Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Αρχίζουν κινητοποιήσεις για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας

23/01/2024
194 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Η διεκδίκηση της αλλαγής κριτηρίων εποχικότητας και της επέκτασης του επιδόματος ανεργίας, θα ξεκινήσει από τη Ρόδο σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», μέσω μεγάλης κινητοποίησης που προγραμματίζει το Εργατικό Κέντρο Ρόδου εντός του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι προετοιμασίες, ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο να σταλεί από τη Ρόδο το μήνυμα για την άμεση ανάγκη δρομολόγησης των απαραίτητων διαδικασιών προκειμένου να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ως το μόνο όπλο απέναντι στην επίλυση του προβλήματος των κενών θέσεων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού. Στόχος είναι στον χορό των κινητοποιήσεων να μπουν και τα Εργατικά Κέντρα όλων των τουριστικών περιοχών της χώρας.

Το κοστολόγιο, με βάση τους υπολογισμούς του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, ανέρχεται σε περίπου 69 εκατ. ευρώ για 250.000 εποχικά απασχολούμενους το μεγαλύτερο μέρος των οποίων απασχολείται σε ξενοδοχεία και που η αλλαγή καθεστώτος στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας έχει υποβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητάς τους. Όπως εκτιμάται, οι δύο αυτές αλλαγές είναι κομβικές για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα και να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας που ταλανίζει ολόκληρο το οικοδόμημα του τουρισμού, καθώς μέσω αυτής της διαδικασίας θα ενισχυθεί το εισόδημά τους.

Σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας που έχει φέρει τα νοικοκυριά στα νησιά σε πλήρη απόγνωση η ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών καθίσταται πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Η επέκταση του επιδόματος ανεργίας αφορά σε περίπου 48.000 εποχικά απασχολούμενους στο νησί, δηλαδή περίπου το 85% του εργατικού δυναμικού εκτός από τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους στο νησί.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι εργαζόμενοι δικαιούνται επιδόματος 3 μηνών και 5 ημερών εφόσον έχουν συμπληρώσει από 101 έως 149 ημέρες εργασίας με την καταβολή του επιδόματος να διακόπτεται για την πλειονότητα των εργαζομένων τον μήνα Φεβρουάριο.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς εισόδημα έως την καταβολή του πρώτου μισθού της νέας σεζόν που για τους περισσότερους είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων τον Μάιο αλλά και για μεγάλο αριθμό, τον Ιούνιο.

Αλλαγή κριτηρίων εποχικότητας

Στην ανάγκη για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει την εποχικότητα στην απασχόληση, επικεντρώνεται εκ νέου το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου, ζήτημα για το οποίο ο πρόεδρός του κ. Παναγιώτης Εγγλέζος προγραμματίζει σειρά επαφών στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Στόχος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου είναι η διαμόρφωση ενός νέου εθνικού πλαισίου που θα ορίζει την εποχικότητα με βάση τη φύση του επαγγέλματος και την περιοχή απασχόλησής του, περιορίζοντας τις στρεβλώσεις και λύνοντας τα χέρια εργοδοτών και εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι ως εποχιακή θεωρείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν. 3144/2013, η εργασία που παρέχεται σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραρτήματα επιχειρήσεων οι οποίες από τη φύση τους, τις καιρικές ή ιδιαίτερες συνθήκες ή λόγω των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών λειτουργούν κατά ημερολογιακό έτος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δύο και μικρότερο από εννέα μήνες, κατά το υπόλοιπο δε χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους δεν απασχολούν προσωπικό που υπερβαίνει το 25% του μέσου όρου του προσωπικού, το οποίο απασχολούν κατά την περίοδο αιχμής της δραστηριότητάς τους.

Η εποχική εργασία, ως μορφή ευέλικτης απασχόλησης είναι η απασχόληση του εργαζομένου για συγκεκριμένους μήνες του έτους. Η εποχική απασχόληση εξυπηρετεί κυρίως, επιχειρήσεις με αμιγώς εποχική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις, καταστήματα και ξενοδοχεία που λειτουργούν μόνο στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Επίσης, χρησιμοποιείται και από επιχειρήσεις που καίτοι λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ορισμένες χρονικές περιόδους έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας και άρα αυξημένη ανάγκη για εργατικό δυναμικό.

Αξίζει, να σημειωθεί ότι συνήθως οι εποχικοί εργαζόμενοι δεν θεωρούνται μερικώς εργαζόμενοι, παρά μόνο στις περιπτώσεις που ισχύουν γι’ αυτούς και οι προϋποθέσεις για τη μερική απασχόληση, δηλαδή η παροχή της εποχιακής εργασίας λιγότερες ώρες τη μέρα.

Η ετήσια περίοδος παροχής της εποχικής απασχόλησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από δύο, ούτε μεγαλύτερη από εννέα μήνες.

Από τους 52.000 περίπου εργαζόμενους που αποτελούν το εργατικό δυναμικό της περιοχής, οι 48.000 είναι εποχικά εργαζόμενοι. Πηγή:www.dimokratiki.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Ανώνυμος
Ανώνυμος 25/01 - 14:42
ΑΡΓΗΣΑΝ
Τωρα καταλαβαν οτι με 3 μηνες επιδοματος δε θα μεινει εργαζομενος στον εποχιακο τουρισμο;Για 69 εκατομμύρια ευρω που ειναι το ολο κι ολο το κοστος ψαχνουν εργατικα χερια απο ρομά μεχρι φιλιππινεζους.
ελληνας
ελληνας 24/01 - 00:57
ο απολυτοσ εξεφτελισμος
εχετε πλεον ξεφτυλιστει παντελως. πιο ξεφτυλα για τους ελληνες δεν γινετε.αξιοι τησ μοιρας σας ειστε κακομοιροι μια ζωη στα τεσσερα ραγιαδες φοβησμενοι υποτακτικοι ολοι σαςεπρεπε να ειχατε επαναστατηση εδω και χρονια. ολη η ευρψπη εχει ξεσηκωθει και εσεισ ζητιανεβετε ξεφτιλες

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ