Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Δύο νεκροί στις πυρκαγιές της Μαγνησίας

26/07/2023
109 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Ανεξέλεγκτη καίει η πυρκαγιά στο Βελεστίνο Μαγνησίας, με το μέτωπο να ξεπερνά τα 10 χλμ. Φλόγες στις εγκαταστάσεις στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου. Εκκενώθηκαν Σέσκλο, Διμήνι, Παλιούρι, Άγιος Γεώργιος Φερών και σπίτια περιμετρικά του Βελεστίνου. Απανθρακωμένη εντοπίστηκε μια γυναίκα στον οικισμό Χοροστάσι, στον Πλάτανο Αλμυρού. Νεκρός και ο κτηνοτρόφος που αγνοούνταν στον Άγιο Γεώργιο Φερών. Μία σύλληψη για εμπρησμό.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Βελεστίνο Μαγνησίας γύρω στις 2.30 μ.μ. σε αγροτοδασική έκταση έχει πάρει διαστάσεις, καίει σε τρία μέτωπα που εκτείνονται σε 10 χιλιόμετρα, και οι φλόγες έχουν μπει στην Α' ΒΙΠΕ, με τους εργαζόμενους να απομακρύνονται νωρίτερα από τις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews, έχουν καεί σπίτια στον Άγιο Γεώργιο Φερών.

Στο μεταξύ, μία γυναίκα εντοπίστηκε απανθρακωμένη στον Πλάτανο Αλμυρού, στον οικισμό Χοροστάσι, σε σημείο απ' όπου πέρασε το μέτωπο άλλης φωτιάς που είχε ξεσπάσει στην περιοχή. Η γυναίκα βρέθηκε νεκρή μέσα σε τροχόσπιτο, ενώ στην περιοχή είχε δοθεί εντολή για εκκένωση. 

Νεκρός βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης και ο κτηνοτρόφος που αγνοούνταν στον Άγιο Γεώργιο Φερών. Σύμφωνα με συγχωριανούς του πήγε να σώσει τα ζώα του από τη φωτιά και έκτοτε αγνοούνταν.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκε σύλληψη ενός άντρα για τη φωτιά στον Αλμυρό, καθώς πάνω του βρέθηκαν εύφλεκτα υλικά. Ο άντρας ανακρίνεται από τις Αρχές για να διαπιστωθεί αν έχει βάλει και άλλες φωτιές στην περιοχή. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Στο μέτωπο του Βελεστίνου η εκκένωση των οικισμών Σέσκλο, Διμήνι, Παλιούρι καθώς και των ΒΙΠΕ Βόλου συνεχίζεται ύστερα από μήνυμα του 112 που έλαβαν οι κάτοικοι. Νωρίτερα είχε εκκενωθεί ο Άγιος Γεώργιος Φερών και τα πρώτα σπίτια στις παρυφές και περιμετρικά του Βελεστίνου με τους κατοίκους να οδηγούνται προς το κέντρο της κωμόπολης.

Προληπτικά η Αστυνομία έχει κλείσει τον αυτοκινητόδρομο Βόλου-Βελεστίνου από τον ανισόπεδο κόμβο της περιφερειακής οδού και πάνω, ενώ πλέον οι φλόγες έχουν μπει μέσα στις εγκαταστάσεις της Α' ΒΙΠΕ και κατακαίει αύλειους χώρους βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, ενώ έχουν σταματήσει να κινούνται και τα τρένα, αφού η σιδηροδρομική γραμμή διέρχεται από την καιόμενη περιοχή.

 

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνεται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους πολύ ισχυρούς ανέμους που κάνουν τη φωτιά να κινείται με μεγάλη ταχύτητα και προς κάθε κατεύθυνση.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Στο μεταξύ εστάλη νέο μήνυμα από το 112 σε όλους τους κατοίκους του Βόλου το οποίο τους ενημερώνει ότι ο πληθυσμός πρέπει να παραμείνει κλεισμένος στα σπίτια του με κλειστά παράθυρα και πόρτες, διότι πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ήδη μέσα στην πόλη του Βόλου η κυκλοφορία είναι ελάχιστη και η ορατότητα πολύ περιορισμένη από τους πυκνούς καπνούς που έχουν σκεπάσει τον ουρανό.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που βρίσκεται στην περιοχή, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "πρώτο μέλημά μας είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες και προσπαθούμε με κάθε τρόπο και μέσο να ελέγξουμε τη φωτιά που κατακαίει τα πάντα. Προσπαθούμε να ανακόψουμε τις φλόγες πριν μπουν σε καθαρά κατοικημένες περιοχές στα προάστια του Βόλου. Ζήτησα και ήρθαν πυροσβεστικές ενισχύσεις από όλη τη Θεσσαλία και οι πυροσβέστες μας δίνουν μάχη για να ελέγξουν τη φωτιά".

Μιλώντας στον ρ/σ του ΣΚΑΪ 100,3 ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε ότι η φωτιά ξεκίνησε μέσα από χωράφια και πιθανότατα οφείλεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Στο μεταξύ, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης. Ο πυροσβέστης φέρει εγκαύματα δευτέρου βαθμού σε χέρια, πλάτη και πρόσωπο και διακομίσθηκε αρχικά στο κέντρο υγείας της περιοχής. Ο πυροσβέστης υπηρετεί στην Κατερίνη, ωστόσο κλήθηκε να συνδράμει στην πυρκαγιά στο Βελεστίνο.

Επίσης, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ αγνοείται 45χρονος βοσκός, στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Φερών. 

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη που βρίσκεται ήδη στην περιοχή δήλωσε ότι επικρατούν απίστευτες συνθήκες.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, έχει κλείσει η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο σημείο προς το Αερινό. Μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3, ο αντιδήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτριος Παλληκάρης επισήμανε ότι η πυρκαγιά καίει σε τρία μέτωπα και έχουν καταφέρει να περιορίσουν το ένα.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για να μην φτάσει η φωτιά στη Χαλυβουργία.

Η Μαγνησία ήταν από τις περιοχές που περιλαμβάνονταν στο σημερινό δείκτη επικινδυνότητας με τον βαθμό 5 (ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατάσταση συναγερμού). Στις περιοχές αυτές οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 42-43 βαθμών) η χαμηλή υγρασία (κάτω του 14%) και οι ισχυροί άνεμοι με ριπές που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς, έχουν μετατρέψει ουσιαστικά το έδαφος σε καύσιμη ύλη έτοιμη να αναφλεγεί. Ειδικά στα σημεία που ήδη μαίνονταν πυρκαγιές, οι συνθήκες αυτές ευνοούν τις αναζωπυρώσεις.

Πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στο Κρόκιο Αλμυρού

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στην περιοχή Κρόκιο Αλμυρού Μαγνησίας. Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμει 1 ελικόπτερο.

Σημειώνεται  πως λίγο μετά τις 12:30 μ.μ. φωτιά είχε ξεσπάσει στην περιοχή Πάλτση του Νοτίου Πηλίου, όπου έσπευσαν αμέσως ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 10 οχήματα, πολλοί εθελοντές, όπως και η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά έπειτα από επίπονες προσπάθειες πριν πάρει διαστάσεις. 


capital.gr

Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ