Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Δημόσιο: Εκδίδονται 15.000 συντάξεις τον Ιανουάριο 2024

09/11/2023
39 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Εντατικές είναι οι προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας προκειμένου να λύσει οριστικά τον γόρδιο δεσμό των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Τα τελευταία χρόνια, υπουργείο και ΕΦΚΑ έχουν πραγματοποιήσει από προσπάθειες με πολλαπλές παρεμβάσεις, επιχειρώντας την επιτάχυνση της έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τη διαρκή προσπάθεια, το στοκ των εκκρεμών συντάξεων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Πέρυσι τον Ιανουάριο ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων ανερχόταν σε 95.000, το καλοκαίρι έπεσε σε 65.000, ενώ σήμερα, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κινείται περίπου στην περιοχή των 42.000. Εκτιμάται ότι από τις ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις, δηλαδή αυτές που έχουν χρόνο αναμονής άνω των 90 ημερών, που μπορούν αλλά δεν έχουν εκδοθεί, σχεδόν το 33% είναι εκκρεμότητες που αφορούν την έκδοση επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου.

Για να εκδοθεί σήμερα η επικουρική σύνταξη, απαιτείται θεμελίωση 25 ή και 35 ετών ασφάλισης. Από εδώ και στο εξής, όμως, με νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να θεμελιώνουν δικαίωμα για επικουρική με 15ετία. Πρακτικά, ο ασφαλιστικός χρόνος θα υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία που «διαβάζει» το σύστημα.


Επικουρικές συντάξεις fast track

Με το μίνι ασφαλιστικό, λοιπόν, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για διαδικασίες εξπρές στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων του δημοσίου. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με fast track διαδικασία, θέτοντας ως ελάχιστο όριο τη 15ετία, δηλαδή τα 4.500 ένσημα. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι εφόσον η πολυπόθητη διάταξη «ενεργοποιηθεί» μέσα στον Νοέμβριο τότε μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχουν εκδοθεί «τσάκα τσάκα» περίπου 15.000 επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται φυσικά ότι για να βελτιωθεί ο ρυθμός απονομών, ο ΕΦΚΑ έχει «τρέξει» ένα ευρύ πλέγμα δράσεων. Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα έκδοσης fast track συντάξεων, ενώ στη μάχη για το μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ έχει εισέλθει και ο περιβόητος «Πύργος Ελέγχου» του ΕΦΚΑ. Με οδηγό τον πετυχημένο μοντέλο που ήδη λειτουργεί για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, η διοίκηση του υπερταμείου ασφάλισης έχει ενεργοποιήσει ένα ψηφιακό σύστημα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις διευθύνσεις και τους διευθυντές των δομών απονομής σε όλη την Ελλάδα να έχουν άμεση πληροφόρηση, 24 ώρες το 24ωρο και σε πραγματικό χρόνο για την ροή απονομών.

Μέσω του «Πύργου Ελέγχου» λαμβάνονται όλα τα δεδομένα που αφορούν το πλήθος των εκκρεμών εφάπαξ και επικουρικών συντάξεων, το πλήθος των παροχών που εκδόθηκαν ανά ημέρα, μήνα, έτος, το πλήθος των παροχών που εκδόθηκαν ανά περιφέρεια, ανά διεύθυνση και ανά εισηγητή. Πρακτικά, λοιπόν, ο «Πύργος Ελέγχου» είναι ένα πολύτιμο εργαλείο μάνατζμεντ, που λειτουργεί ως το «ηλεκτρονικό μάτι» της διοίκησης του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα.


newmoney.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ