Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Αρκετοί Δωδεκανήσιοι επισκέπτονται και φέτος την Τουρκία για ψώνια

16/11/2023
483 Εμφανίσεις
1 Σχόλια

Ο καλός καιρός, τα τακτικά ακόμα δρομολόγια, οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές και η ισοτιμία ευρώ-λίρας, οδηγούν τους καταναλωτές κατά δεκάδες από τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία για διακοπές αλλά και για ψώνια.
Το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για συμμετοχή σε οργανωμένες εκδρομές αλλά και για μεμονωμένα ταξίδια κυρίως σε Μαρμαρίδα, Φετιγιέ και Μπόντρουμ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εναλλακτική λύση που έχουν βρει Δωδεκανήσιοι για να κάνουν τα ψώνια τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές απ΄ότι στα νησιά μας, αλλά και οικονομικές διακοπές.

Το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την Ελλάδα και ιδιαιτέρως τα νησιά μας όπου το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο εξαιτίας και του επιπλέον μεταφορικού κόστους, οδηγούν πολλούς κατοίκους των νησιών στα απέναντι τουρκικά παράλια όπου με λίγα χρήματα μπορούν να καλύψουν μια σειρά από ανάγκες.
Μετά από την περίοδο της πανδημίας κατά την οποία είχαν διακοπεί τα δρομολόγια, η επαναδρομολόγηση των πλοιαρίων κυρίως από τη Ρόδο και την Κω με προορισμό την Τουρκία σε συνδυασμό με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις των τελευταίων ετών, τόνωσε το ενδιαφέρον των Ελλήνων καταναλωτών που βρίσκουν στα απέναντι παράλια προϊόντα και υπηρεσίες σε τιμές πολύ χαμηλότερες.
Από νυφικά και γαμπριάτικα κοστούμια, ρούχα, παπούτσια και φόρμες για τα παιδιά, υπηρεσίες αισθητικής και κομμωτηρίου μέχρι τρόφιμα και τσιγάρα, και από έπιπλα μέχρι και ανταλλακτικά και λάστιχα αυτοκινήτων (!) οι επιλογές είναι πολλές και οι τιμές μειωμένες μέχρι και στο 1/10 απ’ ό,τι στα Δωδεκάνησα.
Οι Δωδεκανήσιοι επιστρέφουν με παραφουσκωμένες βαλίτσες από την Τουρκία ενώ για όσους επιλέγουν να επιπλώσουν το σπίτι τους, να αγοράσουν κουρτίνες και χαλιά, είδη υγιεινής αλλά και είδη κουζίνας και νοικοκυριού, υπάρχουν μεταφορικές εταιρείες που αναλαμβάνουν την ασφαλή μεταφορά τους στα νησιά.

Και μπορεί το φαινόμενο να μην είναι τωρινό, αλλά η παρατεταμένη οικονομική κρίση οδηγεί πλέον όλο και πιο συχνά όλο και περισσότερους Δωδεκανήσιους στην αγορά της Τουρκίας για διακοπές αλλά και για ψώνια.
Παράλληλα με την διευκόλυνση των καταναλωτών όμως, αποτελεί χρόνια πληγή στην τοπική αγορά αλλά ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η τουρκική λίρα έχει απωλέσει ένα τεράστιο ποσοστό της αξίας της, πολλοί Ελληνες καταφεύγουν στα τεράστια εμπορικά κέντρα για να ψωνίσουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές μια ευρεία γκάμα προϊόντων.
Το πλοίο της γραμμής αναχωρεί από Ρόδο και Κω και πολύ σύντομα φτάνει στα απέναντι παράλια όπου εκατοντάδες επιβάτες, αρκετοί για πολλοστή φορά, σπεύδουν στο εμπορικό κέντρο για να κάνουν τα ψώνια τους και να επιστρέψουν το απόγευμα.
Ο ανταγωνισμός είναι σχεδόν αδύνατον να αντιμετωπιστεί από τους τοπικούς εμπόρους, που αναγκάζονται να επιχειρούν σε ένα εχθρικό οικονομικό περιβάλλον προσπαθώντας να επιβιώσουν, όταν στα απέναντι τουρκικά παράλια τα ίδια προϊόντα διατίθενται έως και 70% φθηνότερα.
Οικογένειες, συνταξιούχοι, ηλικιωμένοι, χαμηλόμισθοι αλλά και νέοι άνθρωποι που τα έσοδά τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους εκμεταλλεύονται την κοντινή απόσταση και έχουν κάνει το δρομολόγιο πολλές φορές μέχρι σήμερα.
Οι καταστηματάρχες της Μαρμαρίδας, του Φετιγιέ, του Μπόντρουμ, από την δική τους πλευρά, εκτιμούν τους Ελληνες πελάτες «γιατί ξοδεύουν χρήματα» και κάθε φορά που φθάνουν τα ημερόπλοια με τους εκατοντάδες νησιώτες με τη βαλίτσα ανά χείρας, ξέρουν ότι θα γεμίσουν τα ταμεία τους.
Οι τοπικοί παραγωγοί δηλώνουν ότι οι Έλληνες βρίσκουν στην Τουρκία πολύ φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα και είδη ένδυσης, ενώ λόγω των παρόμοιων συνηθειών, οι γεύσεις και επιλογές Ελλήνων και Τούρκων δεν απέχουν πολύ. Με ένα ποσό της τάξεως των 15 ευρώ, οι Έλληνες πελάτες εξασφαλίζουν τα ψώνια μιας ολόκληρης εβδομάδας, διατείνονται ντόπιοι καταστηματάρχες ενώ με 100 ευρώ μπορεί να ντυθεί μια τετραμελής οικογένεια.
Τους καλοκαιρινούς μήνες οι τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στα Δωδεκάνησα, ενημερώνονται για την αγορά της Τουρκίας και τις πολύ χαμηλές τιμές και σπεύδουν να επωφεληθούν, αφήνοντας πολλά χρήματα στην «απέναντι» αγορά.
Η διαδικασία διευκολύνεται ακόμα περισσότερο αφού οι επισκέπτες μπορούν να πληρώσουν εκτός από την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, με μετρητά σε ευρώ χωρίς να κάνουν συνάλλαγμα αλλά και να πάρουν τα ρέστα τους σε ευρώ.
Η κίνηση προς το Μαρμαρίς και το Φετιγιέ από τη Ρόδο, περιορίζεται στη διάρκεια του χειμώνα λόγω του μικρού αριθμού ακτοπλοϊκών δρομολογίων και κυρίως επειδή δεν εκτελούνται αυθημερόν δρομολόγια, αλλά ακόμα η συγκοινωνία είναι πυκνή και εξυπηρετεί εκατοντάδες επισκέπτες που έχουν την επιλογή με λίγα χρήματα να μπορούν να κάνουν, πέρα από τα ψώνια τους, και τις διακοπές τους.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 1
Μανώλης
Μανώλης 17/11 - 16:06
Αγορά απέναντι
Δεν είναι μόνο η αγορά (τρόφιμα, ένδυση, υπόδηση, οικιακά, κλπ), είναι και η ακρίβεια των συγκοινωνιών, πλοίο και αεροπλάνο. Τι έγινε το ματαφορικό ισοδύναμο; Πάπαλα.................. Αθήνα θεσσαλονίκη με επιστροφή στην Τρενοσέ (προ Τεμπών) εισιτήριο 65+ 39 ευρώ, 4 ώρες. Νησί Πειραιά με επιστροφή πλοίο, εισιτήριο 104 ευρώ (seasmiles) κατάστρωμα και 12 ώρες. Αυτό βέβαια ισχύει και για τα εμπορεύματα. Μεταφορικός ρατσισμός σε βάρος μας.

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ