Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
AdBanner
AdBanner
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ασύλληπτη καταστροφή από τις φωτιές σε Εβρο - Ροδόπη: Πάνω από 400 χιλ. στρέμματα κάηκαν μέσα σε τρεις μέρες

22/08/2023
45 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Σύμφωνα με το ΜΕΤΕΟ, περισσότερα από 400 χιλ. στρέμματα κάηκαν τις τελευταίες τρεις ημέρες από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ημερών (Σάββατο - Δευτέρα, 19 - 21.08.2023) έχουν κατακάψει μέχρι σήμερα, Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, περισσότερα από 400.000 στρέμματα, σύμφωνα με το ΜΕΤΕΟ. 

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ):

🔥~380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο
🔥~30.000 στρέμματα έχουν καεί στη Ροδόπη
🔥~12.000 στρέμματα έχουν καεί στη Βοιωτία
🔥~8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο
🔥~5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά 


Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω δεδομένα αποτελούν προκαταρκτική εκτίμηση και θα αναθεωρηθούν με την οριοθέτηση των πυρκαγιών και τη διαθεσιμότητα υψηλότερης ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων. 

Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας από το Σάββατο 19.08.2023 έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δριμύτητα και την έκταση των παραπάνω δασικών πυρκαγιών. Από την μία, δρώντας σωρευτικά, οι θερμές και ξηρές συνθήκες αύξησαν και διατήρησαν σε υψηλά και πολύ υψηλά επίπεδα την ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων, καθιστώντας έτσι εύκολη την έναρξη της φωτιάς και την ανάπτυξη υψηλών θερμικών φορτίων στις πυρκαγιές.

Από την άλλη, η ενίσχυση των ανέμων στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές ευνόησε τη γρήγορη εξάπλωση τους. Τα παραπάνω αποτυπώνονται πολύ χαρακτηριστικά στα ένθετα διαγράμματα του χάρτη της Εικόνας 1, όπου παρουσιάζεται ο εκτιμώμενος ρυθμός εξάπλωσης για τις περιοχές των παραπάνω δασικών πυρκαγιών, όπως υπολογίζεται από δεδομένα των πλησιέστερων αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας METEO/ΕΑΑ.

Σε όλες τις περιοχές, καταγράφεται σταδιακά και από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου (01.05.2023) η επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Κύθνου, όπου λόγω των ενισχυμένων βόρειων ανέμων, δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες παρατηρούνται και σε προηγούμενες ημέρες), με την έναρξη των πυρκαγιών να συμπίπτει χρονικά με την περίοδο των χειρότερων συνθηκών, γεγονός που τονίζει την επιτακτική ανάγκη επιχειρησιακής επιτήρησης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. 

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Εκτός ελέγχου τα πύρινα μέτωπα

Ανεξέλεγκτο παραμένει το μέτωπο των πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη. Με μήνυμα 112 κλήθηκαν όλοι όσοι βρίσκονταν στους οικισμούς οικισμούς Μάκρη, Δικέλλα, Αγία Παρασκευή και Μεσημβρία να εκκενώσουν προς Αλεξανδρούπολη. 

Λίγο νωρίτερα, μήνυμα του 112 καλούσε σε εκκένωση των οικισμών Δικέλλα, Κόμμαρος, Μέστη, Πλάκα, Ατάρνη, Μάκρη, Αύρα, Μεσημβρία, Συκκοράχη και Πέραμος προς Κομοτηνή. 


thetoc.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ