Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Το καλοκαίρι φέρνει αύξηση - Τι να προσέξουμε

14/07/2021
103 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Το καλοκαίρι γενικά έχει συνδυαστεί με αύξηση των ΣΜΝ.

Η χαλαρότητα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, η ανέμελη διάθεση, η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων αυξάνουν τις πιθανότητες να κολλήσουμε ένα μεταδιδόμενο νόσημα κατά την ερωτική επαφή. Δεν είναι τυχαίο πως το καλοκαίρι γενικά έχει συνδυαστεί με αύξηση των ΣΜΝ. Επειδή αυτό όμως μπορεί να μας ταλαιπωρήσει για λίγες ημέρες ή για όλη μας την ζωή, με συνέπειες και στη γονιμότητα, πρέπει να έχουμε το νου μας.

Και αυτό καθώς πολλά από τα ΣΜΝ δεν προκαλούν εμφανή εξωτερικά συμπτώματα και πολλές φορές η ανίχνευσή τους είναι δύσκολη. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά υποψιαζόμαστε πως μπορεί να έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιο ΣΜΝ, μια εργαστηριακή εξέταση θα δώσει τις απαντήσεις.

Τα πιο διαδεδομένα ΣΜΝ

- Κονδυλώματα: Πρόκειται από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, προκαλούνται από ορισμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Θεωρείται πως όλοι κάποια στιγμή στην ζωή μας θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό, αλλά μπορεί να μην γίνουμε φορείς, ή να είμαστε φορείς αλλά χωρίς κανένα σύμπτωμα. Στο σώμα εμφανίζονται ως μικρές ως προεξοχές ή μάζες του δέρματος και μπορεί να μοιάζουν με ελιές στην πρωκτογεννητική περιοχή.

- Χλαμύδια: Έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα μικρόβια και είναι ευαίσθητα σε θεραπεία με αντιβιοτικά ενώ μοιάζουν και με τους ιούς.

- Σύφιλη: Η σύφιλη, μεταδίδεται κυρίως με την στοματική, κολπική και πρωκτική σεξουαλική επαφή, ωστόσο μπορεί να μεταδοθεί και με την άμεση δερματική επαφή με τις βλάβες.

- Μυκητίαση: Οι μύκητες και τα παράσιτα είναι μικροοργανισμοί που ανιχνεύονται σε εξέταση δείγματος ούρων παθολογικής φύσεως.

- Γονόρροια: Έχει διαφορετικά συμπτώματα στους άντρες και στις γυναίκες. Στους άνδρες τα συμπτώματα είναι η επώδυνη ούρηση ή η αποβολή πυώδους εκκρίματος από το πέος. Στις γυναίκες αν η λοίμωξη επεκταθεί στη μήτρα και στις σάλπιγγες, προκαλείται πόνος χαμηλά στην κοιλιά.

- Τριχομονάδωση: Τα συμπτώματα είναι φαγούρα, συχνοουρία, και έκκριση κίτρινου δύσοσμου υγρού.

- HIV: Το AIDS είναι το αποτέλεσμα της μόλυνσης από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Το HIV προκαλείται από την μόλυνση από τους ανθρώπινους ρετροϊούς HIV1- HIV2.

Αν έχετε κάποιο σύμπτωμα, όπως έλκη, φαγούρα, αίσθημα πόνου, ασυνήθιστες εκκρίσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να γίνεται τακτικός προληπτικός έλεγχος για ΣΜΝ ακόμα και εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα.


thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

×

ΕΞΟΔΟΣ