Μπαράζ αποφάσεων με τις οποίες κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Δήμοι, κατά βάση στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, εκδίδονται το τελευταίο διάστημα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η λειψυδρία οξύνεται όλο και περισσότερο, λόγω απουσίας βροχοπτώσεων, αλλά και τουρισμού.
Μπορεί να βρισκόμαστε στις αρχές Ιουλίου και να έχουμε κάτι παραπάνω από το μισό καλοκαίρι να διανύσουμε -ημερολογιακά τουλάχιστον, καθώς ο καιρός επιφυλάσσει εκπλήξεις και τον Σεπτέμβριο- ήδη όμως έχουν εκδοθεί αποφάσεις για συνολικά έξι περιοχές.
Η αρχή έγινε στις 20 Ιουνίου με τον Δήμο Σίφνου, με το νησί να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.
Λίγες ημέρες μετά, στις 25 του ίδιου μήνα, ακολούθησε ο Δήμος Λέρου. Στις 2 Ιουλίου εκδόθηκε απόφαση για τον Δήμο Σερίφου, ενώ το νησί δοκιμαζόταν από τη μεγάλη φωτιά που έκαψε και περιοχή Natura.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας κηρύχτηκε και μία περιοχή του Ιονίου, η μοναδική έως τώρα. Πρόκειται για τον Δήμο Σάμης, στην Κεφαλονιά, για τον οποίο εκδόθηκε απόφαση στις 3 Ιουλίου «για την διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην παραπάνω περιοχή».
Παράλληλα, στις 5 Ιουλίου ήρθε η σειρά για τον Δήμο Βιάννου, στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στις 9 του μήνα ακολούθησε και ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδας, στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα.
Όλες οι παραπάνω αποφάσεις έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια και έχουν ισχύ ενός μήνα. Μένει πλέον να διαπιστωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται τα νησιά και αν θα απαιτηθεί παράταση.
Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού υδροδοτούν τη Λέρο
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, κατόπιν αιτήματος του δήμου Λέρου, το Πολεμικό Ναυτικό έχει διαθέσει υδροφόρα πλοία για την υδροδότηση του νησιού.
Σε βίντεο που ανήρτησε ο Δήμος στα social media καταγράφεται η σύνδεση υδροφόρου πλοίου με το δίκτυο του νησιού.
Σέριφος: «Τα υδάτινα αποθέματα του νησιού βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας»
Ενδεκτικά, ο Δήμος Σερίφου αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «τα υδάτινα αποθέματα του νησιού βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας», ενώ λόγω της φωτιάς που είχε ξεσπάσει στα τέλη Ιουνίου στο νησί, η υδροδότηση είχε διακοπή «λόγω της καταστροφής του δημοτικού δικτύου ύδρευσης από την πυρκαγιά» τέσσερις οικισμοί, ενώ αρκετές άλλες περιοχές υδροδροτούνταν μερικώς είτε λόγω της πύρινης λαίλαπας είτε λόγω της χαμηλής τροφοδοσίας των πηγών.
Μάλιστα, ο Δήμος σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση ότι απαγορεύεται ρητά η χρήση νερού για πλήρωση πισίνων με νερό του δικτύου, καθώς και η χρήση του δικτύου ύδρευσης για καθάρισμα βεράντων, πεζοδρομίων και δρόμων με λάστιχο, πλύσιμο αυτοκινήτων με λάστιχο, πότισμα κήπων και αγροτικών καλλιεργειών σε κτήματα χωρίς οίκημα.
Μεγάλη πτώση του υδροφόρου ορίζοντα και μείωση των πηγαίων νερών στον Δήμο Βιάννου
Την ίδια ώρα, μεγάλη πτώση του υδροφόρου ορίζοντα και μείωση των πηγαίων νερών παρατηρείται και στον Δήμο Βιάννου.
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης είχε ενημερώσει το προηγούμενο διάστημα, τόσο το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, όσο και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, εκτιμώντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Δήμο με τη μείωση των πηγαίων νερών και τη μεγάλη πτώση του υδροφόρου ορίζοντα στις γεωτρήσεις».
«Ο κ. Μπαριτάκης, καλεί τους δημότες για μια ακόμη φορά να ακολουθήσουν τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί ήδη από τη Δημοτική Αρχή, σε μια προσπάθεια διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Δήμου και αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος της λειψυδρίας», τονίζεται παράλληλα.
«Τα φράγματα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας δεν μπορούν καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργιών»
Ακόμα, σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, αναφέρει για την κατάσταση στην περιοχή ότι «οι πιέσεις που ασκούνται στο υδρευτικό σύστημα είναι πολύ μεγάλες και συνεχώς εντεινόμενες».
Mάλιστα, «με τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης να βρίσκονται στο ζενίθ και τα φράγματα του Δήμου να μη μπορούν καλύψουν τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ήταν μονόδρομος προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα προστασίας των υδάτων και τα αιτήματα χρηματοδότησης για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό πεπαλαιωμένων κεντρικών δικτύων που εμφανίζουν μεγάλη συχνότητα βλαβών και διαρροών, την ανόρυξη νέων γεωτρήσεων και επισκευή – συντήρηση των υφιστάμενων και τη δρομολόγηση των αναγκαίων, πρόσθετων έργων προστασίας του νερού».
«Καλώ τους δημότες για μια ακόμη φορά να ακολουθήσουν να συμβάλουν με τον τρόπο τους στη χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων του Δήμου για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας που οξύνεται μέρα με τη μέρα», σημειώνει ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας.
Θέμα στα διεθνή μέσα η λειψυδρία στα νησιά της Ελλάδας
«Τα ελληνικά νησιά αντιμετωπίζουν κρίση νερού ενώ κορυφώνεται η τουριστική περίοδος», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Reuters, με το διεθνές πρακτορείο να αναφέρεται σε επιπλέον νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα νερού στη Νάξο που έχει σχεδόν στερέψει και για τις απαγορεύσεις σχετικά με το γέμισμα πισίνων στην Κάρπαθο. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, στη Θάσο οι τοπικές αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης.
Το δημοσίευμα συσχετίζει τη λειψυδρία σε πολλές περιοχές τόσο με την κλιματική αλλαγή, την απουσία βροχοπτώσεων κλπ, όσο και με τον υπερτουρισμό που οδηγεί στα άκρα τα μικρά ελληνικά νησιά.
Αλλά και σε δημοσίευμα του Indepedent με τίτλο «Τα ελληνικά νησιά των διακοπών αντιμετωπίζουν νέα κρίση την ώρα που κορυφώνεται η τουριστική περίοδος» κινείται σε παρόμοια λογική:
«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει αριθμό ρεκόρ επισκεπτών ακριβώς τη στιγμή που αντιμετωπίζει μια νέα κρίση που σχετίζεται με τον καιρό», σημειώνει χαρακτηριστικά το βρετανικό μέσο, τονίζοντας παράλληλα ότι «το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει δει λίγες ή καθόλου βροχές εδώ και μήνες».
«Τώρα, καθώς τα νησιά προετοιμάζονται να φιλοξενήσουν τουρίστες, η πίεση στα αποθέματα νερού σπάνια ήταν μεγαλύτερη, σύμφωνα με αξιωματούχους, αγρότες και επιστήμονες», αναφέρεται στη συνέχεια του σχετικού άρθρου.
reader.gr