Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Περίπου 900 εκατ.ευρώ απ'τις τράπεζες στην αγορά των στεγαστικών δανείων

01/11/2021
45 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Σε αναπτυξιακή φάση έπειτα από μια δεκαετία στασιμότητας βρίσκεται πλέον η στεγαστική πίστη στην Ελλάδα και αρμόδια τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στο συγκεκριμένο τομέα θα αγγίξουν τα 900 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Το ενδιαφέρον των νοικοκυριών έχει αυξηθεί, όμως ο μεγάλος χρόνος εκταμίευσης ενός στεγαστικού δανείου που το 2020 ξεπερνούσε τους 4 μήνες αποτελεί έναν από τους ανασταλτικούς παράγοντες. Ο χρόνος αυτός εκτιμάται πλέον ότι θα μειωθεί δραστικά, καθώς η αγορά και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται (δημόσιες υπηρεσίες και δικαστήρια) επανέρχονται πλέον στην κανονικότητα μετά την λήψη των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας αλλά και της σταδιακής ψηφιοποίησης των διαδικασιών.

Σήμερα, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέσο στεγαστικό δάνειο κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 70.000 - 90.000, οι επτά στις δέκα αιτήσεις εγκρίνονται, ενώ η ιδία συμμετοχή του δανειολήπτη θα πρέπει να ανέρχεται περίπου στο 25% της αξίας του ακινήτου.

Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που εντοπίζονται στη διαδικασία αγοράς του ακινήτου και προκαλούν καθυστερήσεις είναι:
 
- Μη πλήρη οικονομικά στοιχεία και ασάφειες εισοδημάτων και υποχρεώσεων κατά την αξιολόγηση της οικονομικής προέγκρισης.
 
- Καθυστέρηση στην εύρεση του προς αγορά ακινήτου ή αλλαγές του ακινήτου ενδιαφέροντος κατά την διαδικασία.
 
- Ελλείψεις στα απαιτούμενα δικαιολογητικά του ακινήτου.
 
- Προβλήματα τεχνικής και νομικής φύσης του ακινήτου (αυθαίρετα τμήματα, ασυμφωνίες στα έγγραφα, προβλήματα ταυτοποίησης ακινήτου, βάρη στο ακίνητο, κ.λ.π). Οι πιο σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται κατά την επίλυση των προβλημάτων αυτών.
 
- Διαδικασία υπογραφής συμβολαίου αγοράς και διεκπεραίωσης φορολογικών υποχρεώσεων.
 
- Χρονοβόρα διαδικασία μεταγραφής των συμβολαίων αγοράς στα κατά τόπους Κτηματολογικά γραφεία / Υποθηκοφυλακεία.

Γι' αυτό και ο ενδιαφερόμενος δανειολήπτης καλείται να ενημερώνει αναλυτικά τον σύμβουλο της τράπεζας στον οποίο θα απευθυνθεί για το δάνειό του για όλες τις λεπτομέρειες, καθώς και να έχει φροντίσει να προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά.



Πηγή: Reporter.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ