Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΡΟΝΤΟ ΚΟΒΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

31/01/2022
254 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΚΗΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Το χιονισμένο τοπίο της περασμένης Κυριακής (30/1/22), δεν εμπόδισε τον ήλιο  να βγει στην απέραντη άπλα ενός γαλάζιου ουρανού και να μας χαρίσει,στο καναδικό μεσοχείμωνο,μια ελλαδήτικη ηλιόλουστη Αλκυονίδα μέρα.
Αυτό διευκόλυνε τον Ελληνισμό,και όχι μόνο,τηρώντας αυστηρά τους «κοροναϊκούς» περιορισμούς,να σπεύσει στους Ι.Ναούς,για τον Κυριακάτικο Εκκλησιασμό.
Εμείς βρεθήκαμε στον Ι.Ν.του Αγίου Δημητρίου όπου,πρίν από το πέρας της Θ.Λειτουργίας,ο Ιερατικός Προϊστάμενος π. Κωνσταντίνος Παυλίδης ευλόγησε την Παραδοσιακή Βασιλόπητα,κρατώντας μετά το κόψιμο καθώς συνηθίζεται το πρώτο κομμάτι,το οποίο θεωρείται το «Κομμάτι του Χριστού», για τον Ι.Ναό!
Το υπόλοιπο της Βασιλόπιτας μεταφέρθηκε στην μικρή αίθουσα τελετών(cafeteria)όπισθεν της εκκλησίας,στην οποία οι ακούραστες Κυρίες του Τμήματος«Πρόνοια»του «Αγίου Δημητρίου»,είχαν ετοιμάσει καλοοργανωμένη εκδήλωση.
Εκεί συνεχίστηκε το κόψιμο του πεντανόστιμου,όπως αποδείχθηκε,παραδοσιακού εδέσματος,παίρνοντας όλοι παρόντες και παρούσες το κομμάτι τους,μαζί  με τα ροφήματα που προσφέρθηκαν.
Το περιορισμένο,ένεκα κορονοϊού κοινό,υποδείχθηκε με μικρή ομιλία η Οικοδέσποινα Πρόεδρος της Κοινότητας Μπέτη Σκουτάκη.
Με λόγια μεστά και ξεκάθαρα,  παρουσίασε τη δύσκολη κατάσταση που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Κοινότητα,αλλά και την πεποίθηση πως όλα τα εμπόδια θα ξεπερσθούν.
Βασικός παράγοντας και προϋπόθεση τόνισε,για τό ξεπέρασμα αυτής της άσχημης συγκυρίας είναι η ενότητα.
Και έκλεισε εμφαντικά με την φράση:  «Μόνον μαζί μπορούμε!»
Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο θυμίζω,στην 100χρονη πορεία της,είναι ένας οργανισμός ο οποίος έχει βγει μέσα από τα σπλάχνα αυτού του ίδιου του Ελληνισμού και μια ουσιαστική συσπείρωση γύρω της,θα συνέβαλε καθοριστικά,ώστε να φθάσει γρήγορα στο ποθητό αποτέλεσμα.
Ένα κλίμα κατανόησης και καλών προθέσεων με την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Καναδά,θα ήταν Ευλογία Θεού!
Θα ήταν Ευλογία Θεού,εάν με θέρμη, εκατέρωθεν σεβασμό, υπευθυνότητα και ,χωρίς ηγεμονισμούς και πρωτοκαθεδρίες,εφαρμοζόταν το Ευαγγελικό:
 «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι,και τα του Θεού τω Θεω»!
Μίλησαν ακόμα η παρευρισκόμενη Πρόεδρος των Φιλοπτωχων της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Καναδά Ζωή Βερούτη,ο Πρόεδρος του Τμήματος Εκκλησιών της Ελληνικής Κοινότητας Νικηφόρος Λαμπίρης και η Πρόεδρος των Κυριών της «Πρόνοια»του Αγίου Δημητρίου,Θεοδώρα Κουτσουμπού.
Παρόντες ήταν ακόμα η Πρόεδρος του «Τμήματος Πρόνοια» της Ελληνικής Κοινότητας Ελένη Χριστοφιλοπούλου,ο σημερινός Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του «Αγίου Δημητρίου»Γιώργος Νικολάου,με τον  πρώην Πρόεδρο Αργύρη Χάρο,και ο Πρωτοψάλτης Ανδρέας Χατζηγιάννης,πλαισιωμένοι όλοι από πολλα μέλη των Συμβουλίων,τόσο της Εκκλησίας όσο και τής «Πρόνοια».
Αναχώρησα στο έλος,με μια έντονη αίσθηση αισιοδοξίας πως αυτό,το κατα τη γνώμη μου μήνυμα παροικιακής ενώτητας και ευθύνης για όλους μας,στην υλοποιησή του θα φέρει και πάλι τις μεγάλες μάζες του Ελληνισμού ,ίσως ακόμα και μεγαλύτερες,κοντά στην Κοινότητα και γενικότερα στις οργανωμένες δράσεις,της πάντα πρωτοπόρου παροικίας μας.
Συγχαίρω τις Κυρίες της «Πρόνοια» της Εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου για την πετυχημένη,θά ’λεγα,γιορτή,και ευχαριστώ την Καλή μου Φίλη Βασιλική Κατερινιού για την ευγενική πρόσκληση.

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ