Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κορονοϊός: Απίστευτη τραγωδία στο Ασβεστοχώρι - 18 νεκροί από το ίδιο γηροκομείο

31/08/2020
180 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι έχει αποδειχθεί μια από τις σοβαρότερες εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Σήμερα κατέληξαν μια 88χρονη και ένας 66χρονος. 265 τα θύματα του κορονοϊού στη χώρα.

Δεκαοκτώ θύματα μετρά η μακάβρια λίστα των νεκρών από κορονοϊό στο γηροκομείο "Αγία Κυριακή" στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου, κατέληξαν δύο τρόφιμοι του γηροκομείου. Νωρίς το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή μια 88χρονη γυναίκα η οποία διέμενε στο γηροκομείο. Η ηλικιωμένη που ήταν θετική στον κορονοϊό, είχε νοσηλευθεί στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκη και έπασχε από υποκείμενο νόσημα. Είναι το 264ο θύμα του κορονοϊού στη χώρα. Το μεσημέρι κατέληξε ένας 66χρονος που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, επίσης με υποκείμενο νόσημα. Οι νεκροί από τον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας έχουν φτάσει τους 18. Συνολικά στη χώρα μας οι νεκροί έφθασαν τους 265.

Ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι έχει αποδειχθεί μια από τις σοβαρότερες εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι. Πρόκειται για το γηροκομείο στο οποίο στις αρχές του Αυγούστου χτύπησε "συνεγαρμός" καθώς εντοπίστηκαν 36 κρούσματα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες για τη διασπορά του κορονοϊού στο συγκεκριμένο γηροκομείο.

Πώς από τη συναυλία στη Χαλκιδική μολύνθηκε ο οίκος ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι στο γηροκομείο έχουν εντοπιστεί δεκάδες κρούσματα έσπευσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος αποκάλυψε πως το πρώτο κρούσμα προήλθε από εργαζόμενο του οίκου ευγηρίας, ο οποίος ήρθε σε επαφή με άτομο το οποίο ήταν σε συναυλία στην Χαλκιδική.

"Δυστυχώς, προήλθε από προσωπικό, το οποίο ήταν επαφή θετικού από τη Χαλκιδική. Ετσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα", ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως πρόκειται για "νεαρό άτομο του περιβάλλοντος του προσωπικού που είχε πάει σε συναυλία".

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, αυτό το παράδειγμα δείχνει "πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο, που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους".

Ανησυχία για τους θανάτους και από το γηροκομείο "Εστία Παπαγεωργίου" στον Εύοσμο

Έντονη είναι η ανησυχία και για την δεύτερη εστία μετάδοσης από το γηροκομείο "Εστία Παπαγεωργίου" στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης. Ήδη, εννέα φιλοξενούμενοι του οίκου ευγηρίας έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό που έχει προσβάλλει δεκάδες τροφίμους.

Η διασπορά στο "Εστία Παπαγεωργίου" διαπιστώθηκε στις 19 Αυγούστου, όταν θετικοί στον κορονοϊό εντοπίστηκαν συνολικά 15 ηλικιωμένοι από τους 45 που διαμένουν στη μονάδα και 7 εργαζόμενοι από τους 30.

Ξεκινούν σήμερα μαζικά τεστ σε γηροκομεία

Ξεκινούν από σήμερα, Δευτέρα 31 Αυγούστου, οι μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό, σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές της Αττικής, από τα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, οι Κινητές Ομάδες Επισκέψεων στο Σπίτι (KOEΣ), οι οποίες αποτελούνται από εξειδικευμένους ιατρούς, πνευμονολόγους, καρδιολόγους, παθολόγους, γενικούς ιατρούς και νοσηλεύτριες ΠΕ, θα επισκεφτούν διαδοχικά τις δομές και θα προβούν σε λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος και εξέταση αυτού με την τεχνική PCR, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα της κλινικής εξέτασης από το ιατρικό προσωπικό και εκτίμηση των περιστατικών εκείνων, που πιθανόν να χρήζουν περαιτέρω νοσηλευτικής αγωγής λόγω κορονοϊού. Το επιχειρησιακό κέντρο της Περιφέρειας Αττικής, έχει συντάξει επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία προσέγγιση και ορθή εκτίμηση όλων των κοινωνικών ευπαθών ομάδων της Περιφέρειας Αττικής.


thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Γηροκόμος
Γηροκόμος 31/08 - 23:45
Αν θέλετε να βοηθήσετε κύριοι του ΕΟΔΥΥ
Αν πραγματικά υπάρχει ευαισθησία από την κυβέρνηση, βοηθήστε όλα τα γηροκομεία να έχουν άμεση πρόσβαση σε τέστ, τόσο για τους τρόφιμους όσο και το προσωπικό. Μόνο έτσι θα μπορούν να εντοπιστούν γρήγορα πιθανά περιστατικά. Επίσης χρειάζεται ηπιότερη αντιμετώπιση τόσο από τα ΜΜΕ όσο και την κοινωνία. Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ στη ζωή σας, οι άνθρωποι δεν είμαστε αθάνατοι. Επίσης οι ιοί μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων και δυνητικά σκοτώνουν. Δεν χρειάζεται να στιγματίζουμε τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τους εργαζόμενους τους. Κάνουν ότι μπορούν χωρίς οικονομική ενίσχυση, να προφυλάξουν τους γέροντες και τις γερόντισσες. Δεν θα πετύχουν 100% γιατί έτσι είναι η ζωή. Shit happens όπως λένε. Τίτλοι του τύπου: Ωρολογιακές βόμβες, Κόκκινος συναγερμός κτλ είναι για την κατανάλωση. Ας μονιάσουμε επιτέλους μεταξύ μας. Μην αλληλοφαγωνόμαστε γιατί αυτό θέλουν να πετύχουν με αυτήν την πανδημία. Διχόνοια, φόβο, πανικό.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ