρόσωμα αυτά αιλουροειδή διαθέτουν ένα πλούσιο ρεπερτόριο για να εκφράσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Τα αυτάκια, η ουρίτσα και η γενικότερη στάση του σώματος τους ανήκουν σε αυτό.

Ως υπεύθυνοι γατογονείς καλούμαστε να προσέχουμε πάντοτε τα σημάδια και να τα αποκωδικοποιούμε σωστά. Είναι ο μόνος τρόπος για να είναι τα κατοικίδια μας χαρούμενα και ικανοποιημένα. 

Παρόλα αυτά, κάποιες φορές τα πράγματα είναι λιγάκι πιο δύσκολα από όσο φαίνονται. Αδυνατούμε να καταλάβουμε γιατί η γάτα μας κάνει ορισμένα πράγματα. Για παράδειγμα, γιατί μας σκουντάει ξαφνικά;


Μα καλά, τι σημαίνει το σκούντημα της γάτας;


Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι άσκοπη. Αντιθέτως, πρόκειται για μια καλά μελετημένη κίνηση εκ μέρους της μαλλιαρής φίλης σας. 

Οι γάτες έχουν την συνήθεια να τρίβουν τα κεφάλια τους σε διάφορα αντικείμενα. Έτσι, αφήνουν ένα μοναδικό χημικό αποτύπωμα, που αποτελεί μια μορφή επικοινωνίας μέσω της μυρωδιάς.

Ανάλογα με το αντικείμενο όμως διαφέρει και ο σκοπός. Συνηθέστερα, το κάνουν για να μαρκάρουν κάτι που τους ανήκει ή για να δείξουν την ικανοποίηση τους.


Τι παίζει με τους αδένες φερομόνης;


Όπως όλα τα ζωάκια, έτσι και οι γάτες έχουν διάφορους αδένες σε όλο το κορμί τους. Ορισμένοι από αυτούς παράγουν φερομόνες. 

Παρόμοιοι αδένες εντοπίζονται συχνότερα στις μεσοδακτύλιες περιοχές, κάτω από το πηγούνι, στις άκρες του στόματος, στα αυτιά και σε όλο το μήκος της ουράς. 

Μην απορήσετε, λοιπόν, εάν δείτε τη μαλλιαρή σας φίλη να τρίβει ολόκληρο το κεφάλι της επάνω στο νέο της ονυχοδρόμιo, προτού αρχίσει να ξύνεται.

Το μέρος του κεφαλιού που χρησιμοποιεί ποικίλλει ανάλογα με το ύψος του αντικειμένου που έχει βάλει στο μάτι.

Με το συγκεκριμένο σκεπτικό, αξιοποιεί το μέτωπο και τα αυτιά της για να τριφτεί σε ψηλά αντικείμενα. Αντιθέτως, εάν βρίσκονται στο ύψος του κεφαλιού της, το κάνει με το στόμα ή τα αυτάκια της. Για χαμηλότερα αντικείμενα έχει το πηγούνι και την εξωτερική όψη του λαιμού της.

Πέρα από τυχαία αντικείμενα ή έπιπλα όμως, είναι εξίσου πιθανό να δείτε τη γάτα σας να τρίβεται με κάποια άλλη. Το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα κατοικίδια που μπορεί να έχετε.

Επί της ουσίας, αυτός είναι ο τρόπος τους να δημιουργήσουν συναισθηματικούς δεσμούς! Δηλαδή, το κάνουν μεταξύ τους όσες αισθάνονται αρκετή οικειότητα.

Ξεκινάει όμως από την πιο κυριαρχική γάτα, σαν ένας τρόπος να κάνει τις υπόλοιπες να αποκτήσουν τη δική της μυρωδιά.


Αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους;


Σκέφτεστε πως το κατοικίδιο σας σας σπρώχνει απαλά καμία φορά με το κεφαλάκι του. Απορείτε, λοιπόν, εάν ισχύει και για εσάς το ίδιο – και με το δίκιο σας!

Στην πραγματικότητα, ορισμένες γάτες έχουν τη τάση να σπρώχνουν αρκετά. Μάλιστα, αυτό μπορεί να γίνεται τόσο έντονα, που να μετατρέπεται σε έναν διαγωνισμό σπρωξίματος. 

Άλλες, πάλι, προτιμούν να σας τρίψουν απαλά με το κεφαλάκι τους. Ή μπορεί απλώς να σας αγκαλιάζουν με την ουρίτσα τους, ενώ είναι μπλεγμένες ανάμεσα στα πόδια σας. 

Η αλήθεια είναι πως, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με απόλυτη σιγουριά γιατί το κάνουν και σε εσάς. 

Το πιθανότερο είναι πως σας αναγνωρίζουν ως μέλος της οικογένειας τους και προσπαθούν να σας προστατέψουν από κάθε εξωτερική απειλή, μαρκάροντας σας. 

Σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται για κάτι δυσάρεστο. Εξάλλου, ακόμη κι όταν το κάνουν μεταξύ τους, γίνεται μόνο με όσα γατάκια συμπαθούν πραγματικά. Δεν θα τις δείτε ποτέ να τρίβονται σε αγνώστους. 

Το μόνο βέβαιο είναι το εξής: εάν η τετράποδη φιλενάδα σας τρίβει απαλά το προσωπάκι της στο δικό σας, έχοντας ορθάνοιχτα τα ματάκια της, τότε σας κάνει κοπλιμέντο.

Με αυτό το τρόπο, θέτει τον εαυτό της σε μία ευάλωτη θέση. Έτσι, θέλει να σας δείξει πόσο πολύ σας εμπιστεύεται και σας αγαπάει. Σας αναγνωρίζει σαν μέλος της φυλής!


Καταληκτικά, οι γάτες έχουν στα χεράκια τους, ή μάλλον στα πατουσάκια τους, πολλούς τρόπους για να σας εκφράσουν ακριβώς αυτό που θέλουν. Σα σωστοί γατογονείς καλό είναι να βρίσκεστε σε θέση να αναγνωρίζετε τις σχετικές ενδείξεις.

Όσο καλά κι αν γνωρίζετε τη γλώσσα σώματος τα γάτας σας όμως δεν αρκεί. Πάντοτε θα έχετε απορίες για κάποια συμπεριφορά της και είναι απόλυτα φυσιολογικό. 

Πλέον γνωρίζετε για ποιους λόγους σπρώχνει ή αρχίζει και τρίβεται ξαφνικά σε διάφορα έπιπλα μέσα στο σπίτι. Εάν το κάνει και εσάς, μόνο χαρά θα πρέπει να αισθάνεστε, γιατί σας λατρεύει!


Υπάρχουν περισσότερες συμπεριφορές της γάτας σας που αδυνατείτε να καταλάβετε; Μη διστάσετε να μας ενημερώσετε σχετικά στα σχόλια από κάτω!


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ