Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Κορωνοϊός: Γιατί τα τεστ δεν λένε πάντα αλήθεια

04/04/2020
27 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Διαφορετικές προσεγγίσεις για τον έλεγχο κρουσμάτων στον πληθυσμό τους έχουν αποφασίσει οι χώρες σε όλο τον κόσμο, αξιοποιώντας τα διαγνωστικά τεστ του κορονοϊού που δόθηκαν στην κυκλοφορία ταχύτατα.

Η αποτελεσματική θεραπεία ή το εμβόλιο κατά του ιού αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα, ωστόσο είναι αναμφισβήτητη η αξία αποτελεσματικών τεστ, ώστε οι χώρες να έχουν καλύτερη εικόνα της διάγνωσης, της εξάπλωσης στην κοινότητα και το ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό. Κάποιες χώρες, μάλιστα, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα τεστ διάγνωσης, όμως, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, ένα στα τρία τεστ θετικών κρουσμάτων θα βγει αρνητικό!

Ο καθηγητής Κρεγκ Ντέλινγκς επισημαίνει στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ότι είναι παραπλανητικό για τους ασθενείς που μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό αν κάνουν το τεστ και βγει αρνητικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λειτουργούν ως φορείς και να μεταδώσουν την Covid-19 σε άλλους. Αξιωματούχοι των αμερικανικών υγειονομικών αρχών δηλώνουν στην εφημερίδα ότι μέρος του προβλήματος σχετικά με την αξιοπιστία των τεστ είναι πόσο γρήγορα έλαβαν έγκριση από τους αρμόδιους φορείς. «Τα περισσότερα από αυτά τα τεστ περνούν από μία γρήγορη διαδικασία έγκρισης. Για τον λόγο αυτό δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για τον βαθμό αξιοπιστίας τους», επισημαίνει ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Οχάιο Μπιλ Μίλελ.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ έχει δώσει το «πράσινο φως» σε 20 τεστ ανίχνευσης του ιού. Προ ημερών ενέκρινε τεστ που βγαίνει θετικό σε πέντε λεπτά και αρνητικό σε 13 λεπτά και αναμένεται να βοηθήσει τα νοσοκομεία. «Ωστόσο, οι έρευνες που έρχονται από την Κίνα δείχνουν ότι τα ψευδώς αρνητικά τεστ είναι περίπου 30%», γράφει ο Χάρλαν Κρούμχολτς από τους «New York Times», αν και επικαλείται ειδικούς που πιστεύουν ότι το ποσοστό είναι μεγαλύτερο.

Επιπλέον, ο εν λόγω Οργανισμός ενέκρινε χθες το πρώτο τεστ αίματος για την ανίχνευση προστατευτικών αντισωμάτων του κορονοϊού, που δίνει αποτελέσματα σε 15-20 λεπτά. Τα τεστ αντισωμάτων θα μπορούν να αποκαλύψουν το ποσοστό του πληθυσμού που έχει νοσήσει, το πραγματικό ποσοστό θνητότητας και πόσοι έχουν ανοσία. Τα τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), που χρησιμοποιούνται και στη χώρα μας, ανιχνεύουν σε δείγμα από τη μύτη ή τον φάρυγγα την ενεργή λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 και όχι αν κάποιος έχει ήδη αρρωστήσει και έχει πια αντισώματα στον οργανισμό του. Αλλες χώρες όπως η Κίνα και η Σιγκαπούρη ήδη διεξάγουν ελέγχους με τεστ αντισωμάτων, ενώ η Βρετανία σύντομα θα ξεκινήσει και αυτή.

Οι ειδικοί πάντως δεν είναι σίγουροι κατά πόσο ένας άνθρωπος που έχει νοσήσει και αναρρώσει από την Covid-19 αποκτά πλήρη ανοσία και για πόσο χρόνο, ενώ έχουν καταλήξει ότι η παρουσία αντισωμάτων δεν εγγυάται και την ύπαρξη κανονικής ανοσίας έναντι του κορονοϊού.

Στην Ισπανία το «φιάσκο» με τα 58.000 (από τα 640.000) τεστ διάγνωσης που παρήγγειλε και έλαβε η κυβέρνηση από την Κίνα προκάλεσε έντονη αναστάτωση, καθώς ανακαλύφθηκε ότι ήταν αναξιόπιστα, προσφέροντας μόνο 30% ποσοστό ανίχνευσης. Αργότερα έγινε γνωστό ότι η κινεζική κατασκευάστρια εταιρία δεν είχε λάβει ακόμη άδεια από την κινεζική υπηρεσία ιατρικών προϊόντων.

 Προσπαθούν να ακολουθήσουν το μοντέλο της Νότιας Κορέας

 Αγώνα δρόμου κάνουν δεκάδες κυβερνήσεις χωρών σε όλο τον κόσμο για να επιταχύνουν τους ρυθμούς εξέτασης του πληθυσμού. Τα μαζικά τεστ αποτέλεσαν το κλειδί της αντιμετώπισης του κορονοϊού στη Νότια Κορέα και πολλές χώρες παγκοσμίως ζητούν τη βοήθειά της. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, 121 χώρες παγκοσμίως ζητούν από τη Νότια Κορέα διαγνωστικά τεστ ώστε να μπορέσουν να εξομαλύνουν την καμπύλη των νέων λοιμώξεων του κορονοϊού.

Κίνα: Με την εμπειρία της στον Sars και δεδομένου ότι η μετάδοση του κορονοϊού ξεκίνησε στην Κίνα, η χώρα πραγματοποίησε (ως το τέλος Μαρτίου) 320.000 τεστ. Ενα από τα πρώτα διαγνωστικά τεστ εγκρίθηκε στις 24 Ιανουαρίου, λίγο μετά από την καραντίνα στην Ουχάν.

Γερμανία: Η ετοιμότητα της Γερμανίας διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο μεγάλο ποσοστό διαγνωστικών τεστ. Ηδη από τον Ιανουάριο επιστήμονες στο Βερολίνο είχαν εκτιμήσει ότι ο ιός θα λάβει διαστάσεις πανδημίας και ανέπτυξαν «κιτ» διάγνωσης που βασίζεται στην ανίχνευση άλλων γνωστών κορονοϊών. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε το πρωτόκολλο του γερμανικού εργαστηρίου στις 17 Ιανουαρίου και στο τέλος του Φεβρουαρίου είχαν ήδη παραγάγει 4 εκατομμύρια κιτ. Η Γερμανία ξεκίνησε μαζικά τεστ από την αρχή και πλέον υπολογίζεται ότι διεξάγει 12.000 τεστ καθημερινά.

Ν. Κορέα: Η Ν. Κορέα είχε την πιο επιθετική αντίδραση για τη διεξαγωγή τεστ. Εδωσε προτεραιότητα στην ανίχνευση και την ιχνηλάτηση κρουσμάτων και κατάφερε να στήσει δίκτυο ώστε να κάνει 15.000 τεστ ημερησίως. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έκανε 300.000 τεστ δωρεάν, ενώ είναι η πρώτη χώρα που εισήγαγε γρήγορα τεστ σε οδηγούς.

Ιταλία: Μετά τη Γερμανία, η Ιταλία είναι η χώρα που έχει πραγματοποιήσει τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ, 200.000 στο σύνολο. Μεταξύ αυτών, οι 3.000 κάτοικοι της πόλης Βο, κοντά στη Βενετία, που αξιοποιήθηκαν σε πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε ώστε να εντοπιστούν τα οφέλη που θα έχουν τα τεστ σε περίπτωση που γίνουν τεστ σε όλη την κοινότητα.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου   

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ