Ραδιόφωνο Live Επικοινωνία Χρήσιμα τηλέφωνα Φαρμακεία
Follow us
Σχολίασε την φωτογραφία 0 σχόλια
×

Ένταξη των προσφύγων: Πώς οι πρόσφυγες μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν

17/05/2024
164 Εμφανίσεις
6 Σχόλια

Φανταστείτε την ώθηση που θα μπορούσε να δώσει στην οικονομία ένα εργατικό δυναμικό που εμπλουτίζεται από διαφορετικές εμπειρίες, καινοτόμες ιδέες και αταλάντευτη αφοσίωση. Το όραμα αυτό πήρε σχήμα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο «Ένταξη των προσφύγων: πώς μπορούν οι πρόσφυγες να συμβάλουν στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας;», που διοργάνωσε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος την Τετάρτη 15 Μαΐου το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η εκδήλωση έφερε στο ίδιο τραπέζι εργοδότες και πρόσφυγες, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο η αναξιοποίητη δυναμική της ένταξης τον προσφύγων θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά για την επιχειρηματική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η κα Κλώντια Καρύδη, Αντιπρόεδρος Δημοσίων Σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, καλωσόρισε θερμά τους συμμετέχοντες, υπογραμμίζοντας τα οφέλη της πρόσβασης των προσφύγων τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην εργασία. Μέσω του προγράμματος «Η Εκπαίδευση Ενώνει» (Education Unites), το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος προσφέρει από το 2017 υποτροφίες σε πρόσφυγες, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρόσβασή τους σε καλύτερες θέσεις εργασίας.

Στο ίδιο πνεύμα της σημασίας των συνεργειών, ο κος Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί μέρος μιας σειράς συνεργατικών δράσεων με στόχο την πληροφόρηση της επιχειρηματικής κοινότητας γύρω από τα διαθέσιμα προγράμματα για την αξιοποίηση των δεξιοτήτων και του εκπαιδευτικού υπόβαθρου των προσφύγων.


Από την πλευρά του, ο κος Δημήτρης Καιρίδης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, παρουσίασε συνοπτικά τα στοιχεία σχετικά με τον μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό στην Ελλάδα και περιέγραψε τις ενταξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δημοτικές αρχές και τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την προώθηση της απασχολησιμότητας των προσφύγων. Υπενθυμίζοντας στους παρευρισκόμενους ότι η λέξη άσυλο είναι ελληνική και αποτελεί ιερή έννοια που κληρονομήθηκε από την αρχαία Ελλάδα, επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ελλάδας να τιμήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της σχετικά με την προστασία των προσφύγων.

Ανατρέχοντας στην ιστορία της οικογένειάς του, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, γιος Ελλήνων μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε τη δύναμη που έχουν οι ευκαιρίες στο να μεταμορφώνουν τη ζωή των ανθρώπων και το πόσο σημαντικό είναι να αγκαλιάσουμε τη συμπερίληψη. Υποστήριξε επίσης την ανάγκη διευκόλυνσης της πρόσβασης των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην εκπαίδευση και την εργασία, υπογραμμίζοντας τα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της τρέχουσας έλλειψης σε εργατικό δυναμικό.

Στην παρέμβασή της η κα Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, επιχείρησε να καταρρίψει τις εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με τις δεξιότητες και τη δυναμική των προσφύγων, παρουσιάζοντας τεκμηριωμένα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η επένδυση στην ένταξη και την απασχολησιμότητα των προσφύγων αποφέρει οφέλη για όλες τις πλευρές – τους πρόσφυγες, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.

Μια σειρά από συμμετοχικές θεματικές συζητήσεις που ακολούθησαν, έδωσαν την ευκαιρία σε ομιλητές από τον ιδιωτικό τομέα, την προσφυγική κοινότητα και την Ύπατη Αρμοστεία να συζητήσουν γύρω από τα πρακτικά βήματα για την πρόσληψη των προσφύγων και την εμπειρία των εργοδοτών – με τον Όμιλο Mitsis Hotels, που έχει ήδη προσλάβει περισσότερους από 300 πρόσφυγες από το 2021, να μοιράζεται την οπτική του γύρω από το θέμα – αλλά και γύρω από τις προσωπικές ιστορίες προσφύγων που έχουν ενταχθεί με επιτυχία στην αγορά εργασίας.

«Όταν βρίσκεις ασφάλεια, όταν εξασφαλίζεις μια δουλειά, αισθάνεσαι πια ότι ανήκεις κάπου. Στην Ελλάδα βρήκα το νέο μου σπίτι, καθώς νιώθω έντονα το αίσθημα ότι ανήκω εδώ», τόνισε η κα Lorretta Uche Ekwutosi, μια νεαρή πρόσφυγας από τη Νιγηρία που εργάζεται σε γνωστή αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μαζί με μια ξεκάθαρη έκκληση για δράση. Μια έκκληση στις επιχειρήσεις να δώσουν το παράδειγμα με τις πράξεις τους, να συνηγορήσουν για συμπεριληπτικές πολιτικές και να υποστηρίξουν πρωτοβουλίες που αφορούν την ένταξη των προσφύγων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης, να προωθήσουν την καινοτομία και να συνεισφέρουν σε μια κοινωνία με μεγαλύτερη συμπερίληψη και ευημερία.


unhcr.org






Η ανωνυμία είναι το καλύτερο κρησφύγετο δειλίας και χυδαιότητας!
Σχόλια 6
Ανώνυμος
Ανώνυμος 18/05 - 13:25
Ελεος
Καταστροφη των Ελληνων!!!Αυτοι ολοι ειναι επικινδυνοι,χαθηκαμεεεεεεε
Ανώνυμος
Ανώνυμος 18/05 - 07:34
Ύπνος του δικαιου
Μόνο καλλιεργημένοι και μορφωμένοι με τη βασική σχολική εκπαίδευση μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις κάθε τομέα.Για όλους τους υπόλοιπους μη κοπτεστε να μας πείσετε για τις αγαθές προθέσεις τους.εποαζομενα αυγά φιδιών ειναι
Είστε τρελοι
Είστε τρελοι 18/05 - 07:29
Ότι του φανει
Ποια ένταξη των προσφύγων ρε σεις;;των τριτοκοσμικών;;Αυτων που γυαλίζει το μάτι τους σε κάθε τι;;;όλοι αυτοί που εισβάλουν είναι μουσουλμάνοι.Οποιος μας πείσει ότι μόνο καλό κάνει η εισροή τους ας έχει για καλό και κακό κι ένα panic button επάνω του.
Ανώνυμος
Ανώνυμος 18/05 - 00:03
.
......ωραια τα λετε εσεις αλλα γιατι να μην κοιταξουμε πρωτα να φτιαξοπυμε τους ελληνεσ εργαζομενους και μετα τουσ εισβολεις....αυτοι θια βρουν δουλεια για να ανηκουν καπου οι ελληνες θα χασουν την δουλεια τουσ και δεν θα ανοικουν καπου ??????
Τκ18
Τκ18 18/05 - 00:01
Προοοδος
Ε βέβαια αφού δεν θέλουμε τον Έλληνα καλοπληρωμένο θα φτιάξουμε το παραμύθι του πρόσφυγα , που σίγουρα θα είναι λαθρομετανάστης , εκεί μην χάσει το κεφάλαιο ούτε σεντ
Ανώνυμος
Ανώνυμος 17/05 - 23:35
Συγκλονιστικό
Συγκλονιστικό Εδώ ο κόσμος καίγεται... Εντάξει προσφύγων... που ακριβώς ; στην ανύπαρκτη ελληνική αγορά εργασίας Ποιον δουλεύετε ;

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

× ExpImage

ΕΞΟΔΟΣ