Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ανεργοι: «Μπόνους» μισό επίδομα ανεργίας σε όσους βρίσκουν δουλειά

08/01/2023
80 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ριζικές αλλαγές έφερε το ξεκίνημα της νέας χρονιάς για τους εγγεγραμμένους ανέργους της ΔΥΠΑ.  Διπλά κερδισμένοι θα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που βρίσκουν δουλειά, καθώς θα αποκαθίστανται εργασιακά, θα λαμβάνουν μηνιαίως το μισθό τους κι επιπλέον θα λαμβάνουν το 50% του επιδόματος ανεργίας για όλο το διάστημα που υπολείπεται. Αντίθετα, χάνουν το δικαίωμα στο επίδομα οι άνεργοι που αρνούνται θέσεις εργασίας

Οι σχετικές διατάξεις τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τη δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 6867).

«Για πρώτη φορά δίνεται επίδομα εργασίας» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης και εξήγησε: «Εάν είσαι επιδοτούμενος άνεργος που παίρνει επίδομα ανεργίας και πιάσεις δουλειά, θα συνεχίσεις να παίρνεις το 50% του επιδόματος ανεργίας για όλο το διάστημα που υπολείπεται».

Όπως σημείωσε «ξεκινήσαμε από την 1η Ιανουαρίου του 2023, την υλοποίηση του νομοσχεδίου «Δουλειές ξανά», το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του πρώην ΟΑΕΔ και νυν Δ.ΥΠ.Α»

Παράδειγμα

Μιλώντας με παραδείγματα για το «επίδομα εργασίας» ανέφερε:

«Εάν έχω 12 μήνες επιδοτούμενης ανεργίας και τον τρίτο μήνα πιάνω δουλειά, θα συνεχίσω να παίρνω για άλλους εννιά μήνες το 50% του επιδόματος 

Όπως εκτίμησε «είναι επιβράβευση και κίνητρο για την ταχύτερη δυνατή επανένταξη στην αγορά εργασίας».

Επιπλέον ενημέρωσε πως δίνονται «300 ευρώ μπόνους σε μακροχρόνια ανέργους – πάνω από πέντε χρόνια-  οι οποίοι θα ρθουν στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και θα κάνουν ένα ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης για να δούμε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε να βρουν δουλειά ή να κάνουν κατάρτιση ή να κάνουν κάτι που θα μπορέσει να τους επαναενεργοποιήσει»

Εκτός μητρώων όσοι αρνηθούν εργασία

Από την άλλη πλευρά θα επιβάλλεται ποινή σε όποιον αρνείται να εργαστεί. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ένα σύστημα με βάση το οποίο διαγράφεται ένας άνεργος από τα Μητρώα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) έως και δύο χρόνια, όταν του προσφερθούν τρεις κατάλληλες δουλειές, που θα τις έχουν επιλέξει οι σύμβουλοι και τις απορρίψει και τις τρεις.

Ή δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα κατάρτισης ή αρνηθεί τη σύνταξη «Ατομικού Σχεδίου Δράσης», κατά τη διάρκεια της επιδότησής του.

«Την τρίτη φορά που θα αρνηθεί ένας άνεργος κατάλληλη θέση εργασίας, δηλαδή θέση που είναι ειδικότητας που ο άνεργος έχει δηλώσει ότι ψάχνει και είναι κοντά στον τόπο διαμονής του, διαγράφεται από το μητρώο ανέργων» σημείωσε ο κ. Πρωτοψάλτης. 


imerisia.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ