Τα συμπεράσματα από μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ επάρκεια της Ελλάδας σε 57 αγροτικά προϊόντα, με βάση στοιχεία της περιόδου 2018-2020, παρουσίασε στις 31 Μαρτίου, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Έλλη Τσιφόρου.
Φυτική παραγωγή
Σύμφωνα με τη μελέτη σε 7 προϊόντα φυτικής παραγωγής η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό βαθμό επάρκειας, δηλαδή κάτω του 50% και στηρίζεται κατά βάση σε εισαγωγές από άλλες χώρες:
- Φακές (41,9%)
- Φουντούκια (41,9%)
- Φιστίκι αράπικο (35,1%)
- Μαλακό σιτάρι (25,1%)
- Αραβοσιτέλαιο (22,3%)
- Σόγια (5,2%)
- Ζάχαρη (1,9%)
Χαμηλό βαθμό επάρκειας έχουμε σε άλλα 7 προϊόντα φυτικής παραγωγής:
- Κριθάρι (83,5%)
- Αμύγδαλα (81,7%)
- Ρεβίθια (79,5%)
- Πατάτες (75,8%)
- Αραβόσιτος (63,4%)
- Ηλιέλαιο (57%)
- Φασόλια (52,9%)
Ικανοποιητικό βαθμό αυτάρκειας έχουμε σε 11 προϊόντα και σε 25, από σύνολο 57 προϊόντων φυτικής προέλευσης που εξέτασε η μελέτη, είμαστε αυτάρκεις.
αυτάρκεια φυτικής παραγωγής 2018 - 2020 |
Ζωική παραγωγή
Σύμφωνα με τη μελέτη σε 3 προϊόντα ζωικής παραγωγής η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό βαθμό επάρκειας, δηλαδή κάτω του 50% και στηρίζεται κατά βάση σε εισαγωγές από άλλες χώρες:
- Χοιρινό κρέας (30,3%)
- Βόειο κρέας (23,9%)
- Βούτυρο (23%)
Χαμηλό βαθμό επάρκειας, δηλαδή κάτω του 90%, έχουμε σε 5 προϊόντα ζωικής παραγωγής:
- Κοτόπουλα (87%)
- Κεφαλογραβιέρα, κασέρι (86,6%)
- Μέλι (83,4%)
- Αγελαδινό γάλα (63,1%)
- Κεφαλοτύρι (50,8%)
Ικανοποιητικό βαθμό αυτάρκειας έχουμε σε 1 προϊόν και σε 4, από σύνολο 13 προϊόντων ζωικής προέλευσης που εξέτασε η μελέτη, είμαστε αυτάρκεις.
αυτάρκεια ζωικής παραγωγής |
τα προϊόντα ''πρωταθλητές'' της ελληνικής γεωργίας |
giorgoskatsadonis.blogspot.com