Οι ξενοδόχοι θα κλείσουν το 2020 με έσοδα μειωμένα κατά 70%, κρατούν μικρό καλάθι για το 2021 και αναμένουν μια πλήρη ανάκαμψη από το 2023.
Οι παραπάνω επισημάνσεις ανήκουν στην Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρο του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω. Η κ. Σβύνου γνωρίζει πoλύ καλά τα δεδομένα, καθώς είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου που έχει πραγματοποιήσει φέτος, με εντολή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τέσσερις έρευνες μεταξύ των ξενοδόχων όλης της χώρας, για να αποτυπώσει με ακρίβεια την κατάσταση του κλάδου, ο οποίος έχει δεχθεί συντριπτικό χτύπημα από την πανδημία Covid 19.
Μιλώντας λοιπόν χθες στη συζήτηση για «Το μέλλον του Τουρισμού την εποχή της πανδημίας Covid-19», στο πλαίσιο της 6ης απονομής των Greek Hospitality Awards, ανέφερε ότι οι ξενοδόχοι θα είναι ευχαριστημένοι αν το 2021 πετύχουν το 70% των αφίξεων και το 60% των εσόδων του 2019. Περιμένουμε μία πλήρη ανάκαμψη από το 2023, υπογράμμισε η κα Σβύνου, συμπληρώνοντας ότι για το 2021 «κρατάμε μικρό καλάθι». Για φέτος, εκτιμά ότι τα έσοδα στα ξενοδοχεία θα είναι μειωμένα κατά 70% και η απασχόληση κατά 35%.
Το άνοιγμα φέτος των ξενοδοχείων ήταν «ηρωικό», προκειμένου να στηριχθούν οι τοπικές οικονομίες και η απασχόληση, καθώς πολλές περιοχές εξαρτώνται από τον τουρισμό, είπε η κα Σβύνου και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Κως κατά 90% εξαρτάται από τον τουρισμό. Επίσης υπογράμμισε ότι μέχρι την επόμενη θερινή σεζόν θα χρειαστούν κινήσεις στήριξης για την εξασφάλιση της ρευστότητας, ειδικά για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα οποία αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.
Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε και ο Νοέλ Ιωσηφίδης, πρώην πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων ΑΒΤΑ της Μεγάλης Βρετανίας. Ο κ. Ιωσηφίδης ανέφερε ότι με την εμφάνιση του κορωνοϊού, άρχισαν οι μαζικές ακυρώσεις. Ο Ιούλιος άρχισε σχετικά καλά, όμως στη συνέχεια σταμάτησε ο τουρισμός, αρχίζοντας από την Ισπανία και άλλες χώρες που έμπαιναν σε καραντίνα.
Την κυβέρνηση της Βρετανίας δεν την ενδιέφερε το outbound tourism. Σήμερα, συμπλήρωσε, οι κρατήσεις είναι μόνο της τελευταίας στιγμής και για το σύνολο του έτους η αγορά για την Ελλάδα θα είναι 75-80% κάτω. Δεν παίρνουμε καθόλου κρατήσεις, αυτή τη στιγμή, είπε και όσοι ταξιδεύουν τώρα είναι της τελευταίας στιγμής, με πολύ χαμηλές τιμές -δεν είναι η αγορά που θέλουμε.
Ο κ. Ιωσηφίδης προέβλεψε ότι το 2021 η βρετανική αγορά θα είναι 30% κάτω από ό,τι το 2019, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι tour operators δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τα προγράμματα που είχαν πριν. Αυτή τη στιγμή, ποσοστό 80% των προκρατήσεων για την επόμενη χρονιά προέρχεται από τις φετινές ακυρώσεις, είπε και προέβλεψε ότι το 2023 θα φτάσουμε στα νούμερα του 2019.
Από πλευράς της TUI, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού οργανισμού, o Γιώργος Δήμας, επικεφαλής της TUI Ελλάδος, Ισλανδίας, Λαπωνίας, εκτίμησε ότι η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως πήγαν φέτος καλά δεδομένων των συνθηκών, ενώ καλά πήγε και η Πελοπόννησος, η οποία τώρα, προς το τέλος της σεζόν, παρουσιάζει μια πτώση. Πτώση έχει και η Ζάκυνθος, λόγω του ότι σταμάτησαν οι Αγγλοι. H χώρα μας, όπως ανέφερε, θα έχει σημαντική άνοδο το 2021, που είναι μια μεταβατική χρονιά, τα συμβόλαια έχουν ήδη συμφωνηθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει τα νούμερα του 2019, κάτι που θα πάρει αρκετό χρόνο. Θετικό πάντως αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των υποψήφιων τουριστών για την επόμενη χρονιά από όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δήμα, είναι πολύ πιο δημοφιλή τα πακέτα, από τα μεμονωμένα ταξίδια.
Τέλος, ο Δημήτριος Φραγκάκης, Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), ανέφερε ότι η χώρα στο κομμάτι του τουρισμού βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση προσαρμογής, ενώ και το 2021 θα είναι επίσης δύσκολη χρονιά και θα απαιτηθεί χρόνος για την επιστροφή σε φυσιολογικά επίπεδα.
Euro2day.gr