Με αμείωτους ρυθμούς εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. Μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί πάνω από 165 δονήσεις, με τους 24 από αυτούς να είναι μεγέθους άνω των 4 Ριχτερ. Κατά την διάρκεια της Τρίτης (4/2) μάλιστα, σημειώθηκε και ο ισχυρότερος σεισμός από την αρχή του φαινομένου, μεγέθους 5 Ρίχτερ, ενώ μια ακόμα δόνηση ήταν στα 4,9 ενώ άλλες δυο στα 4,8.
Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη της Πολιτική Προστασίας, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ αναμένεται σε αυτή να παρευρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3, 4 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 04:21, στις 04:16 και στις 01:50— στον θαλάσσιο χώρο από 18 ως 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.
Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».
Συνεχίζεται η έξοδος από την Σαντορίνη
Την ίδια ώρα που το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εκατοντάδες είναι ο κόσμος που φεύγει από το νησί με δρομολόγια πλοίων και με πτήσεις προς Αθήνα. Πλοία και αεροπλάνα αναχωρούν με μεγάλη πληρότητα, με τους πολίτες να εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη του φαινομένου. Για την εξυπηρέτηση των εκατοντάδων ταξιδιωτών, οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν επιπλέον δρομολόγια.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει το νησί. Από χθες προστίθενται συνεχώς νέα έκτακτα δρομολόγια αεροπορικά και ακτοπλοϊκά προκειμένου να εξυπηρετηθεί η αυξημένη ζήτηση.
«Αποφάσισα να φύγω όχι τόσο γιατί φοβάμαι αλλά γιατί είναι ψυχοφθόρα η κατάσταση, οι σεισμοί επιδεινώνονται, τα βράδια δεν μπορούμε να κοιμηθούμε κι εγώ δίνω και Πανελλήνιες, θέλω να πάω σε ένα πιο ήσυχο μέρος να διαβάσω» ανέφερε άλλος κάτοικος που αποφάσισε να φύγει από το νησί.
«Οι τιμές των εισιτηρίων από χθες μέσα σε δυο ώρες αυξήθηκαν κατά 30 έως 50%. Πλήρωσα 350€ για μένα και το παιδί μου. Μόνο για να πάμε» ανέφερε μια γυναίκα σε δημοσιογράφο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
«Μέχρι την Κυριακή το βράδυ που έγινε κάποιο θέμα το 200αρι έπεσε και από χθες το πρωί μέχρι σήμερα ένας μέσος όρος είναι 80-100 ευρώ μάξιμουμ» είπε ο τουριστικός πράκτορας Βαγγέλης Κοντονικολής.
«Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν έχουν καμία αύξηση, έχουμε βάλει και επιπλέον δρομολόγια» τόνισε στο Νewsroom o υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας.
«Αυτή τη στιγμή οι τιμές των εισιτηρίων είναι κανονικές» υπογράμμισε στο Οpen ο υφυπουργός Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου.
Λέκκας: Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για κύριο σεισμό
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews για την εξέλιξη των σεισμικών δονήσεων άνω των 4 Ρίχτερ που προκαλούν μια πρωτοφανή ακολουθία με το επίκεντρο να παλινδρομεί μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού.
«Σε αυτές τις σεισμικές ακολουθίες δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για κύριο σεισμό», τόνισε αρχικά ο κ. Λέκκας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σε ποια κατάσταση είμαστε. Δυστυχώς, όλα τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας δεν μπορούν να εκτιμήσουν σε ποιο σενάριο θα πάμε, γιατί δεν γνωρίζουμε καλά το φαινόμενο του σεισμού. Η φύση λειτουργεί με διαφορετικούς νόμους, διαφορετικές συνθήκες. Έτσι λοιπόν διατυπώνουμε σενάρια για να προετοιμάσουμε επιχειρησιακά την αντίδραση μας και τις δράσεις μας, για να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις. Ένα σενάριο να πάμε με σεισμούς της τάξεως των 5 βαθμών, έχει το θετικό ότι δεν γίνονται ζημιές, αλλά το αρνητικό είναι ότι θα πάει για ένα μακρύ χρονικό διάστημα. Θα είναι μια μακρόσυρτη ακολουθία, ίσως κάποιες βδομάδες, ίσως και κάποιους μήνες».
Συνέχισε λέγοντας πως ένα άλλο σενάριο είναι αυτό των 5.5 βαθμών. «Θα απορροφηθεί μεγάλη ενέργεια, οπότε αυτόματα απομειώνεται η σεισμική δραστηριότητα στο επόμενο χρονικό διάστημα», είπε.
Εάν παραμείνουμε στα μεγέθη σεισμών που γίνονται τώρα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα τα φαινόμενα θα παραμείνουν «ενδεχομένως και δυο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες ή και μερικούς μήνες. Θα υπάρχει ύφεση, θα εμφανίζονται ξανά, θα υπάρχουν διακοπές, θα υπάρχει πιο μεγάλη συχνότητα σε μερικές μέρες, αλλά μικρότερα μεγέθη ή σε άλλες μέρες θα υπάρχουν μεγαλύτερα μεγέθη με πιο αραιή συχνότητα. Είναι σενάρια αυτά τα οποία εξετάζουμε, χωρίς όμως να μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιο σενάριο ουσιαστικά θα ακολουθήσει η ίδια η φύση».
Ο κ. Λέκκας είπε πως ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί. «Θεωρώ ότι είναι εύλογο ο κόσμος να φεύγει από τη Σαντορίνη γιατί πολλά άτομα, πολλοί συμπολίτες μας έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε όλα αυτά τα φαινόμενα, αλλά θεωρώ ότι είναι και κάπως υπερβολική διαδικασία. Αν μου λέγατε αν η Σαντορίνη είναι ασφαλής, θα σας έλεγα οτι η Σαντορίνη είναι ασφαλής – σε αυτά τα σενάρια που περιγράψαμε», εξήγησε.
Για το αν υπάρχουν πιθανότητες για κάποιο ακραίο σενάριο, ο κ. Λέκκας τόνισε πως, «θα πρέπει πάντα να το υπολογίζουμε. Θεωρώ ότι οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά μικρές, αλλά είναι μέσα στις υπαρκτές πιθανότητες που υπάρχουν, έστω και αν είναι πολύ μικρές. Έτσι λοιπόν, δικαιολογείται και αυτή η μεγάλη κινητοποίηση που πραγματικά είναι πρώτη φορά που έχει γίνει σε αντίστοιχη περίπτωση στον ελληνικό χώρο».
«Δεν βλέπουμε να υπάρχει σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα»
«Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να υπάρχει σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας και τόνισε πως, «δεν βλέπουμε να υπάρχει μία τέτοια σύνδεση μεταξύ των ηφαιστειακών διεργασιών και της σεισμικής δραστηριότητας».
Όσο για το αν αυτή η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε μία σύνδεση με την ηφαιστειακή, ο κ. Λέκκας είπε πως «ναι, εφόσον συνεχιστούν όλες αυτές οι διεργασίες, μπορεί, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, γιατί οι σεισμοί, μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή, τα ηφαίστεια όμως δεν δραστηριοποιούνται από τη μία στιγμή στην άλλη. Θέλουν αρκετές εβδομάδες, αρκετούς μήνες, αρκετά χρόνια, θα έλεγε κανείς. Συνεπώς έχουμε μπροστά μας ένα ενδιαφέρον επιστημονικό μέλλον για να δούμε ακριβώς πώς λειτουργεί η φύση, γιατί περί αυτού πρόκειται».
Τέλος, εξήγησε πως «είναι εύλογο στην Αμοργό, στην Ίο και στην Ανάφη τα σχολεία να κλείσουν. Ήταν μια πρόταση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου προς το υπουργείο που την έκανε αποδεκτή. Μέχρι την Παρασκευή θα είναι κλειστά τα σχολεία. Στις άλλες περιοχές δεν θα υπάρχει επιβάρυνση από τη σεισμική δραστηριότητα. Στη Νάξο, παραδείγματος χάριν ή στην Πάρο, αλλά για εύλογους ψυχολογικούς λόγους, οι δήμαρχοι των περιοχών αυτών αποφάσισαν, όπως απορρέει και από το νόμο, να κλείσουν τα σχολεία. Τη θεωρώ κάπως υπερβολική αυτή την ενέργεια, αλλά για την Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και τη Χίο είναι προληπτικά, καθαρά, προληπτικά προτείναμε να κλείσουν τα σχολεία».
Μετατοπίζεται το επίκεντρο
Το επίκεντρο δεν παραμένει σταθερό και δεν είναι ένα. Τις τελευταίες ώρες φαίνεται να μετατοπίζεται η σεισμική δραστηριότητα πιο κοντά στην Αμοργό , αν και ακόμη δεν είναι γνωστό ποιο ακριβώς ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί, κάτι το οποίο εξετάζεται.
«Το φαινόμενο μετατοπίζεται ΒΑ προς την Αμοργό, έχει περάσει ΒΑ και της νήσου Ανύδρου» είπε ο κ. Λέκκας.
«Στην αρχή ήταν η ακολουθία εστιασμένη πολύ κοντύτερα στη Σαντορίνη, σταδιακά μεταφέρθηκαν τα περισσότερα επίκεντρα προς ΒΑ» τόνισε ο κ. Καραστάθης.
Το επίκεντρο απομακρύνθηκε 30 χλμ. από την αρχική εστία, μακριά από κατοικημένη περιοχή. Αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο καταστροφικού σεισμού ενώ για την πιθανότητα τσουνάμι έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες και λειτουργεί κέντρο προειδοποίησης.
Προσεισμοί ή σμηνοσειρά
Οι επιστήμονες εξετάζουν και το φαινόμενο της σμηνοσειράς, των αλλεπάλληλων δονήσεων που διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να εξασθενήσουν. Αυτό είναι το καλό σενάριο γιατί αποφεύγεται μεγάλος σεισμός και τσουνάμι.
«Ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε σεισμό μεγαλύτερο, δηλαδή σιγά – σιγά το δυσμενές σενάριο περνάει σε 2η προτεραιότητα από πλευράς πιθανοτήτων» υπογράμμισέ ο Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Το θετικό θα ήταν να γίνει ένας σεισμός 5 μέχρι 5,5 ο οποίος δε θα μας προβληματίσει, ούτε θα κάνει ζημιές προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου» τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας.
«Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι κατά ανάγκη περιμένουμε κάποιος μεγάλο σεισμό[…] υπάρχει το σενάριο ενός μεγαλύτερου σεισμού γι’ αυτό έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα» επεσήμανε ο κ. Καραστάθης.
Στενά παρακολουθείται και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, με ειδικούς αισθητήρες που τοποθετήθηκαν.
ertnews.gr