Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

10 τρόποι για να εντοπίζετε τα ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

02/11/2023
79 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Περίπου 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν τουλάχιστον έναν λογαριασμό σε ένα από τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία πλέον ασκούν τεράστια επίδραση στην καθημερινή ζωή.

Για τον λόγο αυτόν, η εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET παρουσιάζει συμβουλές για την αναγνώριση απατεώνων που χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ στα social media.

Οι 10 τρόποι

Οι δέκα τρόποι για να αναγνωρίζουμε τα ψεύτικα προφίλ:

1. Ένα ασυνήθιστο βιογραφικό: Μπορεί οι ψεύτικοι λογαριασμοί να έχουν βιογραφικά που έχουν αντιγράψει από αλλού, οδηγώντας σε ένα αταίριαστο μίγμα προτάσεων. Επίσης, προσέξτε για τυπογραφικά λάθη, υπερβολικά emoji ή/και γλώσσα που είναι ενδεικτική των bot.

2. Catfishers: Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ακριβώς κάνουν και στις ιστοσελίδες γνωριμιών, με σκοπό να συνάψουν μια online σχέση με το θύμα, πριν ζητήσουν να τους μεταφερθούν χρήματα. Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή. Ελέγξτε επίσης για κάποια από τα άλλα σημάδια που αναφέρονται εδώ.

3. Αναντιστοιχία μεταξύ «followers» και «following»: Αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο Instagram. Οι λογαριασμοί spam θα ακολουθήσουν αυτόματα εκατοντάδες ή χιλιάδες χρήστες, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που θα τους ακολουθήσουν.

4. Φωτογραφία προφίλ φίλου: Μερικές φορές οι απατεώνες προσπαθούν να κλωνοποιήσουν το λογαριασμό ενός φίλου σας. Στη συνέχεια, μπορεί να στείλουν ένα επείγον μήνυμα, προσποιούμενοι ότι ο φίλος σας έχει πρόβλημα και να ζητήσουν χρήματα. Συμβαίνει πολύ εύκολα και ξεγελά πολλούς ανυποψίαστους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πάντα να επικοινωνείτε με τον φίλο σας για να μάθετε αν όντως σας έστειλε ένα τέτοιο μήνυμα. Στείλτε τους μήνυμα μέσω άλλου μέσου. Εναλλακτικά, εξετάστε προσεκτικά τον λογαριασμό που στέλνει το μήνυμα, για να διαπιστώσετε αν εμφανίζει κάποιο από τα σημάδια απάτης που αναφέρονται εδώ.

5. Spam άμεσων μηνυμάτων (Direct message – DM): Συχνά ένας απατεώνας θα προσπαθήσει να σας στείλει απευθείας μήνυμα με ψεύτικες προσφορές και θα σας ενθαρρύνει να στείλετε DM σε κάποιον άλλον ή να επισκεφθείτε μια ιστοσελίδα για να μάθετε περισσότερα. Αυτοί οι λογαριασμοί είναι ψεύτικοι και χρησιμοποιούνται για να πλασάρουν οτιδήποτε, από απάτες σε επενδύσεις κρυπτογράφησης μέχρι απάτες λιανικής πώλησης.

6. Δεν υπάρχει επίσημο σήμα: Το Instagram, το Facebook και το X (Twitter) διαθέτουν σήματα ή σημάδια ελέγχου για την αναγνώριση των επίσημων λογαριασμών επιχειρήσεων, διασημοτήτων και άλλων. Αν δείτε έναν λογαριασμό που υποτίθεται ότι ανήκει σε κάποιον οργανισμό ή διάσημο, αλλά δεν διαθέτει κανένα από αυτά, πιθανόν είναι απατεώνας.

7. Δραστηριότητα: Συχνά οι ψεύτικοι λογαριασμοί δημοσιεύουν αμέσως αρκετό περιεχόμενο -ίσως με παρόμοιες ή πανομοιότυπες λεζάντες- και στη συνέχεια σιωπούν. Ή μπορεί ακόμη και να μην κάνουν καθόλου αναρτήσεις. Ελέγξτε την ποσότητα, την ποιότητα και τον ρυθμό των αναρτήσεων.

8. Προσφορές δώρων: Προσοχή σε λογαριασμούς που προσφέρουν δώρα ή/και μετρητά -ίσως σε αντάλλαγμα για τη συμπλήρωση μιας έρευνας. Μπορεί να υποδυθούν μια μεγάλη επώνυμη μάρκα για να το κάνουν αυτό, αλλά στην πραγματικότητα θέλουν τις προσωπικές σας πληροφορίες.

9. Είδη με μεγάλη έκπτωση: Οι ψεύτικοι λογαριασμοί μπορεί επίσης να προωθούν είδη πολυτελείας που έχουν μειωμένη τιμή. Να θυμάστε, αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, συνήθως δεν είναι.

10. Άσχετα σχόλια: Εάν ένας λογαριασμός αφήνει σχόλια στις δημοσιεύσεις σας που δε σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δημοσίευση, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ψεύτικο λογαριασμό.

Η ESET συμβουλεύει ότι το καλύτερο αντίδοτο κατά των απατεώνων είναι να κάνουμε το προφίλ μας ιδιωτικό και στη συνέχεια να εξετάζουμε διεξοδικά το προφίλ όποιου θέλει να μας ακολουθήσει. Επίσης, επισημαίνει ότι είναι σημαντικό αν ένας χρήστης εντοπίσει ψεύτικο προφίλ, να κάνει αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Πηγή: ot.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ