Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα της Τρίτης (22/6) 20 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά της Τήλου λαι 24 χιλιομέτρα νότια-νοτιοδυτικά της πόλης της Νισύρου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός στην ευρύτερη περιοχή της Τήλου ήταν ισχυρός. Τόσο που έγινε αισθητός στην Κω, αλλά και τη Ρόδο. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν σημειωθεί ζημιές σε κάποιο από τα νησιά των Δωδεκανήσων. Η δόνηση, πάντως, προκάλεσε ανησυχία στην περιοχή, όπως ήταν επόμενο.
Το Ευρωμεσογειακό
Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο (EMSC) εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,9 Ρίχτερ και ότι σημειώθηκε σε μικρό εστιακό βάθος περίπου 2 χιλιομέτρων.
Και στην Αθήνα
Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε τα Δωδεκάνησα ενώ έγινε αισθητή ακόμα και στην Αθήνα.
Ο πολύ ισχυρός σεισμός στη Νίσυρο σχετίζεται με τις μικρότερες δονήσεις που καταγράφονταν πριν 1,5 μήνα στα ανοιχτά της Νισύρου, εκτιμά ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. «Νομίζω ότι δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει κάτι μεγαλύτερο το ρήγμα της συγκεκριμένης περιοχής» είπε μιλώντας στο OPEN, ανέφερε ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές και πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία σχέση με το ηφαίστειο της Νισύρου. Το επίκεντρό του δεν βρίσκεται στο τόξο του Αιγαίου αλλά σε ανεξάρτητο ρήγμα νοτιότερα και εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από τη Νίσυρο και 20 χιλιομέτρων από την Τήλο.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι σχετίζεται με τους σεισμούς μικρότερου μεγέθους που είχαν σημειωθεί πριν περίπου 1,5 μήνα, στην ίδια περιοχή. Επανέκαμψαν με μεγαλύτερα μεγέθη εξήγησε, εκτιμώντας, ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει κάτι μεγαλύτερο.