Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Λύθηκε το μυστήριο με τα περίεργα πρόβατα από τη Μογγολία που κάνουν αδιάκοπα κύκλους

22/11/2022
393 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Επιστήμονες έδωσαν εξηγήσεις για την περίεργη συμπεριφορά των προβάτων από την Εσωτερική Μογγολία που καταγράφηκαν να διαγράφουν ασταμάτητα κύκλους γύρω από το μαντρί τους.

Πριν λίγες μέρες ένα βίντεο από τα βάθη της Μογγολίας στην Κίνα στο οποίο εκατοντάδες πρόβατα εμφανίζονταν να περπατούν κάνοντας κύκλους επί 14 μέρες, προκάλεσε τεράστια αίσθηση.

Η παράξενη συμπεριφορά, που καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, δείχνει το μεγάλο κοπάδι από πρόβατα να βαδίζει συνεχώς δεξιόστροφα σχηματίζοντας έναν σχεδόν τέλειο κύκλο έξω από στάνη τους.

Κάποια άλλα πρόβατα στέκονται στην άκρη και παρακολουθούν την περίεργη περιστροφική κίνηση ενώ άλλα μερικές φορές στέκονται ακίνητα στο κέντρο.

Το βίντεο της παράξενης σκηνής αναρτήθηκε στο Twitter την Τετάρτη από την κινεζική κρατική εφημερίδα People's Daily. Σύμφωνα με την εφημερίδα τα πρόβατα είναι απολύτως υγιή και η αιτία αυτής της συμπεριφοράς τους παραμένει μυστήριο.

Η ιδιοκτήτρια των προβάτων, η κυρία Μιάο, ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό ξεκίνησε με μερικά πρόβατα, πριν ενωθεί ολόκληρο το κοπάδι.

Δεν πάσχουν από λιστερίωση αλλά από μοναξιά

Μετά το τεράστιο ενδιαφέρον, φαίνεται πως η εξήγηση της συμπεριφοράς των προβάτων έχει απολύτως φυσικά αίτια και σίγουρα δεν σχετίζεται με την ασθένεια λιστερίωση η οποία μπορεί να προκαλέσει αποπροσανατολισμό στα ζώα και να τα κάνει να διαγράφουν κυκλικές πορείες, καθώς όσα ζώα προσβάλλονται από αυτήν αποβιώνουν σε 48 ώρες.

Ο Ματ Μπελ, καθηγητής στο Τμήμα Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο Hartpury στο Gloucester στην Αγγλία είπε στο Newsweek ότι "φαίνεται ότι όταν τα πρόβατα βρίσκονται στο μαντρί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στερεοτυπική συμπεριφορά. Αυτό είναι οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι που γίνονται λόγω απογοήτευσης για το ότι είναι στο μαντρί και ο χώρος είναι περιορισμένος".

"Ενώθηκαν με τα άλλα πρόβατα, και καθώς ζουν σε κοπάδια, θέλουν να είναι μαζί με "φίλους" τους γιατί δένονται μαζί τους", πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι τα πρόβατα μοιάζουν υγιή.

Όπως αναφέρεται στο Merck Veterinary Manual, στην κοινωνική συμπεριφορά των προβάτων κυριαρχεί το μοτίβο του κοπαδιού στο οποίο οι κινήσεις των ζώων παρουσιάζουν ομοιότητες και το κάθε ένα για να προστατευθεί από τους κινείται όπως τα άλλα απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο.


thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Ανώ
Ανώ 23/11 - 01:43
Ζωάκια
Γύρω γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης......ωραίο παιχνίδι εεεε.... πριν τα τάμπλετ το εξαφανίσουν από τη ζωή μας..

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ