Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

ΕΦΚΑ: Μια στις τέσσερις συντάξεις με λάθη - 40.000 ενστάσεις στο Δημόσιο

20/11/2023
64 Εμφανίσεις
0 Σχόλια

Οι ασφαλισμένοι που διαπιστώνουν αποκλίσεις μπορούν να υποβάλλουν ένσταση στην εν λόγω επιτροπή ελέγχου που έχει συσταθεί πρόσφατα.

Mία στις τέσσερις συντάξεις έχουν εκδοθεί με λάθη σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτή η εκτίμηση είναι συγκρατημένη καθώς λανθασμένες η ανακριβείς είναι σχεδόν οι μισές αποφάσεις. Μόνο στο Δημόσιο, σύμφωνα με πηγές του ΓΛΚ, έχουν υποβληθεί 40.000 ενστάσεις - αιτήσεις θεραπείας για τη διόρθωση των αποφάσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με νομικούς που χειρίζονται τις ενστάσεις των συνταξιούχων, υπάρχουν – ακραίες βέβαια - περιπτώσεις αποφάσεων όπου δημόσιος υπάλληλος με 30 χρόνια υπηρεσίας, θα πάρει σύνταξη 0 ευρώ!

Αποκλίσεις και σφάλματα

Από την άλλη πλευρά η διοίκηση του ΕΦΚΑ σημειώνει ότι η fast track διαδικασία μπορεί να οδηγήσει όχι σε λάθη αλλά σε αποκλίσεις οι οποίες δεν υπερβαίνουν το 12%. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις διορθώνονται σε διάστημα δύο μηνών.

Σύμφωνα με την επιτροπή που συστήθηκε στον ΕΦΚΑ για την διόρθωση «υπολογιστικών σφαλμάτων», μετά την πληθώρα των καταγγελιών για αδικαιολόγητες αποκλίσεις στις συντάξεις, έχει εντοπιστεί ότι «το 25% των συνταξιοδοτικών αποφάσεων έχει μικρά ή και μεγαλύτερα υπολογιστικά σφάλματα». Οι ασφαλισμένοι που διαπιστώνουν αποκλίσεις μπορούν να υποβάλλουν ένσταση στην εν λόγω  επιτροπή ελέγχου που έχει συσταθεί πρόσφατα.

Που οφείλονται τα λάθη

  1. Η κυριότερη αιτία είναι ότι στη fast track διαδικασία , το σύστημα «διάβασε» ένα μέρος του ασφαλιστικού χρόνου και όχι το σύνολο με αποτέλεσμα η σύνταξη να υπολογιστεί με βάση ελλιπή στοιχεία.
  2. Ο χρόνος ασφάλισης  δεν καταμετρήθηκε με ακρίβεια.
  3. Δεν υπολογίστηκε σωστά ο συντάξιμος μισθός (μέσος όρος αμοιβών της τελευταίας 2ετίας ή 5ετίας για τους παλαιούς ασφαλισμένους –που εξήλθαν μέχρι τις 12/5/2016-, ή οι αμοιβές από το 2002 και έως την ημέρα συνταξιοδότησης για τους νεώτερους).
  4. Δεν ελήφθη υπόψη η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των παλαιότερων αποδοχών σύμφωνα με τους πίνακες της Τραπέζης της Ελλάδας.
  5. Ο ΕΦΚΑ δεν διορθώνει μαζικά τους επανυπολογισμούς των παλιών συντάξεων, οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρμογή από 1/1/2019 και στους οποίους δεν ελήφθησαν υπόψη τα επιδόματα γάμου ή υψηλότερες-του συμβατικού 20%- εισφορές. Σ΄αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ οι οποίοι  ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ακριβώς για τα λάθη και τις παραλήψεις του ΕΦΚΑ ως προς τον υπολογισμό των συντάξεων και με εξώδικο ζητούν να υπολογιστεί στις αποδοχές τους η πρόσθετη και παράλληλη ασφάλιση, καθώς και να διορθωθούν οι λανθασμένες κύριες Συντάξεις Χηρείας.

Την ίδια ώρα σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης καθώς πλησιάζουμε στην εκπνοή του χρόνου , δυσχεραίνοντας το έργο της επίσπευσης και πιέζοντας τον προϋπολογισμό του φορέα. Σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ, ο αριθμός των νέων αιτήσεων μέχρι το τέλος του έτους δε θα ξεπεράσει τις 200.000 έναντι 216.000 πέρυσι.


imerisia.grΗ ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 0

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ