Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

12 Οκτωβρίου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας

10/10/2024
8 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Το 2024 συμπληρώνονται 10 χρόνια από το ψήφισμα της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (World Health Assembly)για την Παρηγορική Φροντίδα. Το ψήφισμα του διοικητικού σώματος του ΠΟΥ καλούσε όλες τις χώρες να «ενισχύσουν
 την παρηγορική φροντίδα ως συστατικό της ολοκληρωμένης φροντίδας καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής».

 Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έρχεται φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας 2024, στις 12 Οκτωβρίου, να απευθύνει το ερώτημα: Εισακούστηκε το ψήφισμα;Τι έχει εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις; Mε την ευκαιρία η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. (ξανα)ρωτά: Γιατί δεν έχουν λυθεί ακόμα τα προβλήματα παροχής Παρηγορικής Φροντίδας στην Ελλάδα;

Η Παρηγορική Φροντίδα είναι η ενεργητική ολιστική φροντίδα ατόμων όλων των ηλικιών με σοβαρό σχετιζόμενο με την υγεία “υποφέρειν” το οποίο οφείλεται σε σοβαρή ασθένεια και ειδικά εκείνων που βρίσκονται πλησίον του τέλους της ζωής. 

Στοχεύει να βελτιώσει την ποιότητας ζωής των ασθενών, των οικογενειών και των φροντιστών τους. Το σχετιζόμενομε τηνυγεία “υποφέρειν” είναι σοβαρό, όταν δεν μπορεί να ανακουφιστεί χωρίς Iατρικήπαρέμβαση και όταν διαταράσσει τη φυσική,κοινωνική, πνευματική και/ή συναισθηματικήλειτουργία.Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρειάζονται κάθε χρόνο παρηγορική φροντίδα. 

Η ανάγκη για την παροχή της, ειδικά στα συστήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, γίνεται εντονότερη λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, της αύξησης των μη μεταδοτικών και άλλων χρόνιων ασθενειών, της ανάγκης όλο και περισσότερων παιδιών για τις υπηρεσίες της.

 Η ενσωμάτωση της παρηγορητικής φροντίδας στα κρατικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι αναπόσπαστο μέρος του αιτήματος για Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από οικονομικούς κινδύνους, ενώ η ανεπαρκής ενσωμάτωσή της συμβάλλει στην έλλειψη δίκαιης πρόσβασης σε αυτά.

 Ο Παγκόσμιος Άτλαντας της Παρηγορικής Φροντίδας, στην εκπόνηση του οποίου συμμετείχε και η Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.) έδειξε ότι λιγότερο από το 15% ενηλίκων και παιδιών που χρειάζονται υπηρεσίες παρηγορικής φροντίδας την λαμβάνουν. 

Περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο με πόνο και άλλα εξαιρετικά επώδυνα συμπτώματα, λόγω έλλειψηςπρόσβασης στην παρηγορική φροντίδα και την θεραπεία του πόνου.

 Δυστυχώς, η ανάπτυξη της παρηγορητικής φροντίδας ανά τον κόσμο δεν ακολουθεί το μοντέλο δημόσιας υγείας που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ, ο οποίος δίνει έμφαση στην πολιτική, την εκπαίδευση, τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων, την ενδυνάμωση της κοινότητας, την έρευνα και εφαρμογή των επιστημονικών καινοτομιών.

 Η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. εδώ και 27 χρόνια, μέσα από το εκπαιδευτικό, ενημερωτικό και θεσμικό της ρόλο αλλά και μέσα από την δωρεάν παροχή υπηρεσιών θεραπείας πόνου και παρηγορικήςφροντίδας,αγωνίζεται για την εφαρμογή των αιτημάτων της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας στη χώρα μας.Για όλες αυτές τις δράσεις η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. μπήκε επίσημα στον Παγκόσμιο Χάρτη της Παρηγορικής Φροντίδας. Για περισσότερες πληροφορίες, υλικό και παραπομπές επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. http://www.grpalliative.gr/


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΗΣΥΑ 

Δρ ΕΛΛΗ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

ΣΥΝΤ/ΣΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΝΑΙΣΘ.ΤΜΗΜ

& ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΟΝΟΥ ΓΝΚΥΚΩ

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ