Το επόμενο μεγάλο της project, που στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, αποκάλυψε η Tesla: ένα ανθρωποειδές ρομπότ.
Την ώρα που η εταιρεία δέχεται κριτική για τον αυτόματο πιλότο της (Autopilot), το πιο πολυσυζητημένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ο CEO Έλον Μασκ έδωσε μια γεύση από το Tesla Bot, ένα ρομπότ με ύψος 1.75 μέτρων, βάρος 57 κιλά που θα έχει οθόνη αντί για πρόσωπο και θα πηγαίνει με 8 χιλιόμετρα την ώρα -«αρκετά αργό για να μπορεί ένας άνθρωπος να του ξεφεύγει και αρκετά μικρόσωμο για να το νικάει», αστειεύτηκε ο Μασκ.
Μιλώντας στην Ημέρα Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Day) της Tesla, ο Μασκ είπε πως η κατασκευή ενός ανθρωποειδούς είναι το λογικό, επόμενο βήμα για την Tesla. Είναι ήδη «η πιο μεγάλη εταιρεία ρομποτικής στον κόσμο», με τα αυτοκίνητά της να είναι πρακτικά ρομπότ. Το ανθρωπόμορφο ρομπότ θα χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία των οχημάτων της Tesla -αισθητήρες, κάμερες, νευρωνικά δίκτυα- για να κινείται αυτόνομα στον εξωτερικό κόσμο.
«Κατασκευάζουμε όλα εκείνα τα κομμάτια που θα ήταν χρήσιμα για ένα ανθρωποειδές, άρα πιθανότατα θα το φτιάξουμε. Εάν δεν το κάνουμε εμείς, κάποιος άλλος θα το κάνει -και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα είναι ασφαλές», είπε ο Μασκ.
Εικόνα
«Ποιες δουλειές δεν θέλουν να κάνουν οι άνθρωποι;»
«Νομίζω ότι αυτό θα είναι αρκετά βαθύ», πρόσθεσε ο Μασκ, υποθέτοντας ότι το ρομπότ τελικά θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος. Ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιείται για βασικές δουλειές όπως εργασίες στο σπίτι, ο βασικός του σκοπός θα είναι οι «επικίνδυνες, επαναληπτικές ή βαρετές εργασίες», είπε. «Βασικά, ποιες είναι οι δουλειές που αρέσουν λιγότερο στους ανθρώπους;».
«Στο μέλλον, η σωματική εργασία θα είναι επιλογή», είπε ο Μασκ, προσθέτοντας ότι πιθανότατα αυτό θα οδηγήσει κάποια μέρα σε ένα οικουμενικό βασικό εισόδημα.
Ο Μασκ ελπίζει ότι το ρομπότ δεν θα εκληφθεί ως κάτι «δυστοπικό» και ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμη και «φίλος μας». Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα η υπεράνθρωπη τεχνητή νοημοσύνη να φύγει εκτός ελέγχου, ο Μασκ είπε ότι ενώ αυτό αποτελεί λόγο ανησυχίας, η Tesla στοχεύει στο να φτιάχνει «χρήσιμη» ή «περιορισμένη» τεχνητή νοημοσύνη που θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για καλό σκοπό.
Ερωτηθείς για το πώς η Tesla αναμένει να βρει καταναλωτική αγορά για το ρομπότ ο Μασκ απάντησε «θα πρέπει απλά να περιμένετε να δείτε».
https://www.insider.gr/epiheiriseis/185927/epomeno-megalo-project-tis-tesla-anthropoeides-rompot