Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

401,4 εκατ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ξενοδοχειακές και τουριστικές επενδύσεις (δείτε για Κω)

02/11/2022
99 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Τέσσερις σημαντικές ξενοδοχειακές επενδύσεις, συνολικού ύψους 91,4 εκατ. €, περιλαμβάνονται στις 41 δανειακές συμβάσεις  του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που απέστειλε, σήμερα, Τρίτη 1η Νοεμβρίου, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Τα στοιχεία αφορούν στο σύνολο των δανειακών συμβάσεων που υπογράφηκαν έως την 31η.10.2022.

– ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, για το έργο ανακαίνιση ολοκληρωμένης μορφής και αναβάθμιση στην κατηγορία 5* ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Χερσόνησο Ηρακλείου, προϋπολογισμού 42.375.000 €. Η εταιρία είναι συμφερόντων της κας. Μαρίτας Καράτζη και αφορά στο ξενοδοχείο Village Resort & Waterpark που εξαγοράστηκε τον Ιούλιο 2022, Το ανακαινισμένο ξενοδοχείο, με την επωνυμία Pnoe Breathing Life, θα λειτουργήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό τον Ιούνιο 2023.
 ΠΑΤΟΥΡΗΣ, για το έργο κατασκευή νέου ξενοδοχείου 261 δωματίων 5* στην Κω, προϋπολογισμού 40 εκατ. €.
– Patmos Aktis, για επέκταση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακής μονάδας, προϋπολογισμού 8 εκατ. €. Πρόκειται για το γνωστό ομώνυμο εμβληματικό ξενοδοχείο στην Πάτμο που εξαγόρασε το Επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap (“SMERC”), συμφερόντων Νίκου Καραμούζη, από την οικογένεια Νίκου Πουλιού και υλοποιείται η εξαγγελία για σημαντική αύξηση της δυναμικότητα των 175 κλινών που διαθέτει σήμερα.
– SPYRIDAKOS GROUP I.K.E, που αφορά στην ςνεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενου ξενοδοχείου και εξοπλισμού, στην Σέριφο, προϋπολογισμού 1,12 εκατ. €. 

 • Επιπροσθέτως στην λίστα περιλαμβάνονται και 2 ακόμη “τουριστικές” επενδύσεις, που αφορούν το rent a car με την Autohellas Hertz και την Olympic (Avis) να έχουν ενταχθεί αμφότερες για προμήθεια στόλου ηλεκτροκίνητων και plug-in υβριδικών οχημάτων με σκοπό την απόκτηση τροχαίου υλικού καθαρών αστικών μεταφορών, προϋπολογισμού 170 και 140 εκατ. €, αντίστοιχα. 
 • Οι συμβάσεις

  • Συνολικά, πρόκειται για 41 συμβάσεις, οι οποίες αφορούν στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ). Ο συνολικός προϋπολογισμός των ισάριθμων επενδυτικών σχεδίων που έχουν κατατεθεί στο Πρόγραμμα διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, 824,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια ΤΑΑ, 549,4 εκατ. ευρώ προέρχονται από εμπορικές τράπεζες και τα υπόλοιπα 439 εκατ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών.

   Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των παραπάνω δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί διαμορφώνεται σε 1,1% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων στα 11 έτη.

   Τα περισσότερα από τα επενδυτικά σχέδια (43%) που έχουν συμβασιοποιηθεί εμπίπτουν στον πυλώνα «Πράσινη μετάβαση» του Εθνικού Σχεδίου. Τα υπόλοιπα (57%) εντάσσονται σε κάποιον από τους πυλώνες: «Εξωστρέφεια», «Ψηφιακός μετασχηματισμός» και «Καινοτομία, Έρευνα & Ανάπτυξη». Μάλιστα, μερικά από τα 41 σχέδια σχετίζονται με περισσότερους του ενός πυλώνες. Η δε συνεισφορά των δανειακών συμβάσεων στον κλιματικό στόχο και ψηφιακό στόχο του Εθνικού Σχεδίου ανέρχεται στο 36% και 28%, αντίστοιχα.


  • Συνολικά, στο «Ελλάδα 2.0» έχουν υποβληθεί, προς το παρόν, 210 επενδυτικά σχέδια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια που προβλέπει το Πρόγραμμα (π.χ. αξιολόγηση, προ-έγκριση, έγκριση, συμβασιοποίηση). Ο προϋπολογισμός αυτών, ανέρχεται σε 8,22 δισ. ευρώ (3,48 δισ. ευρώ δάνεια ΤΑΑ, 2,74 δισ. ευρώ κεφάλαια τραπεζών και 2 δισ. ευρώ ίδια συμμετοχή). Μάλιστα, από τα 210 επενδυτικά σχέδια, 112, συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

   Οι επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί αφορούν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, π.χ. υπηρεσίες, μεταφορές, τουρισμός, μεταποίηση, ενέργεια, εμπόριο και κατασκευές.

   Στο δανειοδοτικό σκέλος του «Ελλάδα 2.0» συμμετέχουν τα εξής πιστωτικά ιδρύματα: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Optima Bank, και Παγκρήτια Τράπεζα. 

 • https://money-tourism.gr/

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ