Οι επιπτώσεις της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη αρχίζουν να «κτυπούν» πλέον τον έναν μετά τον άλλο τους τομείς της οικονομίας.
Την τελευταία ημέρα κάθε μήνα ο ΕΟΠΥΥ πιστώνει τους λογαριασμούς των φαρμακοποιών με τις συνταγές του προ προηγούμενου μήνα. Συγκεκριμένα την 30η Ιουνίου θα έπρεπε να πιστωθούν στους λογαριασμούς οι συνταγές του Απριλίου.
Για πρώτη φορά όμως μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια ο ΕΟΠΥΥ δεν πλήρωσε ως όφειλε στο τέλος του διμήνου από την κατάθεση των συνταγών τα φαρμακεία. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα φαρμακεία πληρώνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες με επιταγές λήξης την τελευταία ημέρα του μήνα καθώς κατά πάγια τακτική τα τελευταία πέντε χρόνια ο ΕΟΠΥΥ πίστωνε τους λογαριασμούς τους χωρίς καθυστερήσεις.
Χθες όμως αυτό δεν έγινε με αποτέλεσμα οι επιταγές να μείνουν ακάλυπτες και να κοκκινίσουν καθώς οι προμηθευτές προσπάθησαν να τις εξαργυρώσουν. Μάλιστα η Τράπεζα Πειραιώς στην οποία τα φαρμακεία υποχρεούνται να διαθέτουν λογαριασμό για να βάζει τα χρήματα ο ΕΟΠΥΥ χρεώνει 20 ευρώ για την επεξεργασία κάθε ακάλυπτης επιταγής.
Οπως είναι φανερό η αναστάτωση στους φαρμακοποιούς είναι μεγάλη καθώς εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης η έγκαιρη πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ είναι ζήτημα επιβίωσης της πλειοψηφίας αυτών.
Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει ότι είχε κάνει έγκαιρη παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για τη διασφάλιση από το υπουργείο Οικονομικών της αναγκαίας επιχορήγησης για να διασφαλιστεί η πληρωμή στο τέλος Ιουνίου.
Ο ΠΦΣ όμως καταγγέλλει ότι αν και η επιχορήγηση εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, τα χρήματα μεταβιβάστηκαν στο υπουργείο Υγείας και είχαν γίνει από τον ΕΟΠΥΥ όλες οι απαραίτητες ενέργειες, η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Υγείας για άγνωστους λόγους απαίτησε τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ο οποία και έγινε. Παρόλα αυτά η ίδια Γενική Διεύθυνση αρνήθηκε και πάλι τη μεταβίβαση και επέστρεψε την επιχορήγηση στο υπουργείο Οικονομικών.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω να υπάρχει μεγάλη αναταραχή στο χώρο αυτόν μετά από πέντε χρόνια ηρεμίας και συνετής διαχείρισης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται ότι ξεκίνησε τις ίδιες πρακτικές με αυτές πριν από το 2015, που προκάλεσαν την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας. Και τότε ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας κατείχαν την πρωτοκαθεδρία με πρωταγωνιστή το σκάνδαλο Novartis.