Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Airbnb: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ αλλά και αποβολή από τις πλατφόρμες – Τι πρέπει να κάνουν

06/02/2024
368 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ αλλά και αποβολή από τις πλατφόρμες, κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb), αν παραλείψουν να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία για το 2023 στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Όσοι φορολογούμενοι δεν φροντίζουν να οριστικοποιήσουν στο Μητρώο της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2023 κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις ακόμα και εάν τα έχουν εισπράξει.

Έλεγχοι σε Airbnb
Από τον Μάρτιο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ξεκινήσει ελέγχους και διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων με βάση τα αναλυτικά δεδομένα που θα στείλουν στην ΑΑΔΕ οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VBRO.

Οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση τα αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές του 2023 που αναμένεται να αποστείλουν οι διεθνείς πλατφόρμες στον ελεγκτικό μηχανισμό μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2024.

Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, όνομα και κατόχου ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης, σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης κ.α.

Για τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης τα πρόστιμα ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φθάνουν έως 20.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Στους διαχειριστές ακινήτων επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ.

Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου προϋποθέσεων εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

Σε περίπτωση μη υποβολής ή υποβολής ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται στον διαχειριστή ακινήτου πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα κατά την ημέρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ. Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται στην περίπτωση που το εισόδημα που προκύπτει από την εκπρόθεσμη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονή.

Πηγή: ot.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ