Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών, τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις τράπεζες και την PwC το πρόγραμμα-γέφυρα για την 9μηνη ρύθμιση των στεγαστικών δάνειων με εγγύηση την πρώτη κατοικία, η ισχύς της οποίας θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021.
Η «κορονο-ρύθμιση» στηρίζεται στην επιδότηση από το κράτος της δόσης, κλιμακωτά, ανάλογα την κατάσταση του δανείου. Μια επιδότηση που θα βαίνει σταδιακά μειούμενη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr τα στεγαστικά δάνεια μη εξυπηρετούμενα αλλά και όσα ήταν ενήμερα τον Φεβρουάριο του 2020 που μπορούν να κάνει χρήση της «κορονο-ρύθμισης» υπολογίζονται στα 20-25 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην έκτακτου χαρακτήρα ρύθμιση, η οποία για πρώτη φορά απευθύνεται και στους συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών, διαδραματίζουν οι εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κι αυτό διότι στο χαρτοφυλάκιό τους βρίσκεται μεγάλος όγκος στεγαστικών δανείων όλων των αποχρώσεων: ενήμερων, αλλά ρυθμισμένων, μη εξυπηρετούμενων και κόκκινων. Πόσω μάλλον μετά την πολιτική του carve out που ακολουθούν το ένα μετά το άλλο τα πιστωτικά ιδρύματα.
Η στρατηγική
Η 9μηνη διάρκεια της ρύθμισης δεν επελέγη τυχαία, αλλά εξυπηρετεί μια συγκεκριμένη στρατηγική την οποία υπαγορεύει το «χτύπημα» της υγειονομικής κρίσης της Covid-19 στα εισοδήματα των νοικοκυριών σε συνάρτηση με τις εκτιμήσεις για το χρονικό βάθος των συνεπειών της αλλά και την χρονική περίοδο που γεννά θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.
«Το δεύτερο τρίμηνο κάθε έτους δημιουργούνται οι νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, άρα ενισχύεται το εισόδημα, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού απασχολείται σε όλο το εύρος των υπηρεσιών της βιομηχανίας του τουρισμού. Η ρύθμιση, λοιπόν, αποτελεί θετικό μέτρο. Θα εξομαλύνει την κατάσταση στις πληρωμές των στεγαστικών δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία και θα μας φθάσει όλους, δανειολήπτες και πιστωτές, στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς και υγιείς οικονομικά », δηλώνει στο Euro2day ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων – καθώς διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο άνω των 27 δισ. ευρώ της Τράπεζας ΠειραιώςΠΕΙΡ 3,36% – της Intrum Hellas Γιώργος Γεωργακόπουλος.
Η εταιρεία σε συνεργασία με την τράπεζα Πειραιώς, στην οποία ανήκει το 20% των μετοχών της και τον σουηδικό όμιλο Intrum που ελέγχει το 80%, έχει ήδη ρυθμίσει μέσω αναστολών 2,5 δισ. ευρώ δάνεια στο πλαίσιο της βραχυπρόθεσμης δέσμης μέτρων στήριξης νοικοκυριών και εταιρειών και σχεδιάζει αρχής γενομένης από τις αρχές Ιουνίου να προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ.
Τα «δοκάρια» της ρύθμισης
Όσον αφορά την περίμετρο των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις του προγράμματος-γέφυρα ο κ. Γεωργακόπουλος υπογραμμίζει ότι «στόχος της επικείμενης ρύθμισης είναι να στηρίξει και να κρατήσει όρθιες δύο βασικές κατηγορίες δανειοληπτών: τους πιο αδύναμους αλλά και τους πιο υγιείς, τους έως και πριν την κρίση «καλοπληρωτές». Πρέπει να τους κρατήσουμε όρθιους και να τους μειώσουμε τα βάρη καθώς η παρούσα κρίση δεν προέκυψε από δικές τους ενέργειες».
Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τα κριτήρια της ρύθμισης ο συνεπής και ενήμερος δανειολήπτης θα έχει το προνόμιο να λάβει το μέγιστο ποσοστό της κρατικής επιδότησης ενώ οι πλέον αδύναμοι θα αποκτήσουν ομπρέλα προστασίας για το σπίτι τους.