Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κορονοϊός Αρχίζουν οι εμβολιασμοί για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου - Κανονικά τα εμβόλια με AstraZeneca

16/03/2021
130 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

"Δεν υπάρχουν αποδείξεις για να ενοχοποιηθεί ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο" το μήνυμα των ειδικών για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στο επίκεντρο της σημερινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας βρέθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca.  Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους έδωσαν απαντήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη συζήτηση γύρω από τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν παρατηρηθεί, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εμβολιασμοί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τον λόγο πήρε πρώτη η κα. Θεοδωρίδου η οποία τόνισε ότι τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας -με δηλώσεις τους- έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση του εμβολίου με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια.

"Λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο" ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός θρομβώσεων από τα αντίστοιχα επεισόδια που υπάρχουν στον γενικό πληθυσμό. Υπογράμμισε δε, ότι πρόκειται για "χρονική σύμπτωση και όχι αιτιολογική συσχέτιση" μεταξύ εμβολίου και θρομβώσεων.

Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος η λήψη αντιπηκτικών πριν από τον εμβολιασμό και υπογράμμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε δύο φορές για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στη σημερινή της συνεδρίαση ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, προσέθεσε.

Αρχίζουν οι εμβολιασμοί για ασθενείς υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου αναμένεται να αρχίσουν σύντομα οι εμβολιασμοί για τους ασθενείς υψηλου κινδύνου. Ως τέτοιοι θεωρούνται μεταξύ άλλων:

- άτομα που έχουν κάνει μεταμόσχευση ή είναι σε λίστα αναμονής

- άτομα με νεφρική ανεπάρκεια ή άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση

- όσοι έχουν κυστική ίνωση

- όσοι έχουν καρκίνο υπό αγωγή, καρκίνο συμαγούς οργάνου, κάνουν χημειοθεραπεία, ή πάσχουν από αιματολογικό καρκίνο την τελευταία πενταετία.

- όσοι έχουν χρόνιο αναπνευστικό νόσημα.

- όσοι έχουν σοβαρή καρδιακή νόσο.

- ασθενείς με σοβαρή ηπατική νόσο.

- όσοι είναι σε ανοσοκαταστολή.

- όσοι πάσχουν από σύνδρομο Down. 


Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού 

Όπως επεσήμανε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ομάδας Α υψηλού κινδύνου -η οποία περιλαμβάνει περίπου 215.000 άτομα- θα ανοίξει την Παρασκευή, 19 Μαρτίου. Η επόμενη ομάδα στην πλατφόρμα των ραντεβού θα είναι τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26 Μαρτίου και αρχές Απριλίου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού οι ηλικίες 65-69.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε, επίσης, ότι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 28.000 εμβολιασμοί και έχουν διενεργηθεί συνολικά περισσότεροι από 1.300.000. Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 890.000 άτομα, ανέφερε. Σήμερα από τα 7.815 ραντεβού για εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν μέχρι το απόγευμα 6.684, προσέθεσε.

Αναφορικά με τα εμβόλια της AstraZeneca, αποκάλυψε ότι το ποσοστό των ραντεβού που ακυρώθηκαν είναι κάτω του 4%, ελαφρά αυξημένο από το καθημερινό ποσοστό ακυρώσεων. 


thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ