Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Δεν πρόκειται να γίνει μόνιμη δομή μεταναστών στη Ρόδο

17/11/2023
159 Εμφανίσεις
3 Σχόλια

Δρομολογείται η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης του νησιού με συνοριοφύλακες - Απόφαση για την δημιουργία - εκτός πόλεως Ρόδου - σύγχρονου διοικητικού κέντρου της Αστυνομίας

Κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη και Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνο Λογοθέτη, επισκέφθηκε την Πέμπτη το νησί της Ρόδου για να εξετάσει και να δρομολογήσει λύσεις σε ζητήματα που αφορούν την αυξημένη ροή μεταναστών το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο είχε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, στο γραφείο του στο διοικητήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπου συμμετείχε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας. 

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε  μετά τη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια, ο Δημήτρης Καιρίδης επισήμανε ότι πράγματι το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξε έξαρση στις μεταναστευτικές ροές στα νότια Δωδεκάνησα, αλλά όπως τόνισε, τις τελευταίες εβδομάδες καταφέραμε να ελέγξουμε την κατάσταση και να περιορίσουμε σημαντικά τη ροή μεταναστών.  Ειδικά για τα τελευταία γεγονότα στη Ρόδο, είπε ότι “μας στενοχώρησαν και μας προβλημάτισαν, καθώς οι εικόνες από το νησί αδίκησαν την προσπάθεια που έγινε για την διαχείριση του προβλήματος”.  Υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ενός τόσο δύσκολου και σύνθετου ζητημάτος, την οποία χαρακτήρισε “αυστηρή αλλά δίκαιη”.

«Εμείς θέλουμε λύσεις στο θέμα των μεταναστευτικών ροών. Όχι οποιαδήποτε λύση, αλλά εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και παλεύουμε νυχθημερόν γι’ αυτό», τόνισε ο κ. Καιρίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι “η χώρα δεν ζει και δεν πρόκειται  να ζήσει  προσφυγική κρίση ανάλογη με αυτή του  2015”, διότι , όπως υπογράμμισε, υπάρχουν τώρα άλλες πολιτικές αλλά και υποδομές, ενώ υπάρχει συνεννόηση και με την γείτονα χώρα Τουρκία.

Ο υπουργός Μετανάστευσης ευχαρίστησε επίσης τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για τη συνεργασία που είχαν, καθώς επίσης και το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την αντιμετώπιση του θέματος. Διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πολιτεία θα είναι πάντα κοντά στους ακρίτες και καταδίκασε τις κραυγές του λαϊκισμού αλλά και τα κροκοδείλια δάκρυα, όσων επενδύουν πολιτικά στην εκμετάλλευση του προβλήματος, με στόχο να αντικρούσουν την πολιτική της κυβέρνησης και τη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Ερωτηθείς για το αν εμμένει στις απόψεις περί μαύρης εργασίας των μεταναστών στο νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι τιμά τον ξενοδοχειακό κλάδο της Ρόδου, ωστόσο τόνισε ότι οι επίμαχες δηλώσεις του βασίστηκαν σε όσα οι ίδιοι οι μετανάστες είπαν στις συνεντεύξεις που έδωσαν στην Αστυνομία κατά την διαδικασία της μεταγωγής τους, για το πότε ήρθαν στη Ρόδο, τι έκαναν και πού έμεναν.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Γιάννης Οικονόμου, αφού και εκείνος με τη σειρά του εξήρε την καλή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την οποία χαρακτήρισε άριστη,  ανακοίνωσε την πρόσληψη συνοριοφυλάκων εντός του 2024 για τη Ρόδο, ενώ έκανε γνωστό ότι στη σύσκεψη που προηγήθηκε αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία σε συνεργασία του Περιφερειάρχη με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνο Λογοθέτη, για την αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος της Αστυνομίας στη Ρόδο, με την ανέγερση κτιρίου εκτός του αστικού ιστού, με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο να δηλώνει ότι θα συνδράμει με όποιο τρόπο χρειαστεί , τεχνικά, διοικητικά και οικονομικά, για να αποκτήσει η Αστυνομία ένα νέο διοικητικό κέντρο. 

Όσον αφορά το ζήτημα της υποστελέχωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η πρόσληψη των συνοριοφυλάκων θα ανακουφίσει την κατάσταση αφού θα αποδεσμεύσει αστυνομικούς, ενώ πρόσθεσε ότι η υποστελέχωση θα πρέπει να αξιολογηθεί σε συνάρτηση με την ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία, προκειμένου αυτή να γίνει αποτελεσματικότερη.

Και ο κ. Οικονόμου είπε ότι στη Ρόδο χρειάζεται χώρος προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και όχι μόνιμη δομή, με τον Περιφερειάρχη να δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση εφόσον του ζητηθεί, τόσο στη Ρόδο όσο και σε οποιοδήποτε άλλο νησί, υπό την προϋπόθεση ότι θα πρόκειται αυστηρά για δομές φιλοξενίας μεταναστών από 12 έως 48 ώρες. 

Στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να δώσει λύσεις αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Παππάς, επισημαίνοντας ότι έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι δυνάμεις του Λιμενικού στα Δωδεκάνησα, για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η κατάσταση. Ειδικότερα είπε ότι ήρθαν ειδικές δυνάμεις από την Αθήνα, ενώ για τις περιπολίες  στη θαλάσσια περιοχή από τη Ρόδο ως το Καστελλόριζο, επιχειρούν 11 σκάφη , ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο του Λιμενικού. Ο Γιάννης Παππάς μίλησε για κυκλώματα διακινητών που συνεργάζονται το τοπικά κυκλώματα, ενώ ερωτηθείς τι πρόκειται να πράξει με τον Λιμενάρχη Ρόδου, μετά την προσφυγή του στον Εισαγγελέα για τα αντίσκηνα που στήθηκαν προσωρινά στην περιοχή των σφαγείων της Ρόδου, παρότι και ο ίδιος είχε συμμετάσχει στη λήψη της σχετικής απόφασης και στην αυτοψία του χώρου, απάντησε σιβυλλικά λέγοντας ότι “υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται αι πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται”.  

Την ικανοποίησή του για την προσπάθεια που γίνεται και για τα αποτελέσματά της, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, τονίζοντας ότι τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος, δυσανάλογο απ’ ότι τους αντιστοιχεί, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Θα είμαστε όμως, όπως και το προηγούμενο διάστημα, παρόντες στη διαχείριση του προβλήματος με στόχο να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, σημείωσε, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ρόδος θα πάψει να εξαιρείται από την πρόσληψη συνοριοφυλάκων.

Ακολούθησαν συναντήσεις του κυβερνητικού κλιμακίου   με τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, ενώ ο κ. Οικονόμου είχε  συνάντηση και με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας για τα ειδικότερα θέματα που υπάρχουν, με βασικό αυτό της υποστελέχωσης.

Από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου , εκδόθηκε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

Ο Υπουργός Mετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, βρέθηκε σήμερα στη Ρόδο συμμετέχοντας σε κυβερνητικό κλιμάκιo μαζί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Παππά και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Μάνος Λογοθέτη.

Ως γνωστόν, στην διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών που είχαν φτάσει στη Ρόδο όλο το προηγούμενο διάστημα.

Με συνεχείς μεταγωγές από την Ελληνική Αστυνομία, ο πληθυσμός αυτός μεταφέρθηκε σε δομές καταγραφής και φιλοξενίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και έτσι το πρόβλημα επιλύθηκε.

Σήμερα, όπως διαπιστώθηκε και από την επιτόπια αυτοψία, επικρατεί ευταξία στους δημόσιους χώρους και στο κέντρο της πόλης της Ρόδου.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επικοινωνία με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας που έχει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο, στα γραφεία της Περιφέρειας, αλλά και με την ηγεσία των Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών του Νοτίου Αιγαίου στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρόδου.

Ο Υπουργός, κ. Δημήτρης Καιρίδης, επισκέφθηκε και το Γραφείο Ασύλου του Υπουργείου στη Ρόδο και συνομίλησε με την διοικήτρια, κα. Νεφέλη Βρατσάλη και τους εργαζόμενους εκεί.

Εξάλλου, ο κ. Καιρίδης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Παππά, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Περιπολικό Ανοικτής Θαλλάσης «Ρω» (ΠΑΘ 070), του Λιμενικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται στη Ρόδο, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων περιπολιών στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων.

Ο κυβερνήτης του σκάφους, Πλωτάρχης ΛΣ Μανώλης Ιωάννου, ξενάγησε τον κ. Καιρίδη στο σκάφος και τον ενημέρωσε για την αποστολή του.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και όλες οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση για την αντιμετώπιση και τη βέλτιστη διαχείριση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.


realvoice995.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 3
Ανώνυμος
Ανώνυμος 17/11 - 21:44
Ανώνυμος
Δεν πειράζει φέρτε τους εδώ θα τους φιλοξενήσει ο δήμαρχος μας
BATMAN
BATMAN 17/11 - 11:23
Kos
Αυτά να τα βλέπετε εσεισ στην Κω που τον ψηφίσατε. Τίποτα άλλο
Τκ 18
Τκ 18 17/11 - 11:05
Τι να πεις τωρα
Ψιλό γαζί μας δουλεύουν οι Ροδίτες , με 50 λάθρο στην πλατεία κ χτυπήσανε μέντα , εμείς με 6.000 στο λαθρο Βίλατζ πετάμε χαρταετό, πάντως σύντομα θα έχουν κ εκεί το δικό τους Στρουμφοχωριό

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ