Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Επαναστατική θεραπεία εξαφάνισε τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε έξι μήνες

08/06/2022
201 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ο καρκίνος παρέμεινε μη ανιχνεύσιμος σε όλους τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένου ενός που παρακολουθήθηκε για 25 μήνες.

Μετά από έξι μήνες θεραπείας με ένα νέο φάρμακο που χορηγήθηκε στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής φάσης 2 σε δώδεκα ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου ΙΙ και ΙΙΙ, ο καρκίνος εξαφανίστηκε και από τους δώδεκα.

Δηλαδή, ο καρκίνος δεν μπόρεσε να ανιχνευτεί με καμία διαγνωστική μέθοδο, με μαγνητική τομομογραφία, ενδοσκοπικά ή με PET, ούτε σε βιοψία.

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό "New England Journal of Medicine" θεωρούνται κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά και η επαναστατική- όπως χαρακτηρίστηκε- αυτή θεραπεία δίνει ελπίδα για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου, παρά το μικρό αριθμό των συμμετεχόντων. Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο "New England Journal of Medicine" αφορούν σε 12 ασθενείς, αλλά οι ερευνητές το έχουν χορηγήσει σε ακόμα έξι, με την ίδια επιτυχία.

Οι ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο του ορθού (το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου, το οποίο καταλήγει στον πρωκτό) λάμβαναν κάθε τρεις εβδομάδες για έξι μήνες το μονοκλωνικό αντίσωμα Dostarlimab. Ο καρκίνος παρέμεινε μη ανιχνεύσιμος σε όλους τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένου ενός που παρακολουθήθηκε για 25 μήνες. Σημειώνεται πως οι ασθενείς δεν εμφάνισαν σημαντικές παρενέργειες.


Οι ασθενείς με τέτοιους όγκους τείνουν να ανταποκρίνονται λιγότερο στη χημειοθεραπεία και τις θεραπείες ακτινοβολίας, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη για χειρουργική αφαίρεση.

Η θεραπεία

Το Dostarlimab (δοσταρλιμάμπη) είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χρησιμοποιείται ως φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου.

Το μονοκλωνικό αυτό αντίσωμα που αναστέλλει τον υποδοχέα του κυτταρικού θανάτου-1 (PD-1). Η αναστολή της ανοσολογικής ανταπόκρισης που επάγεται από την οδό της PD-1 οδηγεί σε αναστολή της λειτουργίας των Τ-κυττάρων, όπως ο πολλαπλασιασμός, η παραγωγή κυτταροκινών και η κυτταροτοξική δράση.

Το Dostarlimab εγκρίθηκε για ιατρική χρήση στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο του 2021.

Ο ερευνητής Dr. Luis Diaz του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering δήλωσε ότι δεν γνώριζε καμία άλλη μελέτη στην οποία μια θεραπεία να έχει εξαφανίσει τελείως τον καρκίνο από όλους τους συμμετέχοντες ασθενείς. "Πιστεύω ότι είναι η πρώτη που έχει συμβεί αυτό στην ιστορία του καρκίνου", δήλωσε στους The New York Times.

"Η τυπική θεραπεία για τον καρκίνο του ορθού με χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία και χημειοθεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα σκληρή για τους ανθρώπους λόγω της θέσης του όγκου", είπε η ογκολόγος του Κέντρου Andrea Cercek, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Παραμένει πάντως προς διερεύνηση κατά πόσο όντως οι ασθενείς θεραπεύτηκαν, γι' αυτό πρέπει να ακολουθήσει μεγαλύτερη κλινική δοκιμή.

Οι ερευνητές θεωρούν πως είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για θεραπεία του καρκίνου, λόγω του μικρού αριθμού συμμετεχόντων. Σε κάθε περίπτωση τα νέα είναι ελπιδοφόρα και θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές και σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, του στομάχου και του παγκρέατος.

Ο τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος παγκοσμίως

Ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος και τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος στον κόσμο. Μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται πως περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι νοσούν κάθε χρόνο και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους.

Την τελευταία εικοσαετία, η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνεται, καθώς οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα η 5ετής επιβίωση να είναι 90% για τους ασθενείς που ο καρκίνος τους εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται σε αρχικά στάδια.

Εντούτοις, παραμένει χαμηλό το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης και αυτό να περιορίζεται μόνο στο 40% των περιπτώσεων.

Σύμφωνα επίσης με έρευνα που είχε δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association Surgery, ο καρκίνος του παχέος εντέρου σε ανθρώπους κάτω των 34 ετών αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Η έρευνα κατέληγε στο συμπέρασμα πως μέχρι το 2030, περισσότεροι από 1 στους 10 ασθενείς με καρκίνο του εντέρου και σχεδόν 1 στους 4 με καρκίνο του πρωκτού θα είναι κάτω από 50 ετών, κυρίως λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και της ανθυγιεινής διατροφής.thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ