Μετά τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές περίθαλψης, οι κυρώσεις για τους μη εμβολιασμένους στον τομέα της υγείας επεκτείνονται και στον ιδιωτικό τομέα.
Όπως και στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο νέος υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής χθες, οι ανεμβολίαστοι ιδιώτες γιατροί δεν θα μπορούν να κάνουν πράξεις στις ιδιωτικές κλινικές, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται να δέχονται γενικά ασθενείς.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί ένας ανεμβολίαστος γιατρός να χειρουργεί ή να βλέπει ασθενή. "Θα φέρουμε στο επόμενο διάστημα ρύθμιση για τις συνέπειες και για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες ιατρούς" υπογράμμισε.
Οι κυρώσεις, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα αφορούν σε αναστολή εργασίας και σε πρόστιμα. Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε διευκρινίσει πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και τους ιδιώτες ιατρούς, αλλά και τους φαρμακοποιούς.
Μέχρι στιγμής, στους υγειονομικούς, υπάρχουν 6.412 αναστολές εργασίας. Αυτά τα στοιχεία εκτιμάται πως θα αλλάξουν προς τα πάνω, γιατί τα νοσοκομεία επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή άτομα τα οποία έχουν ζητήσει αναρρωτικές άδειες ή υπάρχουν και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναρρωτικές άδειες ή για κάποιους λόγους τεχνικούς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Εντούτοις, όπως έχει ανακοινώσει η Αριστοτέλους με τροπολογία που προωθείται, με την πρώτη δόση, μπορεί να αρθεί το καθεστώς της αναστολής και να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τους. Παράλληλα, το ΕΚΑΒ έχει γύρω στα 500 άτομα σε αναστολή, εκ των οποίων τα 400 είναι πληρώματος, σε σύνολο 4.800 εργαζομένων.
Μετακινήσεις προσωπικού
Εντωμεταξύ στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του
υπουργείου Μετανάστευσης "Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών
τρίτων χωρών, προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων, ζητήματα αδειών διαμονής και
διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου
Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη", αναφέρεται πως ενόσω
εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία λόγω της διασποράς του κορονοϊού και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31.12.2021, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) δύναται, με απόφασή του, να μετακινεί νια χρονικό διάστημα τριών) μηνών, με δυνατότητα παράτασης για τρεις μήνες ακόμη, προσωπικό του ΕΚΑΒ για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της κεντρικής και των περιφερειακών υπηρεσιών.
Επίσης , ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας δύναται να μετακινεί για χρονικό διάστημα ενός μήνα, με δυνατότητα παράτασης έως και τρεις μήνες ακόμη, ιατρικό, νοσηλευτικό και πάσης φύσεως προσωπικό από Τοπικές Ομάδες Υγείας σε κέντρα υγείας και άλλους υγειονομικούς φορείς, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από τη διασπορά του κορονοϊού.