Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο ΕΠΟΤ – Παράθυρο στο Μέλλον για τον Τουρισμό και την Επιχειρηματικότητα με συνδιοργανωτή, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων Γεώργιος Καραγιάννης του Επιμελητηρίου, στη Ρόδο.
Η αίθουσα κατάμεστη, με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά COVID-19, συμπληρώθηκε από τους φίλους και μέλη της ΕΠΟΤ που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον διαδικτυακά. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου φιλοξένησε και στήριξε την εκδήλωση ενώ προηγήθηκε υποδειγματική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για την ανάπτυξη δεικτών που θα πλαισιώσουν το παρατηρητήριο για τη Δωδεκάνησο.
Τα θέματα της εκδήλωσης επεξεργάστηκαν ομάδες μελέτης και έρευνας της ΕΠΟΤ.
Τους δείκτες αειφορίας και ανταγωνιστικότητας παρουσίασε ο Δρ Μιχάλης Τοανόγλου, καθηγητής Ξενοδοχειακών & Τουριστικών Σπουδών – Jeonju University, South Korea, Ιδρυτικό Μέλος ΕΠΟΤ. Ομάδα έργου της ΕΠΟΤ στη συνέχεια θα εκπονήσει έναν οδηγό επιλογής και εφαρμογής δεικτών πάνω σε τρείς βασικούς άξονες.
Α) Στοιχεία και Δείκτες που θα αποτυπώνουν τις πραγματικές επιδόσεις του Τουρισμού καθώς και δεδομένα-μεταβολές που έχουν ιδιαίτερο νόημα για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και γενικότερα την οικονομία του προορισμού.
Β) Δείκτες με βάση τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά του προορισμού ώστε να μπορεί να καταγραφεί η πίεση που δέχονται οι διαθέσιμοι πόροι
(κυρίως οι μη ανανεώσιμοι). Στόχος είναι η επιλογή στρατηγικών αποφάσεων για μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.
Γ) Ομάδα δεικτών που από την συλλογή των δεδομένων τους αλλά και των μεταβολών τους μπορούμε να υποδείξουμε κρίσιμα σημεία και δυσμενείς παραμέτρους ώστε να προσεγγίσουμε με ωριμότητα τη συζήτηση για επιθυμητά ή απαγορευτικά όρια και κατά συνέπεια να αξιολογήσουμε τη φέρουσα ικανότητα με τρόπο αξιόπιστο αλλά και κατανοητό από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Αν και οι τρείς ομάδες δεικτών μπορεί να έχουν διαφορετική χρησιμότητα, επιλεκτική συλλογή από τις τρεις διαφορετικές ομάδες θα μας δίνει την ευκαιρία ανάλογα με την θεματική που θέλουμε να εξετάσουμε, να συνθέτουμε και το ανάλογο εργαλείο (δεικτών & στατιστικών) για το σκοπό ακριβώς που το χρειαζόμαστε κάθε φορά.
Το flash back στην ιστορία, με έρευνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, προλόγισε προσδίδοντας την μεγάλη αξία του ιστορικού υλικού που φιλοξενούν, η κυρία Ειρήνη Τόλιου, προϊσταμένη των ΓΑΚ Ρόδου, με μεγάλη εμπειρία, και έργο, η οποία προσφέρει την αμέριστη συνεργασία της. Την έρευνα με θέμα την ιστορία του τουρισμού κατά την περίοδο Ιταλικής Διοίκησης, παρουσίασε η Άντα Καραγιάννη, πρόεδρος ΕΠΟΤ. Τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα η Ρόδος είχαν όλα τα προσόντα για ασφαλή ανάπτυξη του τουρισμού στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής της Ιταλίας. Θεωρείται πόρος όχι μόνο οικονομικός αλλά και πνευματικός. Για την προώθηση της Ρόδου ως δημοφιλή προορισμό και τουριστικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργήθηκε το 1924 το γραφείο προπαγάνδας και τουρισμού και ξεκινάει η ανάπτυξη με εφαρμογή υποδειγματικής ολιστικής στρατηγικής μάρκετινγκ. Παρακολουθούν τις τάσεις της αγοράς, τις ανάγκες του πελάτη και προσαρμόζουν ανάλογα το προϊόν. Δίνουν προτεραιότητα στις υποδομές: αεροδρόμια, οδοποιία (το 1912 το οδικό δίκτυο ήταν περίπου 26 χλμ, το 1938 έφθανε τα 300 χλμ), τακτικές συνδέσεις πλοίων, κατασκευή λιμένα, υδροπλάνα, γιώτινγκ, κρουαζιέρα, κατασκευή σύγχρονων ξενοδοχείων, υποδομές αναψυχής, συντήρηση μεσαιωνικών μνημείων, ανέγερση Νέας Πόλης σε αρμονία με την Μεσαιωνική.
Το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο βασίζεται στον τουρισμό ευεξίας λόγω κλίματος, τον ιαματικό τουρισμό στις Πηγές Καλλιθέας, τον πολιτιστικό, θαλάσσιο, τουρισμό βουνού ακόμη και επιχειρηματικό. Εργαλεία προώθησης και επικοινωνίας: οι διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, η διάδοση τοπικών προϊόντων, διαφήμιση, άρθρα, φυλλάδια και οδηγοί, φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό. Τα δίκτυα διανομής που αναπτύχθηκαν μέσω της ΕΝΙΤ (Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού Ιταλίας) σε όλο τον κόσμο συνέβαλαν καθοριστικά στην αποτελεσματικότητα της στρατηγικής και δίνουν πολλά μηνύματα για πρωτοβουλίες στο σήμερα.
Την επιστημονική πορεία της ΕΠΟΤ παραστατικά παρουσίασε ο κ. Γιώργος Μπαρμπούτης Εμπειρογνώμων Management & Marketing Τουρισμού, ιδρυτικό μέλος ΕΠΟΤ, πρωτεργάτης στην επανίδρυση του Σωματείου. Αυτή η Επιστημονική Ομάδα και Δεξαμενή Σκέψης έχει μια προϊστορία από το 2001 που άφησε αποτύπωμα επωφελές για τον τόπο και τον τουρισμό με τις πρωτοβουλίες, τις θέσεις, τις διοργανώσεις και τα θέματα που ανέπτυξε μέσα στους κόλπους του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με τη συνεργασία της ΔΕΤΑΠ. Το παραχθέν έργο μεταξύ άλλων περιελάμβανε: τρεις πρωτογενείς έρευνες στη
Ρόδο, Κω, Κάρπαθο, την μελέτη του Μαθητικού Τουρισμού, τρία διεθνή τουριστικά fora, το project Ο Κολοσσός: εμβληματική προσέγγιση όραμα για τον Τουρισμό της Ρόδου, μεταξύ άλλων. Η επαναδραστηριοποίηση ενεργοποιήθηκε από τον προβληματισμό για την τωρινή οικονομία του τόπου μας και της χώρας, το αίσθημα χρέους στην ιστορία της ΕΠΟΤ, το αίσθημα ευθύνης στο μέλλον του τόπου. Σήμερα, Η ΕΠΟΤ Tourism Think Tank (www.epot.gr) είναι ένας ανεξάρτητος, εθελοντικός, μη κερδοσκοπικός, κοινωφελής οργανισμός που απαρτίζεται από επαγγελματίες, εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκούς και προσεγγίζει με ολιστική, αειφορική αλλά συνάμα και με παγκόσμια ματιά το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται τουρισμός για να προτείνει μέσα από τη διάχυση ιδεών και επιστημονικά τεκμηριωμένων θέσεων, λύσεις ρεαλιστικές στα θέματά του.
Στη βράβευση του Δρα Μιλτιάδη Λογοθέτη από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Πάππου και τον αντιπρόεδρο της ΕΠΟΤ κ. Χαράλαμπο Λουκαρά «για το έργο του και την προσφορά του στην οικονομική και ιστορική επιστήμη, στον πολιτισμό και την παιδεία, ιδιαίτερα όμως στον Τουρισμό», συγκίνηση και σεβασμός διαπέρασε όλους τους παρευρισκόμενους. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τον κ. Λογοθέτη πρωτεργάτη του επιστημονικού έργου στον τουρισμό. Υπηρέτησε επί 30 έτη ως διευθυντής του Επιμελητηρίου, ως σύμβουλος στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, δίδαξε στην ΑΣΤΕΡ, διετέλεσε πρόεδρος στο οικονομικό επιμελητήριο και στο Ίδρυμα Υποτροφιών, μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Τίμησε τη Δωδεκάνησο με το ήθος, τη γνώση, την εργασία του, τα σπάνια χαρίσματα που διαθέτει, την οξυδέρκεια και αποτελεσματικότητά του. Το συγγραφικό του έργο αποτελεί αντικείμενο μελέτης και μάθησης. Η προσφορά του σε εθνικό επίπεδο στον τουρισμό, τεράστια. Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και εκτίμηση στο πρόσωπό του, ο κ. Πάππου πρόβαλε τη δέσμευση να προστατεύσουμε το έργο του και να το εμπλουτίσουμε με τη βοήθειά του. Την ευγνωμοσύνη, εκτίμηση και θαυμασμό περιείχαν και οι τοποθετήσεις των κ. Γιάννη Παπαδημήτρη Διευθυντού Επιμελητηρίου και Γεν.Γραμματέα ΕΠΟΤ, κ. Γιάννη Φώτη, ιδρυτικού μέλους ΕΠΟΤ και κ. Χαράλαμπου Λουκαρά αντιπροέδρου ΕΠΟΤ. Παρουσίασαν γλαφυρά την προσωπικότητά του μέσα από τη συνεργασία τους επιβεβαιώνοντας ότι στον κλάδο του τουρισμού συγκεντρωμένα και αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για τη Δωδεκάνησο από το ξεκίνημα του τουριστικού θαύματος καθώς και ιστορικά στοιχεία βρίσκει κανείς μόνο στα βιβλία του κου Λογοθέτη. Έδωσαν δε έμφαση, σε μια άλλη άγνωστη πτυχή, αυτή της γενναιόδωρης φροντίδας και υποστήριξης των νέων στα πρώτα τους βήματα και στο ερευνητικό τους έργο (μεταπτυχιακό, διδακτορικό) που καθόρισε την μετέπειτα εξέλιξή τους. Ακολούθησαν οι βραβεύσεις από τους δύο φορείς προς τον Δρα Μιλτιάδη Λογοθέτη.
Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γιώργος Τσέλιος, ιδρυτικό μέλος ΕΠΟΤ. Παραβρέθηκαν: ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος ΠΡΟΤΟΥΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Μανώλης Μαρκόπουλος, ο αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γεώργιος Αντώνογλου και ο οικονομικός επόπτης κ. Απόστολος Ασπράκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου κ. Γιώργος Ματσίγκος, ο αντιπρόεδρος οικονομικού επιμελητηρίου κ. Φώτης Κασσέκας, ο διευθυντής Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ.Μανώλης Σαββής, μέλη της ΕΠΟΤ και του Επιμελητηρίου
Δωδεκανήσου και πολλοί φίλοι. Τοποθετήθηκαν με σημαντικές επισημάνσεις τόσο για την κατάσταση στον τουρισμό όσο και για τον τιμώμενο, οι: κ. Χρήστος Μιχαλάκης πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Δωδεκανήσου, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η κα Πέρσα Φώκιαλη, ο κ. Αγαπητός Ξάνθης πρώην προϊστάμενος ΕΟΤ – Περιφερειακή Υπηρεσία Δωδεκανήσου.
Πληροφορίες για την ΕΠΟΤ Tourism Think Tank και το υλικό της εκδήλωσης θα είναι διαθέσιμα στο website: www.epot.gr , www.ebed.gr και στο facebook EPOT Tourism Think Tank.
Πηγή:www.dimokratiki.gr