Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

ΑstraZeneca: Τι λέει ο καθ. κ. Μαγιορκίνης για όσους εμβολιάστηκαν με αυτό το σκεύασμα

09/05/2024
239 Εμφανίσεις
2 Σχόλια

Η απόφαση της Astrazeneca για απόσυρση του εμβολίου, ήταν εθελοντική και δεν σχετίζεται με τις παρενέργειες, όπως επισήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συνεχίζεται η συζήτηση σχετικά με την απόσυρση από την Astrazeneca, του εμβολίου κατά του κορονοϊού,  μήνες μετά την παραδοχή της εταιρείας ότι το σκεύασμα αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις.

Η εταιρεία απέδωσε την απόφαση για την απόσυρση του εμβολίου, στη μείωση της ζήτησης λόγω «πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί την Τρίτη (7/5) η ανακοίνωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ότι το εμβόλιο δεν έχει πλέον άδεια χρήσης.

«Το εμβόλιο αυτό έφτασε σε περιοχές που δεν κατάφερε να φτάσει κανένα άλλο»

Η Astrazeneca, αναγνωρίζει ότι το εμβόλιό της είναι πλέον παρωχημένο, τονίζει όμως ότι αποτέλεσε πολύτιμο όπλο στα αρχικά στάδια της πανδημίας:

«Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

Η απόφαση απόσυρσης όμως έρχεται τη στιγμή που ο φαρμακευτικός γίγαντας έχει μηνυθεί σε ομαδική αγωγή με τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιό του, προκάλεσε σοβαρές παρενέργειες ακόμη και θάνατο σε αρκετές περιπτώσεις.


«Η απόσυρση δεν σχετίζεται με τις παρενέργειες»

«Η απόφαση απόσυρσης δεν σχετίζεται με τις παρενέργειες», διαβεβαίωσε ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο MEGA.

«Είναι ένα ζήτημα που συζητείται από το 2021. Οι θρομβώσεις με θρομβοπενία είναι μια σπανιότατη παρενέργεια η οποία συνδέθηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο αλλά και με το εμβόλιο της Johnson and Johnson, δηλαδή εμβόλια που είχαν αδενοϊό.

Η απόσυρση του εμβόλιού δεν σχετίζεται με την παρενέργεια αλλά με το γεγονός ότι το εμβόλιο παράχθηκε για να αντιμετωπίσει την πανδημία και πλέον δεν είναι αποτελεσματικό γιατί δεν σκόπευαν ποτέ να το επικαιροποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τα επόμενα κύματα. Η εταιρεία απέσυρε την άδειά της από μόνη της όχι από τον Ρυθμιστικό Οργανισμό», σημείωσε.

«Η παρενέργεια αυτή είναι σπανιότατη. Δεν παράγεται αυτό το εμβόλιο εδώ και πολλά χρόνια. Ένα εμβόλιο έχει την άδεια όσο είναι αποτελεσματικό. Και άλλα εμβόλια έχουν αποσυρθεί γιατί δεν είναι αποτελεσματικά.

Το εν λόγω εμβόλιο έγινε για να πάει σε όλον τον κόσμο. Ήταν το μόνο που δεν χρειαζόταν βαθιά κατάψυξη και για αυτό κατάφερε να φτάσει εκεί που δεν έφτασε κανένα άλλο. Δόθηκε έτσι σε δυσπρόσιτες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου ευκολότερα και φθηνότερα.

Γι΄αυτό το στήριξε ο ΠΟΥ γιατί αυτό το εμβόλιο έφτασε στην Αφρική, στην Ινδία και σε περιοχές που δεν μπορούσαν να φτάσουν τα άλλα εμβόλια. Όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες», συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Οπως έχει ήδη τονίσει ο κ. Μαγιορκίνης : «Λέω υπεύθυνα ότι όσοι δεν εκδήλωσαν την παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα. Είναι 10 φορές πιο πιθανό να πεθάνουμε σε ατύχημα πηγαίνοντας στη δουλειά μας παρά από παρενέργειες του συγκεκριμένου σκευάσματος.

Εξάλλου όλα τα εμβόλια έχουν ένα κίνδυνο για σοβαρή παρενέργεια, έναν κίνδυνο όμως πολύ μικρής στατιστικής τάξης, συγκεκριμένα τάξης 1 προς 100.000. Τα φάρμακα που παίρνουμε καθημερινά για την αντιμετώπιση ενός απλού πονοκεφάλου, έχουν πολύ υψηλότερο στατιστικό κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής παρενέργειας».


«Έπαθα 2 θρομβώσεις 12 μέρες μετά τον εμβολιασμό»

Ο Αλέξανδρος Μεταξάκης που εμβολιάστηκε κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένας από τους ανθρώπους στον οποίο εκδηλώθηκε  η σπάνια παρενέργεια της εκδήλωσης θρόμβων και ο πρώτος Έλληνας που έχει καταθέσει μήνυση κατά της εταιρείας.

«Η περιπέτειά μου ξεκίνησε περίπου 12 μέρες μετά τον εμβολιασμό μου, υπέστην την πρώτη θρόμβωση στο αριστερό μου άκρο, στην κεντρική αρτηρία. Χρειάστηκε ένα πολύωρο χειρουργείο ώστε να επανέλθει το πόδι. Στην αρχή μπήκα στο χειρουργείο για ακρωτηριασμό αλλά στην συνέχεια πήγαν όλα καλά. Τέσσερις μέρες αργότερα παρουσιάστηκε μια δεύτερη θρόμβωση κατά τις εξετάσεις.

Χρειάστηκε άλλο ένα πολύωρο χειρουργείο. Είχα κάνει το AstraZeneca την πρώτη δόση. Δεν με είχαν ενημερώσει για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου. Τώρα είμαι καλά, και είμαστε και όλοι καλά», είπε αρχικά.


«Δεν είχε δοκιμαστεί»

«Δικαστικά, η δίκη κατά του δημοσίου έχει πρέπει 2 αναβολές καθώς δεν έχει κατατεθεί ο φάκελος και έχει οριστεί η επόμενη δικάσιμος για 10/10. Έχω στραφεί κατά του δημοσίου και κατά της εταιρείας ξεχωριστά. Νομίζω έχουν κατατεθεί μηνύσεις αλλά μόνο κατά της εταιρείας», συνέχισε.

«Πιστεύω ότι ζω από τύχη. Υπάρχουν άλλα περιστατικά, πχ της άλλης κοπέλας της Νεκταρίας που έκανε την ίδια παρτίδα. Ήμουν τυχερός γιατί η πρώτη θρόμβωση εκδηλώθηκε στο πόδι ενώ στην Νεκταρία η πρώτη θρόμβωση εκδηλώθηκε στην καρωτίδα. Μας δόθηκε ένα σκεύασμα το οποίο κατά την γνώμη μου δεν είχε δοκιμαστεί σε κανέναν και το βγάλαμε στην παραγωγή και στην κυκλοφορία και μας το έδωσαν. Κατ’ εμέ όλο αυτό έχει μία σκοπιμότητα», είπε ο ίδιος στο MEGA.

Στο ίδιο μήκος κύματος η καθηγήτρια επιδημιολογίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού,  αναφέρθηκε στους θανάτους τριών γυναικών μετά τον εμβολιασμός του με Astrazeneca λέγοντας πως «ο τρόπος για να το αποφύγουμε ήταν να έχουν δοθεί άλλα εμβόλια στις νέες γυναίκες και να μην χορηγηθεί το εμβόλιο AstraZeneca παρά μόνο σε άτομα άνω των 50-55 ετών».


«Οποιοσδήποτε κίνδυνος αφορούσε τις πρώτες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «για τη χώρα μας η απόσυρση του εμβολίου δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, διότι το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό και ειδικά τον πρώτο διάστημα της πανδημίας. Στην Ελλάδα έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια και ουσιαστικά ξεπεράστηκε λόγω των νέων εμβολίων του κορονοϊού».

Σχετικά με τις παρενέργειες  επισήμανε: «Είναι πολύ σπάνιο να προκαλέσει θρομβώσεις σε άτομα με θρομβοπενία, δηλαδή με πολύ μειωμένα λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια» και πρόσθεσε «Οποιοσδήποτε κίνδυνος υπήρχε για παρενέργειες αφορούσε τις πρώτες δύο με τρείς εβδομάδες, από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία παρενέργεια».


in.gr


Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 2
Ανώνυμος
Ανώνυμος 10/05 - 07:44
Κώος πολίτης
Ναι μόνο της αστραζενεκα είναι ακατάλληλο το εμβόλιο ενώ τα άλλα είναι καλά που καλπάζουν πλέον οι καρκίνοι σε νέους ανθρώπους.Επισης δεν είναι τυχαίο ο Μπουρλα της Φαιζερ αμέσως μετά τα εμβόλια επένδυσε σε φάρμακα κατά του καρκίνου αλλά τα πρόβατα κοιμούνται και ειδικά εδώ στην δυστυχώς τα πρόβατα είναι πολλά
Ανώνυμος
Ανώνυμος 09/05 - 17:05
..
Αν υπήρχε ένας εισαγγελέας που να κάνει σωστά την δουλειά του όλοι αυτοί θα ήταν μέσα μαζί με τον ηγέτη της εγκληματικής οργάνωσης..

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ