Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Μέλι: Ζαχαρώνει – κρυσταλλώνει κι αν ναι, γιατί;

20/02/2021
156 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Γράφει η Μαρία Τσομπανοπούλου - Γεωπόνος-Επιστημών Τροφίμων Msc

Η κρυστάλλωση ή το ζαχάρωμα του μελιού αποτελεί σημαντικό κριτήριο της ποιότητάς του δίχως να την αλλάζει, όμως επηρεάζει, μόνο ορισμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως είναι το χρώμα και η υφή του.

Είναι μία φυσική διαδικασία του φυσικού μελιού και αν το μέλι που έχουμε στο βάζο μας έχει κρυσταλλώσει, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει καθόλου ότι είναι χαλασμένο ή νοθευμένο ή δεν είναι πλέον κατάλληλο προς κατανάλωση.

Συνεπώς η κρυστάλλωση δεν σημαίνει  αλλοίωση. Αντ’αυτού πρόκειται για μία φυσιολογική εξέλιξή του.
Το μέλι κρυσταλλώνει, ως αποτέλεσμα του διαχωρισμού της γλυκόζης από το νερό, όπου μετά τον διαχωρισμό της η γλυκόζη παραμένει με τη μορφή κρυστάλλων.

Η γλυκόζη αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του μελιού και ο βαθμός περιεκτικότητάς της καθορίζει και την κρυστάλλωσή του σε συνδυασμό με την υγρασία του.

Ένας γενικός κανόνας που επικρατεί είναι ότι: όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της γλυκόζης και χαμηλότερο το ποσοστό υγρασίας τόσο πιο γρήγορα κρυσταλλώνει το μέλι.

Αρκετά συχνά η κρυστάλλωση του μελιού «παρεξηγείται» από τους καταναλωτές μελιού.
Ορισμένοι υποθέτουν ότι το μέλι κρυσταλλώνει εξαιτίας της κακής ποιότητας, κακής αποθήκευσης ή επειδή είναι αφύσικο και νοθευμένο.

Στην πραγματικότητα, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Εάν το μέλι δεν κρυσταλλώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτός από εκείνους τους τύπους μελιού στους οποίους η φυσική διαδικασία κρυστάλλωσης πηγαίνει πιο αργά, όπως για παράδειγμα,  μέλι ακακίας, αυτό είναι συχνά μια σαφής ένδειξη για νοθεία, αραίωση κ.λπ.

Επομένως, θα πρέπει να επιδεικνύουμε προσοχή στο μέλι που αγοράζουμε:
1) Να είναι κρυσταλλωμένο ομοιόμορφα.
2) Να είναι πηχτό και παχύρρευστο.
3) Το άρωμα και το χρώμα του μελιού δεν καθορίζουν την ποιότητά του. Απλώς έχουν σχέση με την προέλευσή του.

4) Πολλές φορές στην επιφάνεια του μελιού σχηματίζεται αφρός με τη χαρακτηριστική ξινή γεύση. Το μέλι αυτό, είναι ξινισμένο.
5) Ποτέ δεν βράζουμε το μέλι.

6) Ποτέ δεν το βάζουμε σε φούρνο μικροκυμάτων διότι όλες οι θεραπευτικές του ιδιότητες θα καταστραφούν.
7) Ποτέ δεν το ρευστοποιούμε στον ήλιο.
Τέλος, τι μπορούμε να κάνουμε στην περίπτωση που το μέλι μας ζαχαρώσει;

Το ρευστοποιούμε με τη  μέθοδο του bain-marie
Α) Χαλαρώνουμε το καπάκι.
Β) Ζεσταίνουμε λίγο νερό σε ένα μεγάλο δοχείο που να χωράει το βάζο μας με το μέλι.
Γ) Τοποθετούμε το βάζο με το μέλι μέσα στο ζεστό νερό.
Δ) Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να ρευστοποιηθεί με τη μετάδοση της θερμοκρασίας από το νερό στο μέλι. 


rodiaki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ