Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Τι αλλάζει στις απολύσεις - Πότε θεωρούνται άκυρες και πότε προβλέπεται επιπλέον αποζημίωση

12/09/2021
20 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Νέο καθεστώς ισχύει για τις απολύσεις, με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Eργασίας σε εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργασίας.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η δυνατότητα επιπλέον (τριπλάσιας) αποζημίωσης αντί της επαναπρόσληψης του απολυμένου, ενώ διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης.

Με το νέο εργασιακό νόμο 4808/2021 δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση παροχής εργασίας κατά τη διάρκεια του χρόνου της προμήνυσης.

Μέχρι πρότινος η απόλυση κατόπιν προειδοποίησης, συνοδευόταν με την καταβολή του μισού ποσού της νόμιμης αποζημίωσης. Πλέον ο εργαζόμενος διατηρεί όλα τα δικαιώματά του – όταν απαλλαγεί από την υποχρέωση εργασίας – ενώ ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τις αποδοχές του εργαζόμενου μέχρι τη λήξη του χρόνου προειδοποίησης.  Επιπλέον ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να βρει νέα απασχόληση, σε άλλον εργοδότη, κατά τον χρόνο της προμήνυσης, χωρίς πάλι να θίγονται τα δικαιώματά του.

Πότε θεωρούνται άκυρες οι απολύσεις

  • Για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης.
  • Του πατέρα τέκνου για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου.
  • Εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια.
  • Εργαζομένων που δεν υπέκυψαν σε πίεση του εργοδότη να υποβάλουν αίτημα για διευθέτηση.
  • Τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.
  • Απαγορεύονται επίσης οι απολύσεις λόγω ενάσκησης δικαιώματος, π.χ. λήψη άδειας

Παραμένουν οι υφιστάμενες περιπτώσεις ακυρότητας (π.χ. απολύσεις εγκύων, στρατευμένων, συνδικαλιστών, απόλυση που οφείλεται σε δυσμενή διάκριση λόγω φύλου, πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας κ.ά.)

Η άκυρη απόλυση οδηγεί σε επιστροφή του εργαζόμενου στην εργασία του και καταβολή των μισθών υπερημερίας για την περίοδο από την απόλυση μέχρι την επαναπασχόληση.

Επιπλέον αποζημίωση

Η σχετική διάταξη του νέου νόμου προβλέπει έξτρα αποζημίωση -ως εναλλακτική λύση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης- για τους μισθωτούς σε περίπτωση που η απόλυσή τους κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια.

Μετά από αίτηση του εργαζόμενου (ή του εργοδότη) το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει έως και τριπλάσια αποζημίωση στον εργαζόμενο, αντί της επαναπρόσληψης. Η πρόσθετη αποζημίωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τις αποδοχές τριών μηνών, ούτε μεγαλύτερη από το διπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης. Με τον τρόπο αυτό ένας εργαζόμενος που απολύεται και δικαιώνεται στο δικαστήριο μπορεί να εισπράξει συνολικά έως και το τριπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσής του (κανονική αποζημίωση συν πρόσθετη). 

Η δυνατότητα χορήγησης τριπλάσιας αποζημίωσης αντί για επαναπρόσληψη προβλέπεται σε δύο κυρίως περιπτώσεις: όταν υπάρχει ένταση στις σχέσεις εργοδότη-εργαζόμενου ή η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.


https://www.insider.gr/tax-labour/188971/ti-allazei-stis-apolyseis-pote-theoroyntai-akyres-kai-pote-problepetai-epipleon

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ