Η δραστική ουσία θα θωρακίσει την καρδιά και τους πνεύμονες από την επίθεση του κορονοϊού
Ελληνική σφραγίδα έχει η πρωτοποριακή μελέτη της κολχικίνης που εξετάζεται από ερευνητικές ομάδες και άλλων χωρών. Η δραστική ουσία που σύμφωνα με Έλληνες επιστήμονες θα θωρακίσει την καρδιά και τους πνεύμονες από την επίθεση του κορονοϊού αποκτά και διεθνές ενδιαφέρον.
«Ακόμα και άλλες ερευνητικές ομάδες από άλλες χώρες έσπευσαν να καταρτίσουν πρωτόκολλα και να φιλοδοξούν να μελετήσουν το φάρμακο. Για παράδειγμα στον Καναδά κατέθεσαν πρωτόκολλο για να το χρησιμοποιήσουν σε 6.000 ασθενείς με κορονοϊό. Επίσης αντίστοιχο πρωτόκολλο κατατέθηκε τόσο στην Ιταλία όσο και στη Βραζιλία» λέει στο Open TV ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόφορος Στεφανάδης.
Τι είναι η κολχικίνη
Ο αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος μίλησε στο Open TV και αναφέρθηκε στην κολχικίνη. Όπως είπε «είναι ένα ασφαλές φάρμακο που έχει δοκιμαστεί εδώ και δεκαετίες και έχει αποδείξει ότι έχει καρδιοπροστατευτική δράση. Η χορήγησή του γίνεται σε ασθενείς που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου και νοσηλεύονται. Σκοπός είναι να εμποδιστεί η φλεγμονή και η ζημιά στην καρδιά ή στους πνεύμονες».
Έλληνες «γεννούν» ελπίδες
Στη μάχη κατά του κορονοϊού έχει ριχτεί και η ελληνική ομάδα μελέτης της σήψης. Με μία απλή εξέταση αίματος οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν βάσει ενός βιοδείκτη να εντοπίσουν τους ασθενείς που θα νοσήσουν βαριά έτσι ώστε να τους χορηγηθούν άμεσα αντιικά φάρμακα. «Από τη στιγμή που ξέρουμε ότι ο δείκτης είναι αυξημένος, αποτελεί για εμάς τεράστιο παράθυρο ελπίδας, να προλάβουμε να εμποδίσουμε την χειρότερη επιπλοκή της νόσου η οποία είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια και ο θάνατος» τόνισε στο Open TV o καθηγητής παθολογίας και λοιμόξεων Ευάγγελος Γιαμαρέλλος.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί με την άμεση χορήγηση των αντιικών φαρμάκων θα αποφευχθεί η διασωλήνωση στη ΜΕΘ. Την ίδια ώρα περισσότεροι από 110 γιατροί και νοσηλευτές σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Κάποιοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε κατ’ όικον περιορισμό. Συγκεκριμένα τέσσερις εργαζόμενοι νοσούν στο “Σωτηρία” ενώ σε καραντίνα βρίσκονται 25. Στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” νοσούν 9 και 10 βρίσκονται σε καραντίνα, στο “Ιπποκράτειο” νοσούν 5 και στο “Αγία Όλγα” 1. Παράλληλα 14 εργαζόμενοι νοσούν στο νοσοκομείο της Καστορίας, στο νοσοκομείο του Ρίου 13, στο νοσοκομείο της Λάρισας 1, ενώ θετικοί στον κορονοϊό βρίσκονται 3 εργαζόμενοι στο κέντρο υγείας Αριδαίας.