Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Γερμανικές εκλογές: Ολονύχτιο θρίλερ για την πρωτιά μεταξύ SPD και CDU - Οριακό προβάδισμα Σολτς

26/09/2021
30 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Μάχη στήθος με στήθος μεταξύ SPD και CDU-CSU με προβάδισμα Σολτς. "Έχω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης" λέει ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ένας μαραθώνιος επαφών από τις οποίες θα αναδειχθεί το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, αρχίζει μετά την ανακοίνωση των exit polls αλλά και των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων στη Γερμανία.

Μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της Καγκελαρίας (Άρμιν Λάσετ από το CDU-CSU και τον Όλαφ Σολτς από το SPD), διεξάγεται μάχη στήθος με στήθος και με οριακό προβάδισμα του Όλαφ Σόλτς.


Προβάδισμα στο SPD με 1,5%

Προβάδισμα με 26% (+5,5 από το 2017) δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). 

Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9% (+5), το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 11,7% (+1), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5% (-2,1) και η Αριστερά 5% (-4,2).

Αν η τελική εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αριθμητικά τουλάχιστον είναι εφικτός ένας "μεγάλος" συνασπισμός SPD-CDU/CSU, ένας συνασπισμός "Τζαμάικα" με CDU/CSU, Πράσινους, FDP, ένας συνασπισμός "φανάρι κυκλοφορίας" με SPD, Πράσινους, FDP, ενώ δεν είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς.

Το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των 70 χρόνων, κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις του δικτύου ARD, το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, υπό τον Όλαφ Σολτς δείχνει να λαμβάνει ποσοστό 25,7%, ενώ το CDU του Άρμιν Λάσετ λαμβάνει 24,5%

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Όλαφ Σολτς εμφανίστηκε στο στρατηγείο του περιχαρής και με ένα μεγάλο ποτήρι μπύρα στο χέρι. 

Τα κέρδη και οι απώλειες

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών το 2017 τα κέρδη και οι απώλειες των κομμάτων διαμορφώνονται, κατά προσέγγιση και με κάθε επιφύλαξη, ως εξής (σε παρένθεση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2017):

+5,5%/ +4,5%   SPD (20,5%)
-7,9%// -8,9%    CDU/CSU (32,9%)
+4,1/ +6,1%      Grüne (8,9%)
+0,3%/ 3,3%     FDP (10,7)
-1,6%/ 1,6%%   AfD (12,6%)
-4,2%/ 4,2%      Die Linke (9,2%) 

Οι πρώτες δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων

"Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα", δήλωσε ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης 'Αρμιν Λάσετ, ο οποίος απηύθυνε ωστόσο έμμεση πρόσκληση προς τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. 

Σε ό,τι αφορά το δυσμενές αποτέλεσμα, το απέδωσε στην απουσία "μπόνους εξουσίας", επειδή ο αρχηγός του CDU δεν ήταν και καγκελάριος, καταλογίζοντας εμμέσως την ευθύνη στην 'Αγγελα Μέρκελ. "Η Γερμανία χρειάζεται τώρα έναν συνασπισμό για το μέλλον", τόνισε και πρόσθεσε ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σχηματιστεί ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Ένωσης. 

Μέσα σε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα, ο Άρμιν Λάσετ ευχαρίστησε την επί 16 χρόνια καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ: 

Το "Ευχαριστώ Μέρκελ" ήταν γραμμένο ακόμη και στις συσκευασίες των χυμών που διατίθεντο στο κεντρικό εκλογικό κέντρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο Βερολίνο, αυτή τη μακρά νύχτα των αποτελεσμάτων: 

Πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών

Από την άλλη πλευρά, ενθουσιασμός επικρατεί στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, παρόλο που το αποτέλεσμα είναι ακόμα αμφίρροπο.

Για εκλογική νίκη έκανε λόγο ο Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας ικανοποίηση για το "ξεκάθαρο" αποτέλεσμα. "Σήμερα έχουμε τους πρώτους αριθμούς που δείχνουν ότι το SPD έχει μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο και οδηγούν σε μία εντολή για εμάς να κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε και πολιτικά αυτό θα κάνουμε" είπε ο κ. Σολτς. 

Τα αποτελέσματα των πρώτων exit poll, πανηγύρισαν αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες των γερμανικών εκλογών, οι συνεργάτες και υποστηρικτές του Όλαφ Σολτς στο στρατηγείο του στο Βερολίνο. 

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Φιλελεύθερων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δεν αποκλείεται να έχει τελικά τον ρόλο του ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. "Οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση του κέντρου", δήλωσε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα του κόμματός του. Η δήλωσή του ερμηνεύτηκε από πολλούς σχολιαστές ως νύξη προς την Χριστιανική Ένωση.

Στην τρίτη θέση οι Πράσινοι με 15% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11%, όσο και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η Αριστερά με 5%. 

Το κλίμα του θρίλερ στις γερμανικές εκλογές επέτειναν οι πρώτες προγνώσεις για το αποτέλεσμα στης κάλπης. Αρχικά, προβάδισμα δύο μονάδων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) έδινε το ZDF. Σύμφωνα με την πρόγνωση του καναλιού, το SPD εξασφαλίζει 26% έναντι 24% της Χριστιανικής Ένωσης. Νωρίτερα, το ARD και το ZDF έδιναν ως πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος την απόλυτη ισοπαλία με 25%.

Κυβέρνηση... "Τζαμάικα”

Ο γενικός γραμματέας του CDU, Πολ Ζιεμάκ, μιλώντας στην ΖDF, χαρακτήρισε τις εκλογικές απώλειες που φαίνεται να έχει το κόμμα του ως "πικρές” αλλά -δεδομένου ότι αυτό διεκδικεί την πρωτιά- τάχθηκε υπέρ μίας κυβέρνησης "Τζαμάικα”, δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων-Πρασίνων. Η εκλογική βραδιά θα είναι μεγάλη, το αποτέλεσμα "πολύ, πολύ κοντά", σημείωσε.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Κατρίν Γκέρινγκ -Έκχαρτ, δήλωσε ικανοποιημένη με την απόδοση του κόμματός της. "Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Ήταν μία επιλογή γενιάς. Ακόμα κι αν ελπίζαμε για περισσότερα ", δήλωσε στο ARD.

Ο αναπληρωτής ομοσπονδιακός πρόεδρος του FDP (Φιλελεύθεροι), Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι τόνισε στο ARD: "Θέλουμε να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση. Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες” και πως "η προτίμηση στην Τζαμάικα (σ.σ. κυβέρνηση CDU-Πράσινων-Φιλελεύθερων) είναι προφανής, αλλά το κόμμα είναι ανοιχτό και σε άλλους συνδυασμούς”.

"Είναι ένα βαρύ πλήγμα για εμάς", δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς (die Linke)  Σούζαν Χένινγκ-Γουέλσοου. "Το κόμμα έκανε λάθη” σημείωσε η ίδια.


https://www.thetoc.gr/diethni/article/germanikes-ekloges-olonuxtio-thriler-gia-tin-protia-metaxu-spd-kai-cdu---oriako-probadisma-solts/



Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ