Περίπου 111 χιλιάδες «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια της Πειραιώς, τα οποία διαθέτουν υποθήκες επί ακινήτων, θα αλλάξουν χέρια, μέσω δύο τιτλοποιήσεων, τους επόμενους 12 μήνες.
Κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Α΄ τριμήνου, η διοίκηση της τράπεζας γνωστοποίησε ότι οι δύο προγραμματιζόμενες, πριν την πανδημία, τιτλοποιήσεις θα ξεκινήσουν εντός της χρονιάς, με στόχο να ολοκληρωθούν το αργότερο στις αρχές του 2021, ενώ η επίπτωση στα κεφάλαια από τη ζημιά δεν θα ξεπεράσει το προϋπολογισμένο ύψος.
Η πρώτη τιτλοποίηση (project Phoenix) αφορά σε 58 χιλ. στεγαστικά δάνεια, μικτής λογιστικής αξίας 2 δισ. ευρώ. Στην πλειονότητά τους (67%) είναι καταγγελμένα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση. Η μέση απαίτηση ανά δανειολήπτη ( σ.σ. σύνολο 22 χιλ.) διαμορφώνεται στις 90 χιλ. ευρώ, ενώ η μέση εναπομένουσα διάρκεια του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε περίπου 20 έτη.
Η τράπεζα εκτιμά ότι οι τίτλοι πρώτης διαβάθμισης (senior notes) της εν λόγω τιτλοποίησης θα έχουν ονομαστική αξία περίπου 900 εκατ. ευρώ. Η Πειραιώς θα διατηρήσει το 100% των senior notes και θα πωλήσει στον προτιμητέο επενδυτή ως το 95% των τίτλων ενδιάμεσης (mezzanine) και χαμηλής (junior) διαβάθμισης.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την εκκίνηση της διαδικασίας, στα τέλη του Α’ τριμήνου της φετινής χρονιάς, με κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών το Μάρτιο και δεσμευτικών το Μάιο. Χρονοδιάγραμμα που ανατράπηκε, λόγω της πανδημίας. Πλέον, η διαδικασία βρίσκεται στη φάση του pre-rating του χαρτοφυλακίου και θα ακολουθήσει η αποστολή NDAs στους επενδυτές.
Στόχος της Πειραιώς είναι εντός της χρονιάς να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία και για τη δεύτερη τιτλοποίηση (project Vega), η οποία περιλαμβάνει 53 χιλιάδες ενυπόθηκα δάνεια, στην πλειονότητά τους καταγγελμένα ( σ.σ. το 70% του χαρτοφυλακίου) όλων των κατηγοριών. Η μικτή λογιστική αξία των δανείων ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών δάνεια περίπου 1 δισ. ευρώ είναι στεγαστικά και 4 δισ. εταιρικά (μικρών, μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων).
Η τράπεζα θα συστήσει 3 οχήματα ειδικού σκοπού ( SPVs), στα οποία θα μεταβιβάσει τα παραπάνω δάνεια, ανά κατηγορία. Εκτιμάται ότι η ονομαστική αξία των senior note τίτλων, που θα εκδώσουν τα τρία SPVs, θα ανέλθει πέριξ του 1,4 δισ. ευρώ.
Τα δάνεια που θα ενταχθούν στις δύο τιτλοποιήσεις αναμένεται να μεταφερθούν στα οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs) εντός Ιουλίου.
Ζημιά της τάξης των 1,1 με 1,4 δισ. ευρώ
Η Πειραιώς εκτιμά ότι η ζημιά από την πώληση των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης των δύο τιτλοποιήσεων, θα κινηθεί μεταξύ 1,1 με 1,4 δισ. ευρώ (15% με 20% της μικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. ευρώ των δύο προς τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων).
Η παραπάνω εκτίμηση είναι ελαφρώς δυσμενέστερη, σε σχέση με αυτή του περασμένου Φεβρουαρίου, η οποία έκανε λόγο για ζημιά 1 με 1,1 δισ. ευρώ. Ο λόγος είναι η επιδείνωση των προοπτικών της εγχώριας οικονομίας, εξαιτίας της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι για να λάβουν οι senior note τίτλοι κρατική εγγύηση, όπως επιδιώκει η Πειραιώς, θα πρέπει να εξασφαλισθεί πιστοληπτική διαβάθμιση τουλάχιστον BB-. Λόγω της επιδείνωσης στο outlook της οικονομίας, η λήψη του αναγκαίου rating οδήγησε ή ενδέχεται να οδηγήσει σε ελαφρά μείωση της ονομαστικής αξίας των senior notes τίτλων και υψηλότερη ζημιά. Αυτό τουλάχιστον έδειξε η πρώτη έμπρακτη περίπτωση (σ.σ. το τρίτο SPV της τιτλοποίησης Cairo).
Η αύξηση της ζημιάς, θα αντισταθμιστεί, όμως, από το γεγονός ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει, πλέον, με μηδενικό συντελεστή στάθμισης τους τίτλους πρώτης διαβάθμισης, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο δεν είχε λάβει ακόμη τις αποφάσεις της. Έτσι, η Πειραιώς εκτιμά ότι η επίπτωση στα κεφάλαια από τη ζημιά των τιτλοποιήσεων θα διαμορφωθεί, τελικώς, στα επίπεδα που είχε προαναγγείλει (περίπου 180 μ.β.).
Ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι στις δύο τιτλοποιήσεις ακούγεται ότι θα λειτουργήσουν JP Morgan (project Phoenix) και UBS (project Vega), ενώ ρόλο συμβούλου ως προς τη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου έχει αναλάβει, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η Alantra.
«Σπάει» σε Holding και «νέα Πειραιώς»
Με δεδομένο ότι οι παραπάνω ζημιές δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τη φετινή κερδοφορία, η Πειραιώς θα προχωρήσει σε εταιρικό μετασχηματισμό, ώστε να μην ενεργοποιηθεί η διάταξη του νόμου Χαρδούβελη, που επιβάλει αύξηση κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου.
Θα αποσχισθεί, δηλαδή, ο κλάδος τραπεζικών εργασιών και θα εισφερθεί σε νέα τραπεζική εταιρεία (νέα Πειραιώς), με ημερομηνία μετασχηματισμού την 31η Ιουλίου. Η νέα Πειραιώς θα ελέγχεται κατά 100% από την εισηγμένη, που θα μετατραπεί σε εταιρεία Συμμετοχών. Ο εταιρικός μετασχηματισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.
Η νέα Πειραιώς θα διατηρήσει το 100% των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης των δύο τιτλοποιήσεων, ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ, οι οποίες θα λάβουν κρατική εγγύηση καθώς και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης.
Η Πειραιώς Συμμετοχών, πέραν του 100% της νέας Πειραιώς, θα διατηρήσει το 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης των τιτλοποιήσεων Vega και Phoenix, με σκοπό να μεταβιβάσει μέρος ή το σύνολό τους στους αγοραστές, εγγράφοντας τη ζημιά.
Χρήστος Κίτσιος kitsios@euro2day.gr
euro2day.gr